Kiszone chryzantemy Katarzyny Cichopek pomogą obniżyć cholesterol, uspokoją i dobrze wpłyną na skórę oraz włosy. Podajemy przepis

Gabriela Fedyk
Chryzantemy wykorzystać do naparów, sałatek, zup warzywnych i kiszenia.
Chryzantemy wykorzystać do naparów, sałatek, zup warzywnych i kiszenia. _Alicja_/Pixabay/AKPA
Kasia Cichopek zdradziła przepis na zaskakującą przekąskę. Zamiast ogórków czy kapusty ukisimy z nią… chryzantemy! Okazuje się, że kwiaty, które kojarzą się głównie z listopadem, mogą wspaniale smakować oraz być świetnym i zdrowym dodatkiem do sałatek. Sprawdź, jakie kwiaty można jeść i jak zrobić kiszone chryzantemy.

Spis treści

Chryzantemy – właściwości zdrowotne popularnych kwiatów

Chryzantemy to nie tylko piękne kwiaty, ale też bogate źródło witamin i składników mineralnych. Zawierają m.in.:

  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B,
  • cynk,
  • magnez,
  • potas,
  • selen.

Chryzantemy mogą pomóc obniżyć cholesterol, wspomóc leczenie osteoporozy oraz złagodzić stany zapalne i nawracające bóle głowy. Mają działanie uspokajające i relaksujące. Regularne spożywanie chryzantem może wzmocnić odporność, wspomóc wzrok, a także dobrze działać na skórę i włosy. Picie naparu z chryzantem może być pomocne w regulowaniu metabolizmu.

Płatki chryzantem można wykorzystać do naparów, sałatek, zup warzywnych i kiszenia.

Kiszone chryzantemy – jakie kwiaty można jeść?

Myśląc o chryzantemach, najczęściej pierwszym skojarzeniem są te, które kupujemy na Święto Zmarłych w doniczkach. Ale właśnie tych kwiatów – szczególnie w okresie jesiennym – nie powinniśmy jeść. Są one chemicznie nawożone, przez co nie nadają się do spożycia.

Najlepsze kwiaty to te pochodzące z ogródka lub działki, albo już gotowe suszone płatki chryzantem, które można kupić w sklepach internetowych lub zielarskich.

Kiszone chryzantemy Kasi Cichopek – przepis

Kiszone chryzantemy to niezwykła kiszonka. Do jej przygotowania będziemy potrzebować ośmiu składników: jadalnych chryzantem, marchewkę, płatki jaglane, czosnek, chrzan, gałązkę melisy i sól oraz 900-mililitrowy słoik z nakrętką. Przydadzą się też sitko lub durszlak oraz papierowy ręcznik albo bawełniana kuchenna ściereczka.

Kiszone chryzantemy – składniki:

  • garść płatków jadalnych chryzantem
  • 600 g marchewki pokrojonej w paseczki
  • garść płatków jaglanych
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek chrzanu
  • gałązka melisy
  • 1 łyżka soli
  • woda do zalania składników (ok. 1 l)

Sprawdź również:

Kiszone chryzantemy – przepis:

  1. Przygotuj składniki. Umyj i wyparz słoik. Chryzantemy obierz z płatków, opłucz na sitku lub durszlaku i osusz papierowym ręcznikiem, lub kuchenną ściereczką. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w paseczki. Czosnek obierz z łupiny, odkrój mały kawałek chrzanu. W miseczce umieść garść płatków jaglanych. Miej pod ręką sól i gałązkę melisy.
  2. Do słoika dodaj marchewkę, chrzan, czosnek, płatki jaglane, chryzantemy i gałązkę melisy.
  3. Wsyp łyżeczkę soli.
  4. Całość zalej wodą i dobrze zakręć słoik.
  5. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie kiszone chryzantemy będą gotowe do spożycia.
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

F
Franek
Ja wiem co kisi.Prawdopodobnie Kurzajewskiemu ogora.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia