Zobacz, jak zrobić pesto i ciesz się szybkim, zdrowym obiadem. Przepisy na pesto z bazylii, czerwone i z cukinii

AKPA
Domowe pesto można zrobić na wiele sposobów, a później podać je z makaronem lub pieczywem. Zobacz przepisy na pyszne pesto z bazylii, czerwone z suszonych pomidorów oraz z cukinii.

Oprócz klasycznego pesto z bazylii, proponujemy też pesto z dodatkiem suszonych pomidorów oraz bazylii. Aromatyczne i pyszne doskonale sprawdzi się jako dodatek do makaronu oraz chleba. Pomysłem na zdrowy i pyszny dodatek do makaronu jest też pesto z cukinii.

Pesto z bazylii

Składniki:

  • pęczek świeżej bazylii,
  • 100 g nasion słonecznika,
  • 50 g orzechów nerkowca,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 50 g startego parmezanu,
  • 100 ml oliwy,
  • sól, pieprz.

Jak przygotować pesto bazyliowe?
Umyte i osuszone listki bazylii włożyć do dzbanka blendera, dodać nasiona słonecznika, orzechy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zblendować. Następnie wymieszać dokładnie z parmezanem i oliwą. Przyprawić solą i pieprzem.

Czerwone pesto

Składniki:

  • 100 g suszonych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5 pęczka świeżej bazylii,
  • 0,5 szklanki migdałów,
  • 100 ml oliwy z oliwek.

Jak przygotować czerwone pesto?
Zblendować suszone pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, migdały oraz umytą i osuszoną świeżą bazylię. Na koniec dodać oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać.

Pesto z cukinią

Składniki:

  • 1 mała cukinia,
  • garść świeżego szpinaku,
  • kilka listków świeżego oregano,
  • 50 g sezamu,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 50 g startego parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 100 ml oliwy z oliwek.

Jak przygotować pesto z cukinii?
Cukinię pokroić w drobną kostkę, posypać ostrą papryką i podsmażyć 5 minut na patelni. Następnie przełożyć ją do blendera. Dodać szpinak, sezam, orzechy włoskie, parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę. Zblendować, na koniec wymieszać z oliwą.

To przyda się w Twojej kuchni!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia