Spis treści
Częste dosalanie potraw zwiększa ryzyko chorób serca
Choroby układu sercowo-naczyniowego to jedna z najczęstszych przyczyn hospitalizacji w naszym kraju. Szacuje się, że w Polsce na niewydolność serca choruje blisko 1,3 mln osób, a co 9 minut na to schorzenie umiera jeden pacjent. Dodatkowo choroba niedokrwienna serca, inaczej nazywana wieńcową może dotyczyć 1,5 mln mieszkańców naszego kraju. To pokazuje, jak poważnym problemem są schorzenia układu sercowo-naczyniowego i jak ważna jest prewencja tych chorób.
Sprawdź: Dosalasz dania? Zwiększasz swoje zagrożenie cukrzycą
Kardiolodzy od lat uświadamiają pacjentów, by uchronić się przed niewydolnością lub niedokrwieniem serca konieczna jest odpowiednia profilaktyka. Wśród najważniejszych metod prewencyjnych wymienia się unikanie nadwagi i otyłości, uprawianie umiarkowanej aktywności fizycznej oraz stosowanie zbilansowanej diety z ograniczeniem soli.
Według najnowszych wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dziennie nie powinno się przekraczać spożycia 5 g soli, natomiast w przypadku chorych na nadciśnienie ilość ta powinna zostać zmniejszona do 3-4 g. Jednak według najnowszych szacunków, przeciętny Polak dostarcza organizmowi nawet 15 g chlorku sodu, czyli popularnej soli kuchennej.
Dowiedz się więcej: Solisz jedzenie na talerzu? Dosalanie może skrócić życie nawet o kilka lat
By sprawdzić wpływ dosalania potraw na ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, naukowcy przeanalizowali dane ponad 176 tys. osób z bazy Biobanku. Wiek ochotników wynosił od 37 do 73 lat. Aby ocenić spożycie soli, eksperci ocenili jednodniowy dzienniczek żywieniowy i na podstawie próbek moczu obliczyli dla każdego uczestnika ilość spożywanego sodu, który pochodził nie tylko z soli kuchennej, ale również z pieczywa, makaronów, produktów cukierniczych, czy nawet dań gotowych do odgrzewania.
Sprawdź również: Jak mierzyć ciśnienie krwi? Unikaj tych błędów. Mogą sfałszować wynik. Zobacz, jakie jest prawidłowe ciśnienie krwi
Eksperci zaobserwowali, że osoby spożywające większe ilości soli wykazywały zwiększone ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, a szczególnie niewydolności serca lub choroby wieńcowej.
– Dodawanie soli do żywności jest powszechnym zachowaniem żywieniowym bezpośrednio związanym z długoterminową preferencją danej osoby do słonych potraw smakowych i zwykłego spożycia soli – skomentował Dr Qi Lu, skomentował główny autor badania i dyrektor Centrum Badań nad Otyłością Uniwersytetu Tulane w Nowym Orleanie.
Jak sól wpływa na zdrowie serca i układ krążenia?
Sód to niezbędny pierwiastek, który odpowiada przede wszystkim za utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej, prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego, a także reguluje ilość płynów w organizmie, w tym najważniejszego – krwi. Naukowcy podają, że dzienne zapotrzebowanie na sód dla dorosłego człowieka wynosi ok. 500 mg, natomiast przeciętny uczestnik badania spożywał aż 3400 mg, czyli prawie 7 razy więcej niż jest zalecana norma.
Jak pokazały wyniki najnowszych badań, osoby, które spożywały więcej niż 3,4 g soli, wykazywały aż o 37 proc. wyższe ryzyko niewydolności serca, w porównaniu do osób, które soliły mniej lub spożywały potrawy niesolone. Dodatkowo osoby te wykazywały o 26 proc. wyższe ryzyko niedokrwienia serca i o 23 proc. wyższe ryzyko choroby wieńcowej.
Warto również wspomnieć, że osoby stosujące dietę DASH (która między innymi polega na ograniczeniu soli do 2,3 g dziennie) wykazywały o 36 proc. niższe ryzyko rozwoju wszystkich chorób układu sercowo-naczyniowego, choroby niedokrwiennej serca o 35 proc., natomiast ryzyko rozwoju niewydolności serca u nich było niższe aż o 54 proc.
Dowiedz się więcej: Na czym polega dieta DASH? Poznaj jadłospis wspierający układ krążenia
Naukowcy podkreślają, że korzyści z ograniczenia dosalania potraw są ogromne, jednak konieczne są dalsze badania, które pozwoliłyby jeszcze szerzej poznać wpływ nadmiernego spożycia sodu na funkcjonowanie różnych układów i narządów w organizmie.
Czy można przedawkować sól? Jakie są objawy nadmiaru sodu w organizmie?
Słone potrawy od zawsze gościły na stołach naszej rodzimej kuchni. Wielu ludzi nie wyobraża sobie życia bez pieczonych lub wędzonych mięs, które wcześniej marynowane są w aromatycznych solankach. Niestety, nadmierne solenie może przyczyniać się do przedawkowania sodu.
Jakie objawy mogą oznaczać zbyt wysoki nadmiar sodu w organizmie?
- wzrost pragnienia i suchość błon śluzowych,
- wzrost ciśnienia tętniczego krwi,
- obrzęki,
- osłabienie mięśni,
- zaburzenia rytmu serca,
- silny ból głowy,
- cellulit wolny.
Czytaj także: Biały czy czerwony? Kolor talerza zmienia smak potrawy. Może zniechęcać lub zachęcać do jej zjedzenia
Czym zastąpić sól w diecie? Zioła zamiast soli
Zioła to znakomity dodatek do potraw, który nadaje im charakterystycznego smaku i aromatu. Niektóre osoby powinny ograniczać sód w diecie, a szczególnie pacjenci chorujący na nadciśnienie, niewydolność krążenia lub uporczywe obrzęki. W tych przypadkach sól warto zamieni aromatycznymi ziołami, aby potrawy były smaczniejsze.
Jakie zioła wybierać zamiast soli? Wśród najpopularniejszych można wymienić:
- tymianek,
- majeranek,
- estragon,
- bazylia,
- oregano,
- natka pietruszki,
- koperek,
- rozmaryn.
Źródło: Heart disease: Could your salt-shaking habits predict your risk? Medcial News Today