Które warzywa i owoce jeść jesienią? Te produkty najbardziej nam teraz służą. To ostatni moment na przygotowanie niektórych przetworów

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Jesienią mamy duży wybór sezonowych warzyw, ale dostępny jest także szeroki wachlarz polskich owoców. Sprawdź na kolejnych slajdach, co warto kupować w październiku.
Jesienią mamy duży wybór sezonowych warzyw, ale dostępny jest także szeroki wachlarz polskich owoców. Sprawdź na kolejnych slajdach, co warto kupować w październiku. Pixabay/Pexels
Jesień to czas obfitych plonów, dlatego 18 października obchodzimy Światowy Dzień Warzyw i Owoców. Warto wykorzystać koniec sezonu, kupując produkty prosto z rodzimych pól i sadów. Niedługo na sklepowych półkach zagoszczą zagraniczne i szklarniowe warzywa i owoce, które nie będą tak aromatyczne i świeże, jak te, które są dostępne teraz.

Spis treści

Po te owoce warto sięgać jesienią. Zjesz je surowe lub przygotujesz z nich przetwory

Październik to ostatni moment na cieszenie się słodkim smakiem i aromatem większości polskich owoców. Wszystkie można przetwarzać i zamykać w słoikach, aby delektować się nimi także zimą. Sprawdź, które owoce warto teraz kupować i jakie korzyści zdrowotne przyniesie ich jedzenie.

Takie owoce najlepiej jeść jesienią?

Jakie warzywa jeść jesienią? W październiku mamy prawdziwy urodzaj sezonowych darów natury

Jesień to idealna pora na jedzenie i przetwarzanie późnych odmian kapusty. To czas na to, aby przygotować na ich bazie surówki i kiszonki, które wykorzystamy w zimie. Nie należy też zapominać o kalafiorze, brokułach i kalarepie oraz brukselce, która powoli znika ze sklepowych półek.

Coraz częściej kisimy także inne warzywa, takie jak buraki, cukinia czy czosnek. Październik to także dobry moment na przygotowanie tych przetworów.

Dowiedz się: Co można kisić? Kiszonki to nie tylko ogórki i kapusta! Polecamy nietypowe przetwory

Niekwestionowaną królową jesieni jest oczywiście dynia, z której można przygotować zupy, ciasta i przetwory. Sezon na nią kończy się wraz z pierwszymi przymrozkami, więc październik to ostatni moment na wykorzystanie tego wyjątkowo zdrowego warzywa.

Jesienią nie należy też zapominać o niskokalorycznych, ale niezwykle zdrowych warzywach liściowych. Codziennie warto dołączać do posiłków różne rodzaje sałaty, rukolę, szpinak czy rukiew wodną. Dostarczą zarówno składników mineralnych, takich jak potas, cynk czy żelazo, jak i niewielkich porcji niektórych witamin.

Które warzywa można jeszcze jeść teraz na surowo? Do kanapek i sałatek warto dodawać pomidory, paprykę oraz cebulę i czosnek. Dwa ostatnie ze względu na swoje właściwości zdrowotne, powinny gościć w naszym jesiennym menu szczególnie często.

Dowiedz się: Jak przygotować chrupiąca sałatę lodową do obiadu?

Jesień to także sezon na warzywa korzeniowe i bulwiaste, dlatego nie należy zapominać o:

  • selerze,
  • marchwi,
  • burakach,
  • porze,
  • pietruszce,
  • ziemniakach.

Październik to również dobry moment na eksperymenty kulinarne i wypróbowanie mniej popularnych w naszej kuchni warzyw, takich jak topinambur, karczochy czy jarmuż.

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja
od 7 lat
Wideo

Jakie są wczesne objawy boreliozy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia