Spis treści
Kiedy i jak zbierać liście pokrzywy?
Liście pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica) najlepiej zbierać wczesną wiosną, zanim roślina zacznie kwitnąć. Jeśli liście mają zostać wysuszone, ścina się je wraz z łodygami i odstawia do przywiędnięcia na ok. dwie doby, aby liście mniej parzyły. Po tym czasie można je oberwać, ułożyć luźno w koszach i suszyć w ciemnym i przewiewnym miejscu.
Jeśli zamierzamy spożywać świeże liście, należy je przed jedzeniem zblanszować – przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Z roślin już kwitnących zbierać można ulistnione pędy, które także nadają się do spożycia. Zbierając ziele pokrzywy zawsze należy używać rękawiczek ochronnych.
![To czas na nalewkę z pokrzywy! Oczyści organizm z toksyn i pomoże na niestrawność](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/12/6c/62bee2a442387_o_small.jpg)
To czas na nalewkę z pokrzywy! Oczyści organizm z toksyn i pomoże na niestrawność
Pokrzywa często uznawana jest za trudny do wyplenienia chwast, jednak osoby zainteresowane ziołolecznictwem wiedzą, że to cenny surowiec zielarski. Można przygotować z niej m.in. nalewkę, która wpływa...
Dlaczego warto jeść pokrzywę?
Pokrzywa zwyczajna rośnie niemal na całej kuli ziemskiej. Wielu z nas traktuje ją jak uciążliwy chwast, nie doceniając jej właściwości. Pokrzywa zawiera wiele substancji aktywnych: barwniki (chlorofil, beta karoten, ksantofil), witaminę K, kwas askorbinowy i witaminy z grupy oraz garbniki, aminy, kwasy organiczne oraz flawonoidy, karotenoidy oraz związki mineralne, takie jak wapń, magnez, żelazo, potas, krzem, fosfor, jod, siarka i sod.
Właściwości lecznicze pokrzywy znane są od starożytności, kiedy używano jej głównie do opatrywania wrzodziejących ran i hamowania krwawień. Pisali o niej Hipokrates, Pliniusz i Dioskurides. Pędy świeżych roślin wykorzystywano do biczowania kończyn dotkniętych reumatyzmem i nerwobólami.
Pokrzywa wykazuje działanie:
- moczopędne,
- ściągające,
- rozkurczowe,
- przeciwbiegunkowe,
- przeciwkrwotoczne,
- przeciwcukrzycowe,
- przeciwanemiczne.
Spożywa się ją także, aby wzmocnić organizm, poprawić przemianę materii i produkcję czerwonych krwinek oraz hemoglobiny, szczególnie przy anemii.
![Wiosną darmowe kosmetyki są wszędzie. Wypróbuj przepisy na płukankę i tonik](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/07/19/645ba9f849f25_o_small.jpg)
Wiosną darmowe kosmetyki są wszędzie. Wypróbuj przepisy na płukankę i tonik
Pokrzywę można jeść, przyjmować leczniczo, a także stosować do pielęgnacji. Ta roślina ma cenne właściwości, które łatwo jest wykorzystać w domu. Ziele pokrzywy warto znaleźć w stanie świeżym – jest o...
Przepis na prostą i szybką sałatkę z pokrzywy
Ta sałatka to lekki i zdrowy pomysł na wiosenny lunch lub dodatek do głównego dania. Można urozmaicić o ją o ulubione warzywa lub... owoce np. pomarańcze.
Składniki:
- 150 g listków świeżej pokrzywy,
- 3 łyżki ulubionych orzechów,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka sezamu,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka płynnego miodu,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Orzechy posiekaj i podsmaż na złoto razem z sezamem na suchej patelni.
- Listki pokrzywy przelej wrzątkiem i zanurz na kilka sekund w zimnej wodzie.
- Ząbki czosnku zrumień na patelni z odrobiną oleju. Smaż aż będzie chrupki.
- W misce wymieszaj: olej, sok z cytryny oraz miód i przyprawy. Jeśli sos jest za rzadki dodaj 1-2 łyżki wody.
- Wyłóż na talerz liście pokrzywy, polej powstałym dressingiem i posyp orzechami oraz czosnkiem.
![Ma wiele witamin. To najbardziej popularny chwast w kuchni!](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/f5/ea/66058e37c4094_o_small.jpg)
Ma wiele witamin. To najbardziej popularny chwast w kuchni!
Choć parzy, warto po nią sięgać. Pokrzywa to powszechnie rosnący chwast i jeden z najbardziej cenionych. Obfituje w witaminy i składniki mineralne, a przygotować ją można jak jarzynkę do obiadu, sos p...
Liście pokrzywy zapiekane w cieśnie piwnym
Ten nieco zaskakujący przepis pochodzi z książki „Zioła w kuchni i w aptece. Apteka benedyktynów z Andeches”. Zapiekane liście pokrzywy mogą być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych chipsów i sposobem na zaskoczenie gości.
Składniki:
- 25 dużych, świeżych liści pokrzywy,
- 125 g mąki,
- 2 szklanki jasnego piwa,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka oleju,
- szczypta soli i gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
- Z mąki, żółtka i piwa rozrobić ciasto. Doprawić je solą i gałką, dodać olej.
- Ubić białko na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do ciasta.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
- Liście pokrzywy lekko posolić i zanurzać w cieśnie.
- Układać równomiernie na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
- Piec do uzyskania złotobrązowego koloru.
![Szczaw ma wiele właściwości zdrowotnych. Kto nie powinien go spożywać?](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/42/32/643e768f444de_o_small.jpg)
Szczaw ma wiele właściwości zdrowotnych. Kto nie powinien go spożywać?
Po szczaw sięgamy najczęściej robiąc tradycyjną zupę szczawiową – jest ona nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Liście szczawiu są bowiem dobrym źródłem witaminy C, żelaza oraz beta-karotenu. Warto sięg...
Źródła:
- Zioła w kuchni i w aptece, apteka benedyktynów z Andechs, Wydawnictwo M, Kraków 2004 r.
- Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie, Mateusz Emanuel Senderski, Podkowa Leśna 2015 r.
- Nettle Salad with Toasted Nuts and Garlic Chips Eat Smarter
Zadbaj o optymalne trawienie
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.282.8/images/video_restrictions/0.webp)