Spis treści
Liście truskawek zdrowsze niż ich… owoce i dostępne przez cały rok!
Truskawki to bogate źródło wielu witamin i składników mineralnych. Doceniane są m.in. za zawartość: witaminy C, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego oraz witaminy E. Ponadto dostarczają do organizmu potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź oraz jod.
Wszystkie te związki aktywne znajdują się również w liściach truskawek i na dodatek są dostępne przez cały rok – w sezonie możemy wykorzystywać świeże, a zimą suszone.
Jak podaje dietetyczka Patrizia Polańska, polifenole zawarte w liściach truskawki działają:
- antyoksydacyjnie,
- przeciwzapalnie,
- przeciwwirusowo,
- antybakteryjnie,
- antymutagennie,
- antyproliferacyjnie (hamują namnażanie się komórek),
- przeciwnowotworowo,
- przeciwcukrzycowo.
Specjalistka podkreśla, że w szczególności młode listki truskawek mają jeszcze silniejsze właściwości przeciwutleniające i zawierają więcej związków polifenolowych niż owoce.
Liście truskawek w medycynie ludowej i współczesnej. Na co mogą pomóc?
Wśród leczniczych właściwości liści truskawek wymienia się ich działanie przeciwnowotworowe, zmniejszające stany zapalne w organizmie i wspierające profilaktykę przeciwmiażdżycową – obniżające poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi.
Czytaj także: Nie wyrzucaj, wykorzystaj. Są dobre na trawienie i ból stawów. Od teraz będziesz prawidłowo jadł truskawki
Nasi przodkowie wykorzystywali ziele truskawek w postaci naparów do leczenia biegunek, a zewnętrznie (na skórę i błony śluzowe) jako środek przeciwzapalny.
Znane jest także zastosowanie herbatki z liści truskawek jako środka na ból gardła, zapalenie stawów, wspomagająco przy wydalaniu kamieni nerkowych, a przede wszystkim na problemy jelitowe, głównie przeciwbiegunkowo.
Przepis na herbatkę z liści oraz odwar z korzenia truskawek
Świeże liście truskawek można dorzucić do sałatki lub po zgnieceniu przykładać po bolącego podbrzusza. Jednak ich główne zastosowanie to przygotowywanie leczniczych naparów i odwarów. Podajemy przepisy:
Przepis na odwar z młodych liści truskawek
- 0,5 litra wody,
- garść młodych liści.
Zagotować i przecedzić. Pić do pół szklanki, 2-3 razy dziennie, na godzinę przed jedzeniem. Stosować na biegunkę i kolkę nerkową.
Jeśli do odwaru dodamy zielę krwawnika, można stosować go do przygotowania nasiadówek przy dolegliwościach pęcherza i cewki moczowej.
Przepis na odwar i napar z korzenia truskawki
- 1 litr wody,
- 30 g oczyszczonych korzeni.
Korzeń zagotować w wodzie i pozostawić na 10 min. do naciągnięcia. Przecedzić i popijać przy: artretyzmie, miażdżycy, nadciśnieniu, astmie i schorzeniach dróg moczowych.
Napar z korzeni truskawek dla dzieci
- 1 litr wody,
- 20 g oczyszczonych korzeni.
Przygotować, jak powyżej. Stosować niewielkie porcje na biegunkę u dzieci. Stolec może nabrać czerwonej barwy, a mocz różowej.
Źródła:
- Prozdrowotne właściwości liści truskawki Patrizia Polańska
- Apteka Natury, Jadwiga Górnicak, Agencja Wydawnicza „Morex”, Kielce