Owies na wielkanocnym stole to nie tylko dekoracja. To świetny dodatek do sałatek. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne ma zielony owies

Agata Siemiaszko
Zielony owies często gości w naszych domach i na stołach przed Wielkanocą. Nic dziwnego, to roślina bardzo bogata w błonnik pokarmowy, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Zielony owies często gości w naszych domach i na stołach przed Wielkanocą. Nic dziwnego, to roślina bardzo bogata w błonnik pokarmowy, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Motortion/Getty Images
Zielony owies to świetna dekoracja wielkanocnego stołu. Dorównuje popularnością rzeżusze. Niewiele osób jednak wie, że te niepozorne źdźbła są jadalne. Dodawaj je do past kanapkowych, sałatek. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma zielony owies oraz dowiedz się, dlaczego warto go włączyć do swojego jadłospisu.

Spis treści

Owies na wielkanocnym stole

Zielony owies (Avena sativa) to, obok rzeżuchy i pisanek, jedna z najpopularniejszych dekoracji wielkanocnego stołu. Te zielone źdźbła symbolizują nowy początek i odradzanie się przyrody do życia. Aby cieszyć się własnym owsem na Wielkanoc, należy zasiać go najpóźniej 2 tygodnie przed świętami. Nie zdążyłeś posiać go na czas? Nic straconego! Sklepy w swoim asortymencie posiadają gotowe dekoracje z zielonego owsa.

Ta niepozorna roślina ma również wiele właściwości zdrowotnych, które korzystnie wpływają na organizm. Owies najczęściej spożywany jest pod postacią płatków, otrębów lub produktów z mąki owsianej. Istnieje również kasza owsiana, jednak w naszym kraju nie jest ona popularna.

Zielony owies – właściwości zdrowotne

Młody owies, często nazywany słomą owsianą, jest nie tylko wspaniałą dekoracją, ale również cennym produktem spożywczym, który stanowi źródło licznych związków mineralnych. Źdźbła owsa można dodawać do past kanapkowych, sałatek, a nawet koktajli. Jego smak jest raczej neutralny, więc dobrze podawać go z wyrazistymi potrawami.

Spożywanie młodego owsa zyskuje na popularności dzięki ajuwerdzie, czyli starożytnej medycynie indyjskiej. Współcześni zwolennicy naturalnych metod leczenia uważają, że jedzenie rosnącego owsa może korzystnie wpływać na organizm i wspomagać leczenie wielu dolegliwości, w tym:

  • bezsenność,
  • zaburzenia koncentracji,
  • zmęczenie,
  • przewlekły stres,
  • oparzenia,
  • trądzik,
  • stan zapalny skóry,
  • obrzęki.

Rosnący owies jest źródłem przeciwutleniaczy, czyli związków chroniących komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Dzięki tej właściwości wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego i zmniejsza ryzyko rozwoju stanu zapalnego. Wykazano, że ekstrakty z zielonego owsa mogą zwalczać stany zapalne skóry, a tym samym wspomagać leczenie zmian trądzikowych.

Drobno zmielony owies może być stosowany jako składnik maseczki łagodzącej stan zapalny skóry.

Źdźbła owsa zawierają także beta-glukany, czyli rozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego. W licznych badaniach naukowych potwierdzono, że ten związek może obniżać stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi oraz regulować poziom glukozy. Wykazano także, że spożywanie żywności z beta-glukanami może poprawiać wrażliwość komórek na insulinę, co jest niezwykle ważne w przypadku insulinooporności i cukrzycy typu 2.

Dlatego, zamiast wyrzucać owies po świętach, zalecamy dodać go to sałatki, pasty kanapkowej lub koktajlu.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Przygotuj się do Wielkanocy!

Materiały promocyjne partnera
od 12 lat
Wideo

Szczepić się czy nie szczepić [SONDA]

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia