Kawior z bakłażana na kanapki i do obiadu. Wypróbuj przepis na ikrę z bakłażanów. Ten zdrowy wegański kawior możesz jeść codziennie!

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Kawior z bakłażana to idealny dodatek do kanapek i dań obiadowych. Ta pyszna i sycąca pasta warzywna jest łatwa do przygotowania i niezwykle zdrowa. Choć istnieją wersję ikry z bakłażana z dodatkiem ryb, my polecamy pełne aromatu danie roślinne. Zobacz, jak zrobić kawior z bakłażana – przepis spodoba się osobom, które lubią smakować potrawy wegańskie.
Wegański zamiennik kawioru - pasta z bakłażana na kanapce
Z bakłażana można przygotować pyszną i zdrową przekąskę i dodatek do dań, który sprawdzi się jako rośliny zamiennik ikry rybiej.
roxiller/123RF

Kawior z bakłażana to rodzaj warzywnej pasty, który pochodzi z Kaukazu. Gospodynie przygotowywały ją jako przetwór na zimę, używając też do tego celu cukinii i pomidorów. Polecam zrobić ją także w mniejszej ilości do zjedzenia na kanapkach. Zamknięta w słoiczku z powodzeniem wytrzyma kilka dni w lodówce.

Kawior z bakłażana – przepis wegański

Czas przygotowania: 50 minut,
liczba porcji: 1 słoik,
stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 małe bakłażany, ew. jeden duży,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin,
  • duży jędrny pomidor,
  • duża cebula,
  • listki z kilku gałązek bazylii albo natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok i otarta skórka z całej cytryny,
  • łyżeczka brązowego cukru,
  • sól i pieprz.

Jak zrobić kawior z bakłażana?

Przygotowanie:

  1. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Przekrój bakłażany na podłużne połówki, posmaruj delikatnie oliwą z oliwek i ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia.
  2. Piecz bakłażany przez 25-30 minut, aż będą miękkie, po czym odstaw do ostygnięcia.
  3. W tym czasie posiekaj cebulę i podsmażaj na patelni przez kilka minut, po czym dodaj pomidora, i podgrzewaj jeszcze 10 min.
  4. Posiekaj drobno bakłażany najlepiej razem ze skórą, która jest najzdrowsza i całkiem smaczna, choć możesz też ją usunąć.
  5. Dodaj bakłażana do patelni, dopraw cukrem oraz solą i pieprzem do smaku, wrzuć zgnieciony czosnek i gotuj mieszając, przez 7-9 minut.
  6. Na koniec dodaj posiekane zioła. Smacznego!

Do czego pasuje ikra z bakłażana?

Ikra z bakłażana sprawdzi się zamiast masła czy innego smarowidła do pieczywa, a także do naleśników czy jako farsz do roślinnych pierożków. Można też wykorzystać ją jako zdrowy dip bądź sos.

Ikra z pieczonego bakłażana to także świetny dodatek do obiadu, który doda wyjątkowego aromatu daniom z mięsa. Warto podkręcić nim smak pasztetu czy daniom duszonym. To także idealna baza sosu do makaronu i kasz. Można też jednak dodawać go do nich samodzielnie.

Zobacz także: Przepis na sałatkę z bakłażanem, pomidorkami i serem feta

Po kawior z bakłażana można sięgać codziennie, zwłaszcza, że jest to bogate źródło cennych związków odżywczych i chroniących przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. Obfituje nie tylko w witaminy, m.in. A, C i E, ale także składniki mineralne, przeciwutleniacze i błonnik. Składniki pasty to warzywa typowe dla najzdrowszej na świecie kuchni śródziemnