Spis treści
Owies na wielkanocnym stole
Zielony owies (Avena sativa) to, obok rzeżuchy i pisanek, jedna z najpopularniejszych dekoracji wielkanocnego stołu. Te zielone źdźbła symbolizują nowy początek i odradzanie się przyrody do życia. Aby cieszyć się własnym owsem na Wielkanoc, należy zasiać go najpóźniej 2 tygodnie przed świętami. Nie zdążyłeś posiać go na czas? Nic straconego! Sklepy w swoim asortymencie posiadają gotowe dekoracje z zielonego owsa.
Ta niepozorna roślina ma również wiele właściwości zdrowotnych, które korzystnie wpływają na organizm. Owies najczęściej spożywany jest pod postacią płatków, otrębów lub produktów z mąki owsianej. Istnieje również kasza owsiana, jednak w naszym kraju nie jest ona popularna.
Zielony owies – właściwości zdrowotne
Młody owies, często nazywany słomą owsianą, jest nie tylko wspaniałą dekoracją, ale również cennym produktem spożywczym, który stanowi źródło licznych związków mineralnych. Źdźbła owsa można dodawać do past kanapkowych, sałatek, a nawet koktajli. Jego smak jest raczej neutralny, więc dobrze podawać go z wyrazistymi potrawami.
Spożywanie młodego owsa zyskuje na popularności dzięki ajuwerdzie, czyli starożytnej medycynie indyjskiej. Współcześni zwolennicy naturalnych metod leczenia uważają, że jedzenie rosnącego owsa może korzystnie wpływać na organizm i wspomagać leczenie wielu dolegliwości, w tym:
- bezsenność,
- zaburzenia koncentracji,
- zmęczenie,
- przewlekły stres,
- oparzenia,
- trądzik,
- stan zapalny skóry,
- obrzęki.
Rosnący owies jest źródłem przeciwutleniaczy, czyli związków chroniących komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Dzięki tej właściwości wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego i zmniejsza ryzyko rozwoju stanu zapalnego. Wykazano, że ekstrakty z zielonego owsa mogą zwalczać stany zapalne skóry, a tym samym wspomagać leczenie zmian trądzikowych.
Drobno zmielony owies może być stosowany jako składnik maseczki łagodzącej stan zapalny skóry.
Źdźbła owsa zawierają także beta-glukany, czyli rozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego. W licznych badaniach naukowych potwierdzono, że ten związek może obniżać stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi oraz regulować poziom glukozy. Wykazano także, że spożywanie żywności z beta-glukanami może poprawiać wrażliwość komórek na insulinę, co jest niezwykle ważne w przypadku insulinooporności i cukrzycy typu 2.
Dlatego, zamiast wyrzucać owies po świętach, zalecamy dodać go to sałatki, pasty kanapkowej lub koktajlu.