Kuracja wiosenna? Tylko z rzeżuchą. 5 powodów, dla których warto jeść ją nie tylko od święta. Zobacz, ile rośnie rzeżucha i z czym ją jeść?

Marta Siesicka-Osiak
Rzeżucha najczęściej wykorzystywana jest jako dekoracja do kanapek, ale można ją także dodawać do innych dań. Sprawdź na kolejnych slajdach, dlaczego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu.
Rzeżucha najczęściej wykorzystywana jest jako dekoracja do kanapek, ale można ją także dodawać do innych dań. Sprawdź na kolejnych slajdach, dlaczego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu. congerdesign/Pixabay
Rzeżucha to roślina, która przede wszystkim kojarzy nam się z Wielkanocą. Niestety przez pozostałą część roku większość z nas zapomina o tej niezwykle zdrowej roślinie. A może być spożywana na co dzień jako świetne źródło witamin i minerałów. Dzięki zawartości tych cennych składników wspiera pracę wielu układów. Zobacz, na co pomaga rzeżucha oraz kiedy należy ją zasiać, aby wyrosła do świąt.

Spis treści

Dlaczego warto jeść rzeżuchę? Skorzystają figura i kości

Po rzeżuchę, oficjalnie nazywaną pieprzycą siewną (Lepidium sativum) oraz inne kiełki warto sięgnąć szczególnie wczesną wiosną, kiedy na rynku brakuje jeszcze świeżych warzyw. Można kupić kiełkujące nasiona gotowe do spożycia, bądź wyhodować je samodzielnie w domu.

Surowcem zielarskim rzeżuchy jest jej ziele. Znajdują się w nim m.in.:

  • glukozynolaty,
  • olejek eterycznym zawierający disiarczek allinowy,
  • kwas askorbinowy,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminy E i K,
  • beta karoten,
  • wapń,
  • żelazo,
  • jod,
  • magnez,
  • siarka.

Rzeżuchę uprawiano już w starożytności. Grecy i Rzymianie wykorzystywali ją m.in. jako środek do walki ze szkorbutem i grypą. Przez wieki pozostała w użyciu. Dziś bywa częstym składnikiem naturalnych „kuracji wiosennych”, które mają na celu oczyszczenie i wzmocnienie organizmu.

Sprawdź, w naszej galerii 5 powodów do jedzenia jej młodych siewek na co dzień.

Dlaczego warto jeść rzeżuchę?

Ile rośnie rzeżucha? Zasadź ją w tym terminie, a będzie gotowa na święta

Szybkość wzrostu rzeżuchy jest zależna w dużej mierze od temperatury, w której kiełkują nasiona. Im jest ona wyższa, tym szybciej rosną. Zazwyczaj zajmuje to ok. tygodnia. Dlatego w tym roku najlepiej wysiać rzeżuchę na początku kwietnia, aby mieć pewność, że będzie gotowa na Wielkanoc.

Jak jeść rzeżuchę? To świetny dodatek do wielu dań

Rzeżucha ma specyficzny ostry, pieprzny smak i aromat, który sprawia, że jest świetnym dodatkiem do różnych dań. Może być używana jako:

  • dekoracja kanapek i jajek faszerowanych,
  • składnik sałatek i surówek,
  • dodatek do sosów i zup.

Źródła:

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia