Najzdrowsze sosy i dipy do warzyw, ziemniaków i kasz. Te proste przepisy trzeba znać! Zobacz, jak zrobić guacamole, pesto, hummus, tapenadę

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Sos to dodatek, który potrafi zmienić zwykłe danie w kulinarne dzieło, a neutralne warzywa – w kompozycję pełną smaku. Ze smacznym sosem lub dipem można zjeść więcej zdrowych produktów, a także przemycić w nim najcenniejsze składniki. Nie bez powodu klasyki takie jak pesto, hummus czy guacamole cieszą się niesłabnącą popularnością. Podajemy też przepisy na sos słodko-kwaśny, musztardowo-miodowy i inne. Zobacz, jak zrobić domowy dip i sos, który jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy.

Spis treści

Czy sos i dip to to samo?

Sos to dodatek do produktów i posiłków, który dodaje mu smaku i wody, uprzyjemniając i ułatwiając ich konsumpcję. Bywa zimny lub ciepły, ma stosunkowo płynną konsystencję, która jest jednak bardziej luźna od kremu, dzięki czemu można polewać nim jedzenie.

Mężczyzna macza jedzenie w sosie
Pyszny dip lub zimny sos może zmienić zwykły posiłek w zdrową ucztę.

fot. stockking/freepik

Dip jest natomiast zimnym sosem stworzonym do maczania kawałków jedzenia – jest gęściejszy i zazwyczaj podawany osobno. Wiele propozycji ma jednak dwojakie zastosowanie.

Zarówno sos, jak i dip, to często dodatki wysokokaloryczne, co wynika z używanych składników. Obecność tłuszczu jest w nich jednak niezbędna, ponieważ to właśnie on jest nośnikiem smaku. Sosy i dipy często są też słodkie i zawierają sporo soli, a dotyczy to zwłaszcza produktów sklepowych. Dlatego najlepiej robić je samodzielnie ze świeżych i zdrowych składników, a przy tym kontrolując udział energetycznych składników.

Do czego podawać dipy?

Dipy warto jeść wraz z lekkimi produktami i daniami z warzyw, wiele z nich pasuje też do kasz i gotowanych ziemniaków. Przygotowane w zdrowy sposób pomagają zjadać duże ilości surowych warzyw, a także tych gotowanych na parze i sałatek. Dipy i sosy warto podawać chudych mięs, np. pieczonej piersi kurczaka, a także białych ryb czy chudego twarogu.

Sosy i dipy są popularnym elementem diety odchudzającej i oczyszczającej. Można łatwo uwzględnić w nich odżywcze superprodukty, a zwłaszcza składniki wspomagające metabolizm, takie jak chili, imbir, pieprz i inne przyprawy korzenne.

Osoby, które nie liczą kalorii w diecie, jedzą dipy i zimne sosy do nachos, chipsów, frytek czy dan z grilla.

Jak zrobić domowy dip i sos w zdrowej wersji?

Domowy dip lub zimny sos do potraw warto przygotować nie tylko w zdrowej wersji, ale też o wyrazistym smaku. Podstawowe składniki, których potrzeba w większości z nich, to dobra oliwa z oliwek, koniecznie extra virgin, świeżo mielony czarny pieprz i świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

Sprawdź: Jak wybrać najlepszą oliwę z oliwek? Co znaczy oliwa extra virgin, a czym jest oliwa light?

Przydadzą się także: gotowana cieciorka (domowa albo ze słoika, a nie z puszki) jako podstawa hummusu, czarne oliwki (greckie kalamata, a nie zwykłe, barwione na czarno związkami żelaza) do tapenady, dojrzałe awokado na guacamole, orzechy, warzywa, zioła itp. – samo zdrowie!

Jak zrobić pesto? Przepisy na pesto z bazylii, z suszonych pomidorów i z buraków

Pesto to sos, który można przygotować w różnych kolorach za pomocą odpowiednich dodatków.

Zielone pesto z bazylii:
Zmiksuj listki z 8 szkl. bazylii (ok. 200 g) z 50 g orzeszków piniowych, podprażonych lekko na suchej patelni, 50 g drobno startego parmezanu lub innego twardego sera, miąższem marynowanej papryczki chili bez pestek i 2 ząbkami czosnku, dolewając stopniowo 3/4 szkl. oliwy. Dopraw pieprzem i solą morską.

Czerwone pesto z suszonym pomidorów:
Namocz przez noc lub zagotuj 1/2 szkl. połówek suszonych pomidorów bez zalewy w 1 i 1/2 szkl. wody, osącz, pokrój grubo i zmiksuj z 1/2 szkl. całych pomidorów z puszki, 1/4 szkl. lekko podprażonych orzechów włoskich, 4 ząbkami czosnku i 1/2 szkl. startego parmezanu, dolewając 1/4 szkl. oliwy Dopraw solą, pieprzem i sosem tabasco.

Pesto z buraków:
Posmaruj 2 małe buraki bez skóry łyżeczką oliwy z oliwek, oprósz solą i pieprzem, owiń pergaminem i piecz do miękkości 50-60 minut w 180 stopni, odwiń i ostudź. Zmiksuj, dodając 2 ząbki czosnku, 2/3 szkl. oliwy, po 1/4 szkl. lekko podprażonych orzeszków piniowych, twardego sera (parmezanu, pecorino, asiago itp.) i 2 łyżki soku z cytryny.

Hummus – przepis z czosnkiem

Hummus to klasyczne danie kuchni bliskowschodniej, którego bazą jest cieciorka i pasta z nasion sezamu.

Kremowy hummus:
Zmiksuj osączoną puszkę cieciorki, dodając sok z 1/2 cytryny, czosnku, 2 łyżki pasty sezamowej tahini, 3 łyżki oliwy, 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku i 1/2 łyżeczki soli. Dopraw mielonym kminem rzymskim i ziarnami kolendry, na koniec miksowania rozcieńcz ok. 2 łyżkami lodowatej wody. Posyp 2 łyżkami podprażonych jasnych ziaren sezamu.

Guacamole – przepis z cebulą i pomidorem

Guacamole to pochodzący z Meksyku, którego bazą są dojrzałe owoce awokado.

Guacamole z pomidorem:
Zmiksuj miąższ z 2 awokado z sokiem z całej cytryny, 2 zgniecionymi ząbkami czosnku, papryczką serrano bez pestek i kostkami 1/2 cebuli. Wrzuć kostki pomidora, dopraw solą i pieprzem.

Zobacz: Kto nie powinien jeść awokado?

Jak zrobić słodko-kwaśny sos tajski?

Sos słodko-kwaśny to klasyk kuchni azjatyckiej, który pasuje też do wielu innych potraw.

Tajski słodko-kwaśny sos w stylu chimichurri – przepis:
Wymieszaj 1/4 szkl. posiekanych liści limonki kaffir (ew. garść suszonych lub skórkę otartą z limonki) z posiekanymi składnikami: łodygą trawy cytrynowej, szkl. natki kolendry, posiekaną chili i 3 ząbkami czosnku. Dodaj 1/4 szkl. sosu rybnego (ew. sojowego), 1/2 szkl. soku z limonki, 2 łyżki miodu, 1/2 szkl. roztopionego oleju kokosowego i 1/2 szkl. oliwy. Przed jedzeniem odstaw na 2 godziny.

Sprawdź: Przepisy na sosy do dań z grilla

Przepis na sos musztardowo-miodowy z pomarańczą

Połączenie musztardy z miodem to wyjątkowo udany duet, który sprawdza się w wielu odsłonach, zwłaszcza z cytrusami.

Pomarańczowy sos musztardowo-miodowy – przepis:
Zmiksuj otartą skórkę i sok z 4 czerwonych pomarańczy (ew. zwyczajnych) z 1/4 szkl. soku
z cytryny, dodając 3/4 szkl. oliwy, 2 łyżki płynnego miodu, po łyżeczce świeżo mielonego pieprzu i soli oraz łyżkę musztardy amerykańskiej. Wymieszaj z drobno posiekaną szalotką i 2 łyżkami natki pietruszki.

Przepisy na tapenadę

Podstawą pasty tapenada są oliwki, ale można też zrobić ją z warzyw.

Tapenada z czarnych oliwek:
Zmiksuj szkl. czarnych oliwek bez pestek, najlepiej greckich kalamata, z 2 filetami anchois (opcjonalnie), 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami kaparów, łyżką soku z cytryny oraz łyżką oliwy.

Tapenada z pieczonej dyni:
Obierz małą dynię piżmową (ew. inną) i pokrój w kostkę. Skrop szkl. miąższu 2 łyżkami oliwy i piecz do miękkości 20-30 min w 180 stopni. Zmiksuj, dodając ząbek czosnku, 2/3 szkl. oliwy, 1/2 szkl. podprażonych nerkowców, 1/4 szkl. parmezanu w kostkach, długą czerwoną papryczkę chili bez pestek i łyżkę octu z białego wina.

Tak przygotujesz sos kokosowo-sezamowy

Bardziej treściwy sos na bazie kokosa, migdałów i sezamu pasuje zwłaszcza do najlżejszych warzyw, zwłaszcza zielonych, m.in. sałat, ale także do owoców.

Sos kokosowy z migdałami i sezamem:
Połącz po 1/4 szkl. mleczka kokosowego, octu ryżowego i masła migdałowego bez solu z łyżeczką miodu i łyżką jasnego sosu sojowego. Dodaj 4 łyżeczki oleju sezamowego, 2 łyżeczki sosu sriracha lub innego z ostrej papryki, miksuj 2-3 min i dopraw do smaku solą.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia