Rabarbar – pyszny i zdrowy smak lata. Wspomaga odchudzanie i zwalcza objawy alergii. Wypróbuj przepis na fit ciasto z rabarbarem

Martyna Jaros
Martyna Jaros
Rabarbar działa przeczyszczająco, zwalcza zaparcia, usprawnia trawienie i wspomaga odchudzanie.
Rabarbar działa przeczyszczająco, zwalcza zaparcia, usprawnia trawienie i wspomaga odchudzanie. gettyimages.com
Rabarbar ma charakterystyczny wygląd. Jego duże, zielone liście z grubymi i długimi ogonkami liściowymi o różowo-zielonej barwie stanowią część jadalną rośliny. Jest on wykorzystywany głównie do słodkich wypieków. Wiele osób zna z dzieciństwa pyszne ciasto z rabarbarem na kruchym cieście przygotowywane przez babcię. Nie trzeba jednak być wprawionym cukiernikiem, aby wykorzystać tę roślinę w kuchni. Wystarczy ugotować pokrojone ogonki liściowe w wodzie z dodatkiem cukru, by otrzymać smaczny kompot z rabarbaru. Sprawdź, jakie właściwości ma rabarbar oraz jak zrobić pyszne fit ciasto z rabarbarem.

Spis treści

Czy rabarbar to owoc, czy warzywo?

Rabarbar, lub inaczej rzewień, znany jest nam z ogródka babci, ale pochodzi z dalekiej Azji Środkowej, Bułgarii i prawdopodobnie z Syberii. W Polsce pojawił się dopiero w XVIII wieku, mimo że w Europie znano go dwieście lat wcześniej. Współcześnie rabarbar uprawiany jest w krajach o klimacie umiarkowanym, dlatego można z powodzeniem zasadzić go na działce. Z botanicznego punktu widzenia rabarbar to bylina zaliczana do rodziny rdestowatych, podobnie jak gryka i szczaw.

Wyróżnia się kilka gatunków rabarbaru:

  • rabarbar dłoniasty,
  • rabarbar kędzierzawy,
  • rabarbar lekarski,
  • rabarbar ogrodowy,
  • gatunki mieszane.

Rabarbar to okazała roślina wyrastająca do ok. 1,5 metra wysokości, która kwitnie drobniutkimi kremowymi kwiatkami. Rabarbar ma ogromne, zielone liście z długim zielono-różowym ogonkiem liściowym. To właśnie długie ogonki liści, przypominające seler naciowy, stanowią część jadalną rośliny. W Polsce rabarbar jest uznawany za warzywo, natomiast mieszkańcy USA zaliczają go do grupy owoców.

Rabarbar można spożywać na surowo po oprószeniu cukrem, wykorzystać do koktajlu, można go piec, gotować i dusić. Wybierając rabarbar do wypieków, trzeba pamiętać, że im bardziej zielony tym ma kwaśniejszy i cierpki smak, a im bardziej różowy tym jest słodszy. W wypiekach można stosować go zamiennie do równie kwaskowatych malin.

Ile kalorii ma rabarbar? Jaki ma indeks glikemiczny?

Rabarbar jest niskokaloryczny, w 100 gramach zapewnia jedynie 15 kcal. Taka porcja dostarcza ponadto 4,6 g węglowodanów, w tym zaledwie 1,2 g węglowodanów przyswajalnych, bowiem 3,2 g stanowi błonnik pokarmowy. Rabarbar zawiera 0,5 g białka i nie dostarcza tłuszczu.

Indeks glikemiczny rabarbaru wynosi 15, czyli jest niski. Wynika to z faktu, że roślina dostarcza bardzo mało węglowodanów przyswajalnych dla organizmu, a sporą dawkę błonnika pokarmowego.

Jakie wartości odżywcze ma rabarbar?

Rabarbar kryje w sobie wiele cennych wartości odżywczych dla organizmu człowieka. Jak wszystkie warzywa i owoce rabarbar to skarbnica potasu, którego w 100 gramach zapewnia aż 136 mg. Dla porównania dziennie zapotrzebowanie dorosłej osoby na ten składnik wynosi ok. 3500 mg. Ponadto rabarbar zapewnia (wartość podana na 100 g):

  • 52 mg wapnia,
  • 24 mg fosforu,
  • 13 mg magnezu,
  • 0,6 mg żelaza,
  • 0,13 mg cynku,
  • 0,16 mg manganu,
  • 2,3 μg jodu.

Niepozorny rabarbar zawiera również komplet witamin z grupy B i nie tylko. Niestety wartości te nie są duże, a pod wpływem obróbki termicznej ich ilość ulega obniżeniu. Dlatego, aby zapewnić je organizmowi, trzeba jadać rabarbar na surowo. W rabarbarze znajdziemy:

  • 10 μg witaminy A,
  • 61 μg beta-karotenu,
  • 0,18 mg witaminy E,
  • 0,023 mg witaminy B1 (tiamina),
  • 0,029 mg witaminy B2 (ryboflawina),
  • 0,11 mg witaminy B3 (niacyna, PP),
  • 0,03 mg witaminy B6 (pirydoksyna),
  • 9 mg witaminy C.

W rabarbarze zawarte są nieduże ilości kwasu szczawiowego, kwas jabłkowy i octowy, które warunkują jego kwaskowy i cierpki smak. Kryje w sobie związki polifenolowe m.in. rapontygeninę i rapontycynę.

Właściwości zdrowotne rabarbaru

Rabarbar to cenne dla zdrowia warzywo, które warto uwzględnić w codziennej diecie. Skorzystają z niego przede wszystkim osoby zmagające się z przewlekłymi zaparciami, które wynikają z niewystarczającej ilości spożywanego wraz z dietą błonnika pokarmowego. Rabarbar ma właściwości przeczyszczające i wspomagające mikroflorę przewodu pokarmowego. Zjedzenie 200 gramów rabarbaru zapewnia ok. 6,4 g błonnika, co stanowi 25 procent zapotrzebowania określonego w normach żywienia na minimum 25 gramów na dobę.

Rabarbar jest sprzymierzeńcem pięknej sylwetki, gdyż zawiera sporo sycącego błonnika pokarmowego i jednocześnie jest ubogokaloryczny. Duża porcja wypełni żołądek zmniejszając chęć na przekąski, a nie wpłynie na dzienny bilans spożytych kalorii. Ugotowany rabarbar z łyżeczką cukru lub ksylitolu można dodać do owsianki, albo wykorzystać do przygotowania lekkiego kisielu na przekąskę lub deser po obiedzie. Aby nie zwiększać kaloryczności rabarbaru, warto z umiarem stosować cukier.

Zdrowe śniadanie wbrew pozorom, nie jest trudne do wykonania. Nie potrzeba do jego przygotowania nawet wymyślnych składników. Im prościej, tym lepiej i zdrowiej! Sprawdź 8 propozycji na zdrowe śniadanie z niczego!

Jak zrobić zdrowe śniadanie z „niczego” w zaledwie kilka min...

Rabarbar to źródło polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym. W ogonkach zawarta jest rapontygenina, która stosowana w odpowiednich stężeniach ma właściwości antyrakowe. Spowalnia tempo namnażania się komórek nowotworowych raka piersi i prostaty. Ponadto rapontygenina ma właściwości wspomagające układ krążeniowy oraz działa antyalergicznie.

Rabarbar jest polecany kobietom w każdym wieku, a zwłaszcza w okresie klimakterium i przy niedoborze estrogenów. Rabarbar ma właściwości estrogenne, które wynikają z zawartości rapontycyny, czyli substancji o podobnym działaniu do hormonów kobiecych.

Sproszkowany korzeń rzewienia (rabarbaru lekarskiego) jest składnikiem naturalnych leków przeczyszczających polecanych dla pacjentów z zaparciami. Oprócz tabletek można kupić również korzeń rzewienia do samodzielnego zaparzenia. Korzeń ma zastosowanie lecznicze, ale nie stosuje się go w kuchni.

Przeciwwskazania do spożywania rabarbaru

Rabarbar ma wiele cennych właściwości, ale zawiera również kwas szczawiowy o działaniu antyodżywczym. Ten składnik zawarty jest również w szczawiu, szpinaku, boćwinie, figach, kiszonkach, soi, kakao, czekoladzie, mocnej kawie i herbacie. Osoby ze stwierdzonymi chorobami nerek (zwłaszcza kamicą nerkową) nie powinny spożywać często wymienionych produktów. Kwasu szczawiowy tworzy z wapniem i magnezem nierozpuszczane kompleksy i sprzyja powstawaniu pisaku i kamieni w nerkach. Przy ekstremalnie dużym spożyciu produktów zasobnych w kwas szczawiowy może dojść do niedoborów wapnia, magnezu i żelaza.

Przepis na zdrowe ciasto z rabarbarem

Fit ciasto z rabarbarem:

Pyszne i zdrowe ciasto z rabarbarem można zjeść na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Pyszne i zdrowe ciasto z rabarbarem można zjeść na drugie śniadanie lub podwieczorek. pixabay

Składniki:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej,
  • 3 jaja,
  • 1/2 szklanki ksylitolu, erytrytolu lub cukru trzcinowego,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • ok. 300 g rabarbaru.

Sposób przygotowania:

  1. Nastawić piekarnik na 180 stopni C.
  2. W misce wymieszać mąkę, z cynamonem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubić na puszystą, kremową masę jaja z ksylitolem i aromatem waniliowym.
  3. Do masy powoli dodawać olej i dalej ubijać, aby składniki się połączyły. Suche składniki stopniowo dodawać do mokrych nadal lekko ubijając.
  4. Do gotowej masy dodać pokrojony rabarbar lekko oprószony mąką. Masę wylać do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Piec ok. 45 minut do suchego patyczka.

Zadbaj o optymalne trawienie

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia