Spis treści
Po te owoce warto sięgać jesienią. Zjesz je surowe lub przygotujesz z nich przetwory
Październik to ostatni moment na cieszenie się słodkim smakiem i aromatem większości polskich owoców. Wszystkie można przetwarzać i zamykać w słoikach, aby delektować się nimi także zimą. Sprawdź, które owoce warto teraz kupować i jakie korzyści zdrowotne przyniesie ich jedzenie.
Takie owoce najlepiej jeść jesienią?
Jakie warzywa jeść jesienią? W październiku mamy prawdziwy urodzaj sezonowych darów natury
Jesień to idealna pora na jedzenie i przetwarzanie późnych odmian kapusty. To czas na to, aby przygotować na ich bazie surówki i kiszonki, które wykorzystamy w zimie. Nie należy też zapominać o kalafiorze, brokułach i kalarepie oraz brukselce, która powoli znika ze sklepowych półek.
Coraz częściej kisimy także inne warzywa, takie jak buraki, cukinia czy czosnek. Październik to także dobry moment na przygotowanie tych przetworów.
Dowiedz się: Co można kisić? Kiszonki to nie tylko ogórki i kapusta! Polecamy nietypowe przetwory
Niekwestionowaną królową jesieni jest oczywiście dynia, z której można przygotować zupy, ciasta i przetwory. Sezon na nią kończy się wraz z pierwszymi przymrozkami, więc październik to ostatni moment na wykorzystanie tego wyjątkowo zdrowego warzywa.
Jesienią nie należy też zapominać o niskokalorycznych, ale niezwykle zdrowych warzywach liściowych. Codziennie warto dołączać do posiłków różne rodzaje sałaty, rukolę, szpinak czy rukiew wodną. Dostarczą zarówno składników mineralnych, takich jak potas, cynk czy żelazo, jak i niewielkich porcji niektórych witamin.
Które warzywa można jeszcze jeść teraz na surowo? Do kanapek i sałatek warto dodawać pomidory, paprykę oraz cebulę i czosnek. Dwa ostatnie ze względu na swoje właściwości zdrowotne, powinny gościć w naszym jesiennym menu szczególnie często.
Dowiedz się: Jak przygotować chrupiąca sałatę lodową do obiadu?
Jesień to także sezon na warzywa korzeniowe i bulwiaste, dlatego nie należy zapominać o:
- selerze,
- marchwi,
- burakach,
- porze,
- pietruszce,
- ziemniakach.
Październik to również dobry moment na eksperymenty kulinarne i wypróbowanie mniej popularnych w naszej kuchni warzyw, takich jak topinambur, karczochy czy jarmuż.