Pierś z kurczaka – kalorie, wartości odżywcze i właściwości. Ile waży pierś z kurczaka? Czy mięso z kurczaka jest zdrowe?

Sandra Sidor
Mięso z piersi kurczaka jest chude i lekkostrawne.
Mięso z piersi kurczaka jest chude i lekkostrawne. pixabay
Pierś z kurczaka to mięso chude, bogate w białko i niskotłuszczowe. Stanowi element wielu dań ze względu na łatwość w przygotowaniu, delikatny smak i dostępność. Obecnie zwraca się uwagę na zasobność antybiotyków w piersi z kurczaka, co zniechęca konsumentów do zakupu jego rodzaju mięsa. Aby mieć pewność, że kupowane mięso jest zdrowe, trzeba wybierać te z certyfikatami lub kurczaka zagrodowego.

W obecnych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, ile kalorii dostarcza poszczególne rodzaje pożywienia. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ nie od dziś wiadomo, że nadwyżka kaloryczna prowadzi do gromadzenia się tkanki tłuszczowej w organizmie, doprowadzając do nadwagi lub otyłości. Wybór chudego mięsa, jakim jest pierś z kurczaka, to dobry krok w stronę zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze. Oczywiśnie jeśli nie zostanie przygotowana w panierce lub tłustym sosie.

Pierś z kurczaka – kalorie. Ile waży pierś z kurczaka?

Pierś z kurczaka kalorie zapewnia w niedużych ilościach, ponieważ to rodzaj chudego, niskotłuszczowego mięsa. Wpisuje się idealnie w zasady diety lekkostrawnej. 100 g mięsa z piersi kurczaka dostarcza 98 kalorii, aż 21,5 g białka i zaledwie 1,3 g tłuszczu. Średniej wielkości pierś waży ok. 150-200 gramów. Z całą pewnością wybór tego rodzaju mięsa będzie odpowiednim dla osób na diecie odchudzającej, ale również z wysokim poziomem cholesterolu we krwi, ponieważ w 100 gramach (połowa piersi) zawiera go tylko 58 mg.

Mięso z piersi kurczaka jest dobrym żywieniowym źródłem składników mineralnych i witamin. W 100 gramach zapewnia:

  • 385 mg potasu,
  • 33 mg magnezu,
  • 0,4 mg żelaza,
  • 0,49 mg cynku,
  • 0,1 mg miedzi,
  • 0,1 mg manganu,
  • 0,09 mg tiaminy (witamina B1),
  • 0,153 mg ryboflawiny (witamina B2),
  • 12,44 mg niacyny (witamina B3, PP)
  • 0,55 mg pirydoksyny (witamina B6)
  • 0,4 mg kobalaminy (witamin B12).

Podobne wartości odżywcze ma mięso z piersi indyka, które również zawiera niewiele tłuszczu (0,7 g), a dużo pełnowartościowego białka (19,2 g). Mięso z indyka dostarcza w 100 gramach ok. 10 kcal mniej niż pierś z kurczaka, bo ok. 83 kcal. Jest wartościowym źródłem witamin i składników mineralnych, których dostarcza nieco więcej niż mięso z kurczaka (z wyjątkiem niacyny).

Polecamy przeczytać: Czy sól himalajska jest zdrowsza niż sól kuchenna?

Pierś z kurczaka gotowana i smażona – kalorie

Pierś z kurczaka surowa zapewnia inną ilość kalorii, niż taka sama porcja mięsa już ugotowanego. Wynika to z różnej zawartości wody, której w mięsie surowym jest więcej niż poddanym obróbce termicznej. Ilość kalorii zależy także od fragmentu mięsa – piersi z kurczaka dostarczaj mniej tłuszczu niż udko lub skrzydełka, dlatego jest mniej kaloryczna.

  1. Gotowana pierś z kurczaka w 100 gramach dostarcza 151 kcal, 32,9 g białka 2 g tłuszczu,
  2. Smażona pierś z kurczaka bez panierki w 100 g ma 239 kcal (25 g białka, 15 g tłuszczu),
  3. Smażona pierś z kurczaka w panierce w 100 g ma 268 g (20 g białka, 19 g tłuszczu).

Stawiając więc na mięso smażone w panierce, trzeba liczyć się z faktem wyższej kaloryczności potrawy, niż w przypadku mięsa gotowanego lub smażonego soute. Mięso z piersi kurczaka pieczone bez dodatku tłuszczu ma podobną kaloryczność do mięsa gotowanego. Dokładna zawartość kalorii i poszczególnych składników uzależniona jest od tego, co dodamy do pieczonego mięsa (np. suszone owoce do środka, zioła, masło do sosu itp.) i jaki rodzaj mięsa wybierzemy (udka, filet, skrzydełka). Dlatego najbezpieczniej będzie piec mięso bez żadnych dodatków. By nie zwiększyć kaloryczności potrawy, można dodać zioła, przyprawy i niewielką ilość tłuszczu.

O czym pamiętać, przygotowując kurczaka?

Czy pierś z kurczaka to zdrowy rodzaj mięsa?

Pierś z kurczaka to produkt, w który obfitują diety odchudzające, ponieważ dostarcza niewiele kalorii, natomiast sporo sycącego białka. Najlepszym rodzajem mięsa drobiowego jest hodowane ekologiczne, czyli tzw. kurczak zagrodowy. Warto zaznaczyć, że wszystkie produkty spożywane w odpowiednich ilościach będą bezpieczne. Dlatego pierś z kurczaka nie powinna być jedynym mięsem, które pojawi się w naszej diecie.

Popularność piersi z kurczaka spowodowana jest tym, że zawiera ona dobrej jakości białko, i jest niedroga. O ile spożywamy je raz na jakiś czas, to nie mamy się czego obawiać. Prawdopodobnie nie odczujemy u siebie żadnych negatywnych skutków ich spożywania. Problem pojawia się, gdy ten rodzaj mięsa jest podstawą codziennej diety. Warto stopniowo zamieniać je na nasiona roślin strączkowych, przetwory mleczne, ryby morskie oraz częściowo zastępować jajkami.

Czy mięso drobiowe zawiera antybiotyki, a konkretnie ich pozostałości? Dane opublikowane przez Europejską Agencję Leków informują, że w Europie antybiotyki są dwukrotnie częściej stosowane w leczeniu zwierząt, niż ludzi. W latach 2011–2014 ich zużycie ich w rolnictwie zwiększyło się aż o 23 procent. Polska zajmują drugie miejsce w Europie pod względem wykorzystywania tego typu środków. Pozostałości antybiotyków mogą powodować alergie oraz wpływać negatywnie na działanie układu hormonalnego. Z drugiej strony, pozostałości tych substancji przyjmowane regularnie w małych dawkach mogą spowodować powstanie szczepów bakterii opornych na działania antybiotyków.

Eksperci z Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej podkreślają, że mięso, które trafia na nasze stoły przechodzi szereg badań, które musza być wykonane zgodnie z wymogami prawa polskiego i unijnego. Dzięki nim, sprzedawane mięso powinno być wolne od pozostałości antybiotyków stosowanych do leczenia zwierząt przed ubojem.

Najlepsze zamienniki mięsa – 10 polecanych produktów bogatyc...

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3