Rabarbar – właściwości, wartości odżywcze, kalorie i przeciwwskazania. Przepis na zdrowe ciasto z rabarbarem

Martyna Jaros
Martyna Jaros
Zbiór rabarbaru zaczyna się w maju, a kończy w ostatnie dnia czerwca pixabay
Rabarbar ma niesamowicie charakterystyczny i piękny wygląd. Ma ogromne zielone liście z grubymi i długimi ogonkami liściowymi o różowo-zielonej barwie, które stanowią część jadalną rośliny. Rabarbar jest wykorzystywany do różnorodnych słodkich wypieków. Wiele osób z dzieciństwa zna pyszne ciasto z rabarbarem na kruchym cieście przygotowywane przez babcię. Wprawione gospodynie przygotowują okazałe ciasto z rabarbarem i bezą. Nie trzeba jednak być wprawionym cukiernikiem, aby wykorzystać tę roślinę w codziennej kuchni. Wystarczy ugotować pokrojone ogonki liściowe w wodzie z dodatkiem cukru, by otrzymać smaczny kompot z rabarbaru.

Co to jest rabarbar: owoc, czy warzywo?

Rabarbar, lub inaczej rzewień, znany jest nam z ogródka babci, ale pochodzi z dalekiej Azji Środkowej, Bułgarii i prawdopodobnie z Syberii. W Polsce pojawił się dopiero w XVIII wieku, mimo że w Europie znano go dwieście lat wcześniej. Współcześnie rabarbar uprawiany jest w krajach o klimacie umiarkowanym, dlatego można z powodzeniem zasadzić go na działce. Z botanicznego punktu widzenia rabarbar to bylina zaliczana do rodziny rdestowatych, podobnie jak gryka i szczaw.

Wyróżnia się kilka gatunków rabarbaru:

  • rabarbar dłoniasty,
  • rabarbar kędzierzawy,
  • rabarbar lekarski,
  • rabarbar ogrodowy,
  • gatunki mieszane.

Rabarbar to okazała roślina wyrastająca do ok. 1,5 metra wysokości, która kwitnie drobniutkimi kremowymi kwiatkami. Rabarbar ma ogromne, zielone liście z długim zielono-różowym ogonkiem liściowym. To właśnie długie ogonki liści, przypominające seler naciowy, stanowią część jadalną rośliny. W Polsce rabarbar jest uznawany za warzywo, natomiast mieszkańcy USA zaliczają go do grupy owoców.

Rabarbar można spożywać na surowo po oprószeniu cukrem, wykorzystać do koktajlu, można go piec, gotować i dusić. Wybierając rabarbar do wypieków, trzeba pamiętać, że im bardziej zielony tym ma kwaśniejszy i cierpki smak, a im bardziej różowy tym jest słodszy. W wypiekach można stosować go zamiennie do równie kwaskowatych malin.

Czytaj także

Ile kalorii ma rabarbar? Jaki ma indeks glikemiczny?

Rabarbar jest niskokaloryczny, bowiem w 100 gramach zapewnia jedynie 15 kcal. Taka porcja dostarcza ponadto 4,6 g węglowodanów, w tym zaledwie 1,2 g węglowodanów przyswajalnych, bowiem 3,2 g stanowi błonnik pokarmowy. Rabarbar zawiera 0,5 g białka i nie dostarcza tłuszczu.

Indeks glikemiczny rabarbaru wynosi 15, czyli jest niski. Wynika to z faktu, że roślina dostarcza bardzo mało węglowodanów przyswajalnych dla organizmu, a sporą dawkę błonnika pokarmowego.

Czytaj także

Jakie wartości odżywcze ma rabarbar?

Rabarbar kryje w sobie wiele cennych wartości odżywczych dla organizmu człowieka. Jak wszystkie warzywa i owoce rabarbar to skarbnica potasu, którego w 100 gramach zapewnia aż 136 mg. Dla porównania dziennie zapotrzebowanie dorosłej osoby na ten składnik wynosi ok. 3500 mg. Ponadto rabarbar zapewnia (wartość podana na 100 g):

  • 52 mg wapnia,
  • 24 mg fosforu,
  • 13 mg magnezu,
  • 0,6 mg żelaza,
  • 0,13 mg cynku,
  • 0,16 mg manganu,
  • 2,3 μg jodu.

Niepozorny rabarbar zawiera również komplet witamin z grupy B i nie tylko. Niestety zawartości te nie są duże, a pod wpływem obróbki termicznej ich ilość ulega obniżeniu. Dlatego, aby zapewnić je organizmowi, trzeba jadać rabarbar na surowo. Zawarte w rabarbarze są:

  • 10 μg witaminy A,
  • 61 μg beta-karotenu,
  • 0,18 mg witaminy E,
  • 0,023 mg witaminy B1 (tiamina),
  • 0,029 mg witaminy B2 (ryboflawina),
  • 0,11 mg witaminy B3 (niacyna, PP),
  • 0,03 mg witaminy B6 (pirydoksyna),
  • 9 mg witaminy C.

