Spis treści
Kiedy i jak zbierać liście pokrzywy?
Liście pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica) najlepiej zbierać wczesną wiosną, zanim roślina zacznie kwitnąć. Jeśli liście mają zostać wysuszone, ścina się je wraz z łodygami i odstawia do przywiędnięcia na ok. dwie doby, aby liście mniej parzyły. Po tym czasie można je oberwać, ułożyć luźno w koszach i suszyć w ciemnym i przewiewnym miejscu.
Jeśli zamierzamy spożywać świeże liście, należy je przed jedzeniem zblanszować – przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Z roślin już kwitnących zbierać można ulistnione pędy, które także nadają się do spożycia. Zbierając ziele pokrzywy zawsze należy używać rękawiczek ochronnych.
Dlaczego warto jeść pokrzywę?
Pokrzywa zwyczajna rośnie niemal na całej kuli ziemskiej. Wielu z nas traktuje ją jak uciążliwy chwast, nie doceniając jej właściwości. Pokrzywa zawiera wiele substancji aktywnych: barwniki (chlorofil, beta karoten, ksantofil), witaminę K, kwas askorbinowy i witaminy z grupy oraz garbniki, aminy, kwasy organiczne oraz flawonoidy, karotenoidy oraz związki mineralne, takie jak wapń, magnez, żelazo, potas, krzem, fosfor, jod, siarka i sod.
Właściwości lecznicze pokrzywy znane są od starożytności, kiedy używano jej głównie do opatrywania wrzodziejących ran i hamowania krwawień. Pisali o niej Hipokrates, Pliniusz i Dioskurides. Pędy świeżych roślin wykorzystywano do biczowania kończyn dotkniętych reumatyzmem i nerwobólami.
Pokrzywa wykazuje działanie:
- moczopędne,
- ściągające,
- rozkurczowe,
- przeciwbiegunkowe,
- przeciwkrwotoczne,
- przeciwcukrzycowe,
- przeciwanemiczne.
Spożywa się ją także, aby wzmocnić organizm, poprawić przemianę materii i produkcję czerwonych krwinek oraz hemoglobiny, szczególnie przy anemii.
Przepis na prostą i szybką sałatkę z pokrzywy
Ta sałatka to lekki i zdrowy pomysł na wiosenny lunch lub dodatek do głównego dania. Można urozmaicić o ją o ulubione warzywa lub... owoce np. pomarańcze.
Składniki:
- 150 g listków świeżej pokrzywy,
- 3 łyżki ulubionych orzechów,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka sezamu,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka płynnego miodu,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Orzechy posiekaj i podsmaż na złoto razem z sezamem na suchej patelni.
- Listki pokrzywy przelej wrzątkiem i zanurz na kilka sekund w zimnej wodzie.
- Ząbki czosnku zrumień na patelni z odrobiną oleju. Smaż aż będzie chrupki.
- W misce wymieszaj: olej, sok z cytryny oraz miód i przyprawy. Jeśli sos jest za rzadki dodaj 1-2 łyżki wody.
- Wyłóż na talerz liście pokrzywy, polej powstałym dressingiem i posyp orzechami oraz czosnkiem.
Liście pokrzywy zapiekane w cieśnie piwnym
Ten nieco zaskakujący przepis pochodzi z książki „Zioła w kuchni i w aptece. Apteka benedyktynów z Andeches”. Zapiekane liście pokrzywy mogą być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych chipsów i sposobem na zaskoczenie gości.
Składniki:
- 25 dużych, świeżych liści pokrzywy,
- 125 g mąki,
- 2 szklanki jasnego piwa,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka oleju,
- szczypta soli i gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
- Z mąki, żółtka i piwa rozrobić ciasto. Doprawić je solą i gałką, dodać olej.
- Ubić białko na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do ciasta.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
- Liście pokrzywy lekko posolić i zanurzać w cieśnie.
- Układać równomiernie na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
- Piec do uzyskania złotobrązowego koloru.
Źródła:
- Zioła w kuchni i w aptece, apteka benedyktynów z Andechs, Wydawnictwo M, Kraków 2004 r.
- Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie, Mateusz Emanuel Senderski, Podkowa Leśna 2015 r.
- Nettle Salad with Toasted Nuts and Garlic Chips Eat Smarter