Co zamiast mięsa? 10 najlepszych produktów bogatych w białko i żelazo
Mięso to produkt, który ma najwięcej roślinnych zamienników. Są ogólnie dostępne, smaczne i w większości zdrowe.
Zobacz, czym zastąpić mięso – oraz ile kalorii i składników odżywczych zawierają wegańskie alternatywy (w porcji 100 g produktu surowego lub bez dodatków). Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Co zamiast mięsa? Tofu
Tofu to azjatycki przetwór sojowy, który powstaje podobnie jak ser z mleczka sojowego. Jest najbardziej znanym zamiennikiem mięsa i jest dostępny w wersji naturalnej, wędzonej, marynowanej, smażonej czy z różnymi przyprawami. Zastąpi mięso w kawałku i to mielone; by było zwarte, lepiej wybrać to twarde, czyli bardziej suche.
W 100 g tofu, zależnie od zawartości wody:
białko: 5-17 proc., średnio 8 g
żelazo: 0,8-2,7 mg, średnio 5,4 mg
kalorie: 55-145 kcal, średnio 75 kcal
Co zamiast mięsa? Tempeh
Tempeh to fermentowane nasiona soi rodem z Jawy, które zapewniają komplet zawartych w niej białek i łatwo przyswajalne składniki odżywcze, np. najlepiej przystępne żelazo. Dostępny jest w wersji naturalnej, wędzonej, smażonej, marynowanej i fermentowanej z dodatkiem innych nasion.
W 100 g tempehu:
białko: 20 g
żelazo: 2,7 mg
kalorie: 190 kcal
Co zamiast mięsa? Seitan
Seitan to nazwa wyrobów z czystego glutenu, który w Chinach jest popularnym zamiennikiem mięsa, ponieważ daje się dowolnie przyprawiać i formować. Jest dostępny np. jako kawałki marynowane w sosie sojowym, które można doprawiać i przyrządzać w daniach, ale też w formie gotowych wędlin. Seitan można też przygotować w domu z glutenu suchego według jednej z setek receptur dostępnych w internecie.
W 100 g seitana:
białko: 17-28 g
żelazo: 1,4-2 mg
kalorie: 90-140 kcal