Rzeżucha nie tylko na Wielkanoc. To babciny środek na niestrawność i pasożyty układu pokarmowego. Sprawdź, jak sadzić rzeżuchę i ile rośnie

Agata Siemiaszko
Wideo
od 16 lat
Rzeżucha kojarzy się głównie z dekoracją wielkanocnego stołu, ale warto włączyć ją do codziennej diety. Ta niepozorna roślina jest bogata w witaminy oraz chrom – pierwiastek, który może pomóc ograniczyć ochotę na słodycze, wspierając tym samym odchudzanie i regulując poziom cukru we krwi. Posiej ją na wacie już dziś i ciesz się jej właściwościami po kilku dniach!

Spis treści

Rzeżucha – właściwości odżywcze i kaloryczność. Czy można ją jeść?

Rzeżucha, inaczej pieprzyca siewna (Lepidium sativum) powszechnie kojarzona jest z nadchodzącą Wielkanocą, ponieważ właśnie wtedy najczęściej jest wysiewana i używana jako element dekoracji świątecznego stołu. Jednak ta niepozorna roślina ma wiele właściwości zdrowotnych, które korzystnie oddziałują na nasz organizm. W Polsce występuje dziewięć rodzajów rzeżuchy, jednak w celach kosmetycznych i zdrowotnych najczęściej stosuje się rzeżuchę siewną. Nie wymaga ona specjalnych warunków do wzrostu, dlatego jej kiełki można łatwo uprawiać w domu.

Do jedzenia nadaje się już kilka dni po wykiełkowaniu, ale najbardziej wartościowa jest 10-14 dni po zasianiu.
Do jedzenia nadaje się już kilka dni po wykiełkowaniu, ale najbardziej wartościowa jest 10-14 dni po zasianiu. Alicja/pixabay.com

Rzeżucha jest nie tylko wspaniałą dekoracją, ale również cennym produktem spożywczym, który zawiera bogactwo witamin i związków mineralnych. Porcja 100 g stanowi źródło 32 kcal, 2,6 g białka, 5,5 g węglowodanów, 1,1 g błonnika pokarmowego oraz niewielkich ilości tłuszczu (0,7 g).

Kiełki rzeżuchy to źródło witaminy C (69 mg na 100 g), która jest silnym antyoksydantem i chroni komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Dodatkowo w tej roślinie znajdziemy kwas foliowy (80,0 µg/ 100 g), który jest niezbędny szczególnie dla kobiet w ciąży, ponieważ wspomaga prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka, a także zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej, czyli rozszczepu kręgosłupa i wodogłowia.

Zobacz także: Są zdrowsze niż same warzywa. To skoncentrowana bomba wartości odżywczych

Dodatkowo porcja 100 g rzeżuchy stanowi źródło:

  • witaminy B1 – 0,08 mg,
  • witaminy B2 – 0,26 mg,
  • witaminy B3 – 1 mg,
  • witaminy B6 – 0,25 mg,
  • witaminy A – 6917 jednostek międzynarodowych (IU),
  • witaminy K – 542 µg,
  • witaminy E – 0,7 mg,
  • wapnia – 81 mg,
  • magnezu – 38 mg,
  • żelaza – 1,3 mg,
  • fosforu – 76 mg,
  • potasu – 606 mg.

Włączenie rzeżuchy do jadłospisu wzbogaci go również o chrom, który wspomaga pracę trzustki, normalizuje poziom glukozy we krwi oraz zmniejsza chęć na słodycze.

Na co pomaga rzeżucha?

Rzeżucha wykazuje szereg korzystnych właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim dzięki zawartości witaminy C może wspierać pracę układów sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego.

Roślina ta jest źródłem witaminy A, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie oczu. Eksperci medycyny naturalnej zaznaczają, że zawarte w rzeżusze luteina i zeaksantyna filtrują światło niebieskie, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej oka. Dodatkowo zawartość witaminy A korzystnie wpływa na leczenie zmian skórnych, a w szczególności trądziku pospolitego.

Kiełki tej rośliny wykazują silne działanie detoksykujące, dlatego ich spożywanie polecane jest osobom z zaburzeniami pracy wątroby, w tym marskości lub stłuszczeniu.

Naukowcy sugerują, że zawarte w liściach rzeżuchy glukozynolany mają silne właściwości przeciwnowotworowe, szczególnie w przypadku raka piersi, prostaty i żołądka.

Zwolennicy medycyny naturalnej uważają, że rzeżucha może być pomocna również w leczeniu niektórych schorzeń, takich jak:

  • osteoporoza,
  • reumatyzm,
  • zaburzenia krzepnięcia krwi,
  • zakażenia pasożytnicze,
  • zapalenia skóry,
  • niestrawność,
  • zaparcia.

Warto także dodać, że kiełki tej rośliny wykazują silne działanie moczopędne, co korzystnie wpływa na zmniejszenie obrzęków i regulację ciśnienia tętniczego krwi.

Sok z rzeżuchy na wypadające włosy i przebarwienia na twarzy

Poza właściwościami zdrowotnymi rzeżucha wykazuje również wiele korzyści dla urody. Dzięki zawartości składników biologicznie czynnych wzmacnia włosy i zapobiega ich nadmiernemu wypadaniu.

Aby osiągnąć jak najlepsze efekty, warto przygotować specjalny sok i wcierać go w skórę głowy. Zauważono, że regularne wcieranie soku z rzeżuchy w skórę twarzy zmniejsza przebarwienia i wyrównuje jej koloryt.

Jak przygotować sok z rzeżuchy? Jest to niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności.

Składniki:

  • łyżka nasion rzeżuchy,
  • 250 ml wody.

Przygotowanie:

Nasiona rzeżuchy zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj 15 minut, a potem przecedź przez sito. Tak przygotowany napar wmasuj we włosy, zostaw na 1,5 godziny, a potem dokładnie umyj włosy. Jeśli chcesz użyć soku na przebarwienia skórne, zamocz wacik w soku i przyłóż na 15 minut w wybrane miejsce. Następnie dokładnie umyj skórę.

Przeczytaj również:

Jak posadzić rzeżuchę? Ile rośnie rzeżucha?

Rzeżuchę można siać o każdej porze roku, ponieważ w warunkach domowych zawsze rośnie. W temperaturze pokojowej, czyli ok. 21 stopni, rzeżucha kiełkuje już po kilku dniach, jednak najdorodniejszą uzyskuje się po upływie ok. 2 tygodni.

Do wysiania rzeżuchy potrzebne są: nasiona, wata kosmetyczna, pojemnik oraz woda.

Przygotowanie:

  1. Watę kosmetyczną wkładamy do dowolnego naczynia, a następnie obficie moczymy.
  2. Z waty formujemy dowolny kształt i posypujemy gęsto nasionami.
  3. Co 2-3 dni warto delikatnie spryskać wodą.
  4. Rzeżucha jest gotowa do jedzenia zaraz po wykiełkowaniu, jednak najlepszy smak osiąga po ok. 10-14 dniach.
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Bądź zawsze w formie
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wiosną zrób świeże soki owocowo-warzywne!
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia