Spis treści
Szczypiorek i szczypior to nie to samo. Właściwości szczypiorku
Określeń szczypior i szczypiorek często używa się zamiennie, jednak odnoszą się one do innych roślin. Szczypior to liście cebuli, czyli jej nadziemna część, a szczypiorek (czosnek szczypiorek, Allium schoenoprasum) to gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych (tak samo jak czosnek, cebula czy por). Szczypior jest grubszy i twardszy, a szczypiorek ma cieńsze i delikatniejsze liście.
Dlaczego warto jeść szczypiorek? Sprawdź, jakie korzyści daje częste sięganie po szczypiorek.
Szczypiorek zawiera sporo witaminy K, wzmacniającej kości i układ krwionośny, witaminy C wspomagającej odporność i witaminy A korzystnie działającej na wzrok. Znajdziemy w nim również kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego oraz miedź, żelazo, magnez, sód, wapń, potas i fosfor.
Szczypiorek jest bardzo niskokaloryczny, jedna łyżka stołowa (ok. 3 g) zawiera tylko 1 kcal, a dodatkowo zawiera tylko śladowe ilości tłuszczu i nie ma cholesterolu.
Dlaczego warto jeść czosnek? Stosuj przy infekcjach, nadciśnieniu i cukrzycy
Czosnek służy nam głównie w kuchni jako przyprawa i składnik wielu dań. Jednak warto sięgać po niego częściej i wykorzystać w pełni jego lecznicze właściwości. Zimą jedz czosnek, aby chronić się przed...
Przeciwwskazania do stosowania szczypiorku
Szczypiorek jako dodatek do potraw spożywany jest w niewielkich ilościach i zwykle tolerowany przez wszystkich. Jednak jego większa ilość w diecie może spowodować problemy trawienne w tym bóle brzucha i wzdęcia. Z tego powodu powinny go unikać osoby zmagające się z wrzodami żołądka, dwunastnicy albo jelit, stanami zapalnymi żołądka, nadkwasotą lub zapaleniem trzustki czy woreczka żółciowego.
Szczypiorku powinny też unikać osoby uczulone na czosnek, cebulę lub inne warzywa z rodziny Allium.
Zobacz, dlaczego warto jeść szczypiorek codziennie!
Nalewka tybetańska na przeziębienie i nadciśnienie. Wypróbuj ten eliksir młodości
Może się wydawać, że nalewka tybetańska to jakaś egzotyczna mikstura z niedostępnych dla nas składników. Tymczasem przepis na nią jest bardzo prosty, a główny składnik łatwo dostępny w Polsce przez ca...