Spis treści
Ta naturalna czekoladowa maseczka działa jak botoks
Choć kusi swoim wyglądem i zapachem to postaraj się jej nie zjeść, tylko nałóż na twarz. Może ci się wydawać, że to marnotrawstwo, ale gwarantuję, że już po jednym użyciu zobaczysz spektakularne efekty i nie pożałujesz.
Maseczka czekoladowa przede wszystkim nawilża, odżywia i wygładza zmarszczki. Działa jak naturalny botoks, napina i ujędrnia skórę, wspomaga produkcję kolagenu, rozjaśnia przebarwienia, wyrównuje koloryt i likwiduje niedoskonałości.
Kakao to bomba witaminowa – zawiera m.in. witaminę C i E, witaminy z grupy B, a także składniki mineralne takie jak magnez, żelazo, cynk, miedź i potas. Bogate jest również w antyoksydanty, polifenole oraz kwasy tłuszczowe.
Zawarte w nim przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za niszczenie komórek i starzenie się organizmu. Maseczka czekoladowa z kakao działa też przeciwzapalnie, pomaga pozbyć się zmian zapalnych i trądziku. Kosmetyk reguluje wydzielanie sebum i oczyszcza twarz z zaskórników i pryszczy. Dzięki temu wygładza i odmładza cerę, spłyca zmarszczki i zapobiega powstawaniu nowych.
Maseczka czekoladowa z kakao na twarz. Wypróbuj prosty przepis
Do przygotowania maseczki czekoladowej zastosuj naturalne kakao w proszku najlepiej surowe bez dodatku cukru, substancji przeciwzbrylających czy ulepszaczy. Maseczka czekoladowa z kakao jest bardzo prosta i szybka do wykonania, wystarczą 4 składniki:
3 łyżki kakao,
1 średnie, dojrzałe awokado,
2 łyżki miodu naturalnego,
1 łyżeczka cynamonu.
Jak przygotować maseczkę czekoladową do twarzy?
Wydrąż miąższ z awokado i rozgnieć dokładnie widelcem lub zblenduj.
Do awokado dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj.
Gotową czekoladową masę nałóż na twarz, szyję i dekolt (to, co zostanie, możesz bez zastanowienia zjeść :).
Pozostaw na ok. 15-20 minut. Po tym czasie zmyj i użyj ulubionego kremu do twarzy.
Dla najlepszych efektów maseczkę stosuj 2 razy w tygodniu.
Zamiast awokado i cynamonu do przygotowania maseczki możesz użyć 2 łyżek śmietany lub jogurtu.