Spis treści
Szczypta robi różnicę. Nadmiar soli w diecie grozi nadciśnieniem i chorobami serca
Nadmierne spożycie soli podnosi ciśnienie krwi, a tym samym zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, które są główną przyczyną śmierci i niepełnosprawności wielu osób na całym świecie. Może ono się nasilać wskutek spożywania zbyt dużej ilości soli i zwiększać ryzyko rozwoju zawału serca i udaru mózgu.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wszystkim dorosłym, aby zmniejszyli spożycie soli do mniej niż 5 g dziennie (1 łyżeczka soli dziennie). Mimo to ograniczenie to może być trudne, ponieważ sól znajduje się w większości dostępnych w sklepach produktów takich jak np. pieczywo, płatki śniadaniowe, wędliny, sery, gotowe sosy i dania, a nawet ciastka i słodycze.
Jednak badania naukowców z Queen Mary University sugerują, że ograniczenie spożycia soli o zaledwie 1 g dziennie może zapobiec 9 milionom przypadków udaru mózgu i zawału serca do 2030 roku. To bardzo motywująca wiadomość, która zachęca do zredukowania spożycia soli o zaledwie jedną szczyptę dziennie.
Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggi. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami
Po ten nadal nieco egzotyczny dodatek znany już 2,5 tys. lat temu sięgamy coraz częściej. Jego intensywny smak podkreśla charakter wielu dań. Wywodzący się ze Wschodniej Azji sos sojowy możesz stosowa...
Zmniejszenie spożycia soli pomoże zapobiec śmierci 6 mln osób
W badaniu wykorzystano dane dotyczące zdrowia uczestników z Chin, gdzie spożycie soli należy do najwyższych na świecie i wynosi ok. 11 g dziennie.
– Istnieją silne i spójne dowody na istnienie związku przyczynowo-skutkowego i zależności dawka-odpowiedź między spożyciem soli a ciśnieniem krwi, które jest głównym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Zmniejszenie spożycia soli obniża ciśnienie krwi, a tym samym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych – czytamy w artykule opublikowanym w British Medical Journal.
Naukowcy odkryli, że zmniejszenie spożycia soli o zaledwie 1 g dziennie mogłoby zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca o ok. 4 proc., a ryzyko wystąpienia udaru mózgu o ok. 6 proc.
– Jeśli obniżone spożycie soli utrzyma się przez kolejne 10 lat, do 2040 roku będzie można zapobiec łącznie ok. 13 milionom zdarzeń sercowo-naczyniowych – twierdzą naukowcy.
Badacze oszacowali także, że ok. 6 milionów chorób układu krążenia zakończy się śmiercią.
Wyniki te potwierdziły badanie przeprowadzone przez koreańskich naukowców, które wykazało, że regularne dosalanie potraw może zwiększać ryzyko wystąpienia migotania przedsionków o 22 proc. w porównaniu do osób, które nigdy nie używają tej przyprawy lub używają jej rzadko.
Czym zastąpić sól w diecie, by przeciwdziałać nadciśnieniu?
Nadmiar soli w diecie prowadzi nie tylko do nadciśnienia – może też sprzyjać rozwojowi nowotworów i otyłości! Dobrze więc zadbać o zdrowie, zmniejszając spożycie soli kuchennej. Nie znaczy to jednak, ...
Źródło: Reducing daily salt intake in China by 1 g could prevent almost 9 million cardiovascular events by 2030: a modelling study British Medical Journal Nutrition, Prevention & Health