Dieta antyrakowa - czy istnieje?
Oczywiście nie istnieje jedna konkretna dieta, która ze stuprocentową skutecznością eliminuje ryzyko zachorowania na raka. Dietą antyrakową nazywa się spożywanie posiłków, które są szczególnie bogate w mikroskładniki działające przeciwnowotworowo. W ramach takiej diety zaleca się m.in.:
- rezygnację z soli
- używanie dużej ilości ziół (świeżych i suszonych)
- korzystanie z produktów sezonowych
- unikanie wysoko przetworzonej żywności
- różnorodność posiłków
Warto zwrócić również uwagę na takie mikroskładniki jak luteiny, zeaksantyny i ontocyjany. Brzmi skomplikowanie, ale to w stu procentach naturalne składniki, które mogą zbawiennie zadziałać na nasz organizm.
Co zmniejsza ryzyko zachorowania na raka?
Na poziom ryzyka zachorowania na raka wpływa szereg czynników. To między innymi geny i działania biologiczne, na które nie mamy wpływu. Są jednak również nowotwory, które mogą pojawić się jako następstwo niezdrowego stylu życia.
Czego więc należy kategorycznie unikać, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka?
- Bezpośredniej ekspozycji na słońce
- Nadużywania wszelkich używek
- Długotrwałego stresu
- Dużej ilości przetworzonej żywności
Do swojej codzienności każdy powinien natomiast dodać:
- regularną aktywność fizyczną na świeżym powietrzu
- regularne badania lekarskie
- warzywa i owoce w codziennej diecie
Produkty zmniejszające ryzyko zachorowania na raka
Naukowcy sprawdzili, jakie składniki są najbogatsze w mikroelementy działające anty-nowotworowo. Sprawdźcie, co do nich należy i wdróżcie je do swojej codziennej diety!
Szczegóły w galerii poniżej.