W rabarbarze zawarte są nieduże ilości kwasu szczawiowego, kwas jabłkowy i octowy, które warunkują jego kwaskowy i cierpki smak. Kryje w sobie związki polifenolowe m.in. rapontygeninę i rapontycynę.

Właściwości zdrowotne rabarbaru

Rabarbar to cenne dla zdrowia warzywo, które warto uwzględnić w codziennej diecie. Skorzystają z niego przede wszystkim osoby zmagające się z przewlekłymi zaparciami, które wynikają z niewystarczającej ilości spożywanego wraz z dietą błonnika pokarmowego. Rabarbar ma właściwości przeczyszczające i wspomagające mikroflorę przewodu pokarmowego. Zjedzenie 200 gramów rabarbaru zapewnia ok. 6,4 g błonnika, co stanowi 25 procent zapotrzebowania określonego w normach żywienia na minimum 25 gramów na dobę.

Rabarbar jest sprzymierzeńcem pięknej sylwetki, gdyż zawiera sporo sycącego błonnika pokarmowego i jednocześnie jest ubogokaloryczny. Duża porcja wypełni żołądek zmniejszając chęć na przekąski, a nie wpłynie na dzienny bilans spożytych kalorii. Ugotowany rabarbar z łyżeczką cukru lub ksylitolu można dodać do owsianki, albo wykorzystać do przygotowania lekkiego kisielu na przekąskę lub deser po obiedzie. Aby nie zwiększać kaloryczności rabarbaru, warto z umiarem stosować cukier.

Zdrowe śniadanie z niczego w kilka minut. 8 propozycji na py...

Rabarbar to źródło polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym. W ogonkach zawarta jest rapontygenina, która stosowana w odpowiednich stężeniach ma właściwości antyrakowe. Spowalnia tempo namnażania się komórek nowotworowych raka piersi i prostaty. Ponadto rapontygenina ma właściwości wspomagające układ krążeniowy oraz działa antyalergicznie.

Rabarbar jest polecany kobietom w każdym wieku, a zwłaszcza w okresie klimakterium i przy niedoborze estrogenów. Rabarbar ma właściwości estrogenne, które wynikają z zawartości rapontycyny, czyli substancji o podobnym działaniu do hormonów kobiecych.

Sproszkowany korzeń rzewienia (rabarbaru lekarskiego) jest składnikiem naturalnych leków przeczyszczających polecanych dla pacjentów z zaparciami. Oprócz tabletek można kupić również korzeń rzewienia do samodzielnego zaparzenia. Korzeń ma zastosowanie lecznicze, ale nie stosuje się go w kuchni.

Przeciwwskazania do spożywania rabarbaru

Rabarbar ma wiele cennych właściwości, ale zawiera również kwas szczawiowy o działaniu antyodżywczym. Ten składnik zawarty jest również w szczawiu, szpinaku, boćwinie, figach, kiszonkach, soi, kakao, czekoladzie, mocnej kawie i herbacie. Osoby ze stwierdzonymi chorobami nerek (zwłaszcza kamicą nerkową) nie powinny spożywać często wymienionych produktów. Kwasu szczawiowy tworzy z wapniem i magnezem nierozpuszczane kompleksy i sprzyja powstawaniu pisaku i kamieni w nerkach. Przy ekstremalnie dużym spożyciu produktów zasobnych w kwas szczawiowy może dojść do niedoborów wapnia, magnezu i żelaza.

Czytaj także

Przepis na zdrowe ciasto z rabarbarem

Fit ciasto z rabarbarem:

Pyszne i zdrowe ciasto z rabarbarem można zjeść na drugie śniadanie lub podwieczorek
Pyszne i zdrowe ciasto z rabarbarem można zjeść na drugie śniadanie lub podwieczorek pixabay

Składniki:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej,
  • 3 jaja,
  • 1/2 szklanki ksylitolu, erytrytolu lub cukru trzcinowego,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • ok. 300 g rabarbaru.

Sposób przygotowania: Nastawić piekarnik na 180 stopni C. W misce wymieszać mąkę, z cynamonem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubić na puszystą, kremową masę jaja z ksylitolem i aromatem waniliowym. Do masy powoli dodawać olej i dalej ubijać, aby składniki się połączyły. Suche składniki stopniowo dodawać do mokrych nadal lekko ubijając. Do gotowej masy dodać pokrojony rabarbar lekko oprószony mąką. Masę wylać do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Piec ok. 45 minut do suchego patyczka.

Słodkie inspiracje Andrzeja Polana

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3