Nalewka z dyni - królowa jesieni wspomoże odporność i kondycję skóry. Przepis na aromatyczną i prostą w przygotowaniu dyniówkę

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Nalewka z dyni to ciekawy i oryginalny pomysł na wykorzystanie zdrowotnych oraz smakowych właściwości tego warzywa.
Nalewka z dyni to ciekawy i oryginalny pomysł na wykorzystanie zdrowotnych oraz smakowych właściwości tego warzywa. Olia Danilevich / Pexels
Dynia to jeden symboli jesieni, dlatego nie brakuje przepisów z nią w roli głównej. Dynia doceniana jest za bogactwo składników aktywnych, ale także za charakterystyczny smak. W naszych kuchniach najczęściej służy za bazę do zupy i ciast. Wykorzystywana jest także do dań wytrawnych np. do potrawek. Dość nietypowym zastosowaniem dyni jest przygotowanie na jej bazie… nalewki. Dyniówka doprawiona korzennymi przyprawami będzie idealnym, rozgrzewającym trunkiem na jesienne wieczory. Wypróbuj prosty przepis na nalewkę z dyni.

Spis treści

Przepis na nalewkę z dyni. Czym doprawić dyniówkę?

Nalewka z dyni jest dość nietypowym trunkiem, który warto wypróbować ze względu na jego walory smakowe i lecznicze. Dodatek przypraw korzennych, takich jak imbir czy cynamon, sprawią, że będzie bardziej aromatyczna i rozgrzewająca.

Składniki na nalewkę z dyni:

  • 1 kg dojrzałej, aromatycznej dyni,
  • 1 l wódki 45 proc. obj. alk.,
  • ok. 0,4 kg cukru,
  • szklanka wody,
  • opcjonalnie: klika plastrów świeżego imbiru, kora cynamonu.

Przygotowanie dyniówki:

  1. Dynię obierz ze skóry i pokrój miąższ na niewielkie kostki. Włóż do dużego słoja lub gąsiorka.
  2. Zalej wódką tak, aby przykryć całą dynię. Jeśli używasz przypraw, dodaj je teraz.
  3. Szczelnie zamknij naczynię i odstaw w chłodne miejsce na dwa tygodnie.
  4. Zlej nalewkę przez bibułę lub gazę.
  5. Przygotuj syrop cukrowy, zagotowując cukier z wodą.
  6. Po ostudzeniu wlej do gąsiorka w proporcji 150 g syropu na każde pół litra nalewki.
  7. Wymieszaj i rozlej do butelek, zakorkuj.
  8. Odstaw w chłodne miejsce na pięć miesięcy.

Nalewka z dyni – na co pomaga? Właściwości odżywcze dyni

Dynia to bogate źródło wielu składników mineralnych, witamin i antyoksydantów, zwłaszcza barwników karotenowych. Znajdują się w niej bardzo duże ilości karotenoidu, który organizm przekształca w witaminę A. Zawiera także:

  • witaminę C,
  • witaminę B2,
  • witaminę E,
  • potas,
  • miedź,
  • mangan,
  • żelazo.

Ze względu na zawartość substancji aktywnych, dania z dyni wspierają organizm na różnych płaszczyznach. Alkohol użyty w nalewce wzmacnia smak i aromat warzywa, ale przede wszystkim potęguje działanie poszczególnych związków. Rozszerzając naczynia krwionośne, dodatkowo sprawia, że są one szybciej wchłaniane. Nalewkę z dyni warto stosować z kilu powodów:

  1. Ze względu na bogactwo witaminy A, C i E oraz żelaza, dynia i jej przetwory, mogą wzmacniać układ odpornościowy.
  2. Obecność wielu przeciwutleniaczy, w tym alfa-karotenu, beta-karotenu, beta-kryptoksantyny, sprawia, że dynia pomaga chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.
  3. Dzięki wysokiej zawartość witaminy A, luteiny i zeaksantyny, dynia wspiera działanie oczu.
  4. Jako dobre źródło potasu, witaminy C i przeciwutleniaczy, wpływa korzystnie na pracę serca.
  5. Zawarte w dyni witaminy C i E, a także luteina i zeaksantyna, mogą być pomocne w utrzymaniu dobrej kondycji skóry.

Dawka lecznicza nalewki nie powinna przekraczać 25 ml na dobę.

Kto nie powinien pić nalewki z dyni?

Przeciwskazaniem do spożycia nalewki z dyni jest uczulenie na to warzywo, bądź na alkohol. Jej picia powinny także unikać kobiety w ciąży i karmiące, dzieci i młodzież poniżej 18 r.ż. oraz osoby po rozległych operacjach i przyjmujące leki wchodzące w interakcje z alkoholem.

Zobacz także:

Rośliny dyniowate kojarzą się przede wszystkim z tytułową dynią, podczas gdy w skład tej rodziny wchodzą też inne przepyszne warzywa, a także owoce! Są niezwykle soczyste, kolorowe, bardzo smaczne i sycące! Działają orzeźwiająco i odświeżająco. Niektóre świetnie nadają się do domowych przetworów, inne najlepsze są spożywane na surowo, a inne – upieczone. Dyniowate są przede wszystkim świetną opcją dla osób odchudzających się, bowiem są bardzo niskokaloryczne. Dostarczają mnóstwo potasu i beta-karonenu, który wykazuje działanie przeciwutleniające. Mają stosunkowo niewiele błonnika, co przedkłada się na to, że są łatwostrawne i sprawia, że mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami funkcjonowania przewodu pokarmowego. Czy potrafisz bez zastanowienia wymienić 6 rodzajów roślin dyniowatych? Bez względu na to, czy odpowiedziałeś: tak lub nie, z pewnością dowiesz się wielu ciekawych faktów na temat tej wyjątkowej grupy roślin.

Dynia, arbuz i melon – poznaj zdrowotne właściwości roślin d...

Źródła:

Kosmetyki z apteki

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja

Konferencja PiS przed szpitalem w Piotrkowie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie