Spis treści
Problematyczn błonnik. Czy inulina jest zdrowa?
Błonnik jest niezbędnym składnikiem diety, a szczególne znaczenie ma ten rozpuszczalny w wodzie. Należą do niego roślinne substancje takie jak pektyny, beta-glukany, gumy, śluzy i fruktany, a do tych ostatnich należy popularna inulina.
Tak, jak inne rodzaje błonnika, inulina to związek cukrowy niestrawny w organizmie, ale wykorzystywany przez korzystne bakterie jelitowe (działa jako prebiotyk). Wspierając ich populację, inulina wspomaga profilaktykę wielu chorób, takich jak miażdżyca i nowotwory.
Z uwagi na te właściwości inulina jest często stosowana w suplementach diety, które wspierają trawienie i leczenie chorób jelit. Stąd dostępna jest w tabletkach, a także jako składnik preparatów z probiotycznymi szczepami bakterii w kapsułkach i proszku.
Czytaj: Te produkty mają najwięcej prebiotyków. Łatwo zapewnisz sobie odpowiednią dawkę
Naukowcy coraz częściej zwracają jednak uwagę, że inulina nie jest korzystna dla wszystkich ludzi. Niedawne badania ujawniły, że w przypadku wysokiego poziomu kwasów żółciowych we krwi suplement ten sprzyja rozwojowi raka wątroby. Teraz wykazano natomiast, że przeciwzapalne właściwości inuliny mogą wywoływać reakcję odpornościową podobną do alergii w obrębie płuc i jelita grubego, a także innych miejscach ciała.
Przeczytaj więcej na temat inuliny:
Inulina może stymulować niewłaściwe bakterie jelitowe
Nowe badania poświęcone działaniu inuliny przeprowadzono w Stanach Zjednoczonych na Uniwersytecie Cornella i opisano na łamach prestiżowego „Nature”. Wykazano tam, że błonnik ten powoduje zmianę metabolizmu określonych bakterii jelitowych, co z kolei wywołuje stan zapalny typu 2 w jelitach i płucach.
Jest to typ zapalenia, który według współczesnej wiedzy ewoluował u ssaków głównie w celu ochrony przed infekcjami pasożytniczymi. Stanowi też naturalną część procesu gojenia ran, chociaż jego nieprawidłowa aktywacja leży u podstaw rozwoju alergii, astmy oskrzelowej i innych chorób na tle zapalnym.
Według wcześniejszych badań inulina stymuluje mikroflorę jelitową, co prowadzi do zwiększenia przeciwzapalnych komórek odpornościowych w postaci limfocytów T regulatorowych (Treg). Te same wyniki uzyskano w obecnej pracy, podając przez 2 tygodnie laboratoryjnym myszom wysokobłonnikową dietę bazującą na inulinie. Zauważono też jednak, że pod wpływem zmiany menu znacząco wzrosła u ich jelitach i płucach także liczba białych krwinek o nazwie eozynofile (EO). Wysoki poziom EO jest klasycznym objawem zapalenia 2. typu i jest zwykle stwierdzany w przypadku alergii sezonowych oraz astmy.
Oprócz tego zauważono, że wytwarzanie EO jest regulowane przez komórki, które ulegają aktywacji pod wpływem kwasów żółciowych obecnych we krwi. Poziom tych związków był natomiast zwiększony w wyniku wywołanego inuliną wzrostu pewnych gatunków bakterii. Mowa o grupie Bacteroidetes, która zamieszkuje zarówno organizmy gryzoni, jak i ludzi. Gdy natomiast myszom usunięto gen kodujący receptor kwasów żółciowych w komórkach, stanu zapalnego nie było.
Sprawdź też:
Czy wyniki badania wskazują na szkodliwość inuliny?
Odkrycie, że inulina promuje zapalenie 2. typu nie znaczy, że ten typ błonnika jest zawsze „zły” – podkreślają autorzy badania. Potwierdzili jednak, że nasila wywołane alergenami zapalenie tego rodzaju w drogach oddechowych gryzoni. Jednak jej działanie wspierające układ odpornościowy może u wielu osób przewyższać opisane niekorzystne właściwości. Co więcej, z odpowiedzią zapalną tego typu związane jest zwiększone wydzielanie śluzu, który zabezpiecza tkankę i niekoniecznie jest szkodliwy dla zdrowych ludzi. W rzeczywistości inulina poprawia zdolności ochrony przed pasożytami.
– Możliwe, że stan zapalny typu 2. wywołany inuliną stanowi korzystny adaptacyjny mechanizm odpowiedzi na endemiczne zakażenia pasożytnicze, choć efekty jego działania w bardziej zindustrializowanym, wolnym od pasożytów środowisku jest bardziej złożone i trudniejsze do przewidzenia – powiedział główny autor badania dr Mohammad Arifuzzaman.
Zobacz też:
Dlatego lepszym rozwiązaniem niż sięganie po oczyszczone źródła błonnika, takie jak inulina w proszku czy kapsułkach, jest jedzenie naturalnych produktów bogatych w ten związek, a także jemu podobne. Można znaleźć je w większości warzyw i owoców, a także w pełnych ziarnach zbóż.
Naukowcy planują teraz sprawdzić, jak na układ odpornościowy działają także inne rodzaje błonnika, jak również inne suplementy diety, w przypadku osób zdrowych i różnym nasileniem chorób.
Źródło: A common dietary fiber promotes allergy-like immune responses in preclinical studies Science Daily