Spis treści
Picie kawy to zwiększe ryzyko zgonu przy nadciśnieniu
Wiele osób nie wyobraża sobie zaczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Niskie i umiarkowane picie tego naparu wpływa dobroczynnie na układ krążeniowo-sercowy, zmniejszając ryzyko wystąpienia udaru mózgu czy rozwoju choroby wieńcowej serca.
Naukowcy z Japonii postanowili sprawdzić, czy jest ono równie bezpieczne dla osób z nadciśnieniem. Zbadali oni związek między piciem dwóch lub więcej filiżanek kawy dziennie a zwiększoną śmiertelnością u osób z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi.
Badanie kohortowe obejmowało nieco ponad 18 tys. osób w wieku od 40 do 79 lat i trwało prawie przez 2 dekady. Jego uczestnicy wypełnili kwestionariusze dotyczący stylu życia, diety i historii medycznej oraz zostali poddani badaniom lekarskim. Podzielono ich na cztery kategorie związane z wartością ciśnienia krwi:
- optymalne i prawidłowe: poniżej 130 / poniżej 85 mmHg,
- wysokie normalne: 130–139 / 85-89 mmHg,
- nadciśnienie stopnia 1: 140-159 / 90-99 mmHg,
- nadciśnienie stopnia 2: 160-179 / 100-109 mmHg,
- nadciśnienie stopnia 3: równe lub powyżej 180 / równe lub powyżej 110 mmHg.
W trakcie trwania badania doszło łącznie do 842 zgonów z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Okazało się, że spożycie kawy wiązało się ze zwiększonym ryzykiem śmiertelności z powodu tych schorzeń u osób z nadciśnieniem 2. i 3. stopnia. Nie stwierdzono negatywnego wpływu kawy na stan osób z optymalnym normalnym i wysokim ciśnieniem krwi, a także z nadciśnieniem pierwszego stopnia.
– Odkrycia te mogą wspierać twierdzenie, że osoby z bardzo wysokim ciśnieniem krwi powinny unikać picia nadmiernej ilości kawy – powiedział Medical News Today starszy autor badania dr Hiroyasu Iso, dyrektor Instytutu Badań nad Globalną Polityką Zdrowotną w Tokio.
Jednocześnie sprawdzono, czy spożycie zielonej herbaty wiąże się ze zwiększonym ryzkiem śmiertelności z powodu chorób układu krążenia. Okazało się, że nie miało ono wpływu na osoby z żadnej z kategorii.
Jaka dawka kawy jest bezpieczna dla osób z wysokim ciśnieniem krwi?
Badanie przeprowadzone przez japońskich naukowców nie wykryło żadnego ryzyka związanego z piciem jednej filiżanki kawy przez osoby z dużym nadciśnieniem. Zielona herbata – zawierająca trzy razy mniej kofeiny niż kawa – pita w dowolnym ilościach, także nie wpływała negatywnie na stan zdrowia badanych.
Wyniki wcześniejszych badań wykazały, że picie od 1/2 do 3 porcji (1 porcja to 200 ml) kawy dziennie korelowało z mniejszym prawdopodobieństwem wystąpienia udaru krwotocznego, zgonu z powodu chorób serca oraz innych powodów u osób bez stwierdzonych schorzeń kardiologicznych. Osoby przyjmujące takie ilości kawy było o 12 procent mniej narażone na przedwczesny zgon, w tym związany z chorobą wieńcową serca czy wywołany udarem mózgu.
Oznacza to, że picie jednej filiżanki kawy przez osoby z nadciśnieniem 2. i 3. stopnia oraz większych ilości (do trzech porcji o łącznej dawce ok. 200 mg kofeiny) przez osoby bez chorób kardiologicznych jest bezpieczne dla zdrowia, a w niektórych przypadkach może działać korzystanie na organizm.
Źródła:
- Coffee and Green Tea Consumption and Cardiovascular Disease Mortality Among People With and Without Hypertension Journal of the American Heart Association
- Severe hypertension: Drinking too much coffee may double mortality risk Medical News Todat