Spis treści
Po te owoce warto sięgać jesienią. Zjesz je surowe lub przygotujesz z nich przetwory
Październik to ostatni moment na cieszenie się słodkim smakiem i aromatem większości polskich owoców. Wszystkie można przetwarzać i zamykać w słoikach, aby delektować się nimi także zimą. Sprawdź, które owoce warto teraz kupować i jakie korzyści zdrowotne przyniesie ich jedzenie.
Takie owoce najlepiej jeść jesienią?

Tych owoców raczej nie kupisz. Zbierz na przetwory, są zdrowsze niż z te z uprawy
W tym roku wcześniej zbieramy wszelkie owoce, również te dzikie. Rokitnik, dereń, tarnina, berberys, dziką różę czy głóg są idealne na przetwory, w tym dżemy i nalewki. A ponieważ obfitują w cenne zwi...
Jakie warzywa jeść jesienią? W październiku mamy prawdziwy urodzaj sezonowych darów natury
Coraz częściej kisimy także inne warzywa, takie jak buraki, cukinia czy czosnek. Październik to także dobry moment na przygotowanie tych przetworów.
Dowiedz się: Co można kisić? Kiszonki to nie tylko ogórki i kapusta! Polecamy nietypowe przetwory
Niekwestionowaną królową jesieni jest oczywiście dynia, z której można przygotować zupy, ciasta i przetwory. Sezon na nią kończy się wraz z pierwszymi przymrozkami, więc październik to ostatni moment na wykorzystanie tego wyjątkowo zdrowego warzywa.
Jesienią nie należy też zapominać o niskokalorycznych, ale niezwykle zdrowych warzywach liściowych. Codziennie warto dołączać do posiłków różne rodzaje sałaty, rukolę, szpinak czy rukiew wodną. Dostarczą zarówno składników mineralnych, takich jak potas, cynk czy żelazo, jak i niewielkich porcji niektórych witamin.
Które warzywa można jeszcze jeść teraz na surowo? Do kanapek i sałatek warto dodawać pomidory, paprykę oraz cebulę i czosnek. Dwa ostatnie ze względu na swoje właściwości zdrowotne, powinny gościć w naszym jesiennym menu szczególnie często.
Dowiedz się: Jak przygotować chrupiąca sałatę lodową do obiadu?
Jesień to także sezon na warzywa korzeniowe i bulwiaste, dlatego nie należy zapominać o:
- selerze,
- marchwi,
- burakach,
- porze,
- pietruszce,
- ziemniakach.
Październik to również dobry moment na eksperymenty kulinarne i wypróbowanie mniej popularnych w naszej kuchni warzyw, takich jak topinambur, karczochy czy jarmuż.

Karczoch – niedoceniane warzywo regulujące metabolizm. Przepisy z kwiatem karczocha
Karczoch hiszpański zwany zwyczajnym swoim wyglądem przypomina duży kwiat ostu. Warzywo jest coraz bardziej popularne w Polsce, a sporządzany z niego wyciąg stosuje się leczniczo od lat. Tabletki z ka...
Zadbaj o optymalne trawienie
