https://stronazdrowia.pl
reklama

Wybieraj świadome i nie martw się antybiotykami! Zobacz, jak wybrać bezpieczny drób i mleko

Anna Daniluk
W sklepach spożywczych sprzedawane mięso wolne jest antybiotyków i podlega ścisłej kontroli.
W sklepach spożywczych sprzedawane mięso wolne jest antybiotyków i podlega ścisłej kontroli. fot. IvanSpasic/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Czy wiesz, że antybiotyki stosowane w hodowli nie zagrażają bezpieczeństwu twojego mięsa i mleka? Wszystko dzięki ścisłym regulacjom i okresowi karencji! Rozwiewam obawy i pokazuję, dlaczego możesz bez strachu sięgać po drób i nabiał. Dowiedz się, co naprawdę jesz.

Spis treści

Jednak mimo ścisłych  obostrzeń związanych z hodowlą zwierząt możesz bać się obecności antybiotyków w żywności.  Pamiętaj, że te substancje nie są toksyczne w małych ilościach, ale mogą przyczynić się do rozwoju antybiotykooporności u bakterii. Oznacza to, że bakterie stają się niewrażliwe na leki, co utrudnia leczenie infekcji u ludzi. Pamiętaj, że antybiotyki działają tylko na bakterie, a nie na wirusy.

Antybiotyki w drobiu w 2025 roku

W Unii Europejskiej, w tym w Polsce, obowiązują rygorystyczne przepisy dotyczące stosowania antybiotyków u zwierząt hodowlanych i kontrolowania ich pozostałości w produktach spożywczych. Producenci coraz częściej są zobowiązani do ograniczenia stosowania antybiotyków, w dużej mierze dzięki poprawie warunków hodowli kur.

Co więcej, został stworzony plan minimalizacji stosowania antybiotyków w produkcji drobiu w ramach Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. W dokumencie jest rubryka poświęcona działaniom zapewniającym ograniczenie użycia antybiotyków.

Wśród nich jest profilaktyka, która nie zachęca do podawania antybiotyków zdrowym zwierzętom, a skupia się między innymi na zakupie piskląt z certyfikatem wylęgarni kontrolujących stada rodzicielskie czy prowadzenie badań laboratoryjnych (bakteriologia, serologia, badania w kierunku Salmonelli). Ponadto fermy są myte i dezynfekowane.  Drób karmi się wysokojakościowymi paszami z prebiotykami i probiotykami oraz dba o prawidłową florę jelitową np.: przez wzbogacenie paszy ziołami.

Czy w sklepach są kurczaki z antybiotykami?

W Polsce sprzedawany w marketach i sklepach mięsnych drób jest całkowicie. Producenci mięsa na opakowaniach często dopisują, że kurczak lub indyk jest hodowany bez antybiotyków. Jest to prawda, ale też zabieg marketingowy mający podkreślić cały cykl życia zwierzęcia. Chory drób jest izolowany, leczony, a następnie przechodzi okres karencji, aby na późniejszym etapie mięso było gotowe do bezpiecznego jedzenia. Co do zasady każdy kawałek mięsa jest bezpieczny do spożycia, a gwarantuje to:

  • prowadzenie księgi leczenia zwierząt,

  • podawanie zwierzętom mieszanek ziołowych, elektrolitów, probiotyków w okresie oczekiwania na wyniki badań,

  • podawanie pierwszego antybiotyku — tylko po otrzymaniu wyniku antybiogramu,

  • przepłukiwanie linii pojenia po każdym zastosowaniu antybiotyków.

Mleko i produkty mleczne z antybiotykami

Każda partia mleka trafiająca do przetwórni jest rutynowo badana pod kątem obecności antybiotyków poprzez specjalne testy. Dotyczy to głównie następujących grup antybiotyków jak beta-laktamy, streptomycyna, chloramfenikol, tetracykliny, melamina, cefaleksyna i sulfonamidy.

Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

W szczególności sprawdza:

  • mleko surowe,

  • mleko pasteryzowane,

  • pełnotłuste mleko w proszku.

Mleko, w którym stwierdzono ich obecność powyżej dopuszczalnych norm, nie może trafić do sklepów. Kontrole są bardzo ścisłe, co oznacza, że ryzyko spożycia mleka z niedozwolonymi pozostałościami jest minimalne.

Mleko, zanim trafi do twojej lodówki, przechodzi testy na obecność antybiotyków.
Mleko, zanim trafi do twojej lodówki, przechodzi testy na obecność antybiotyków.
Johnny Greig/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Nie bój się i kupuj świadomie

Chociaż systemy kontroli są skuteczne, jako konsument możesz podjąć dodatkowe kroki, aby mieć większą pewność co do jakości kupowanej żywności. Po pierwsze czytaj etykiety i szukaj certyfikatu żywności QAFP. Wspieraj rolnictwo bio i eko. W hodowlach ekologicznych stosowanie antybiotyków jest mocno ograniczone, a zwierzęta mają lepsze warunki życia. Co więcej, takie mięso jest smaczniejsze dzięki użyciu naturalnych pasz.  W przypadku mleka wybieraj produkty od zaufanych producentów i zwracaj uwagę na certyfikaty bezpieczeństwa żywności. Uznane mleczarnie dopełniają rygorów sanitarnych.  Kupuj produkty od polskich producentów jako gwarancja, że zwierzęta były pod nadzorem weterynaryjnym.

Źródło:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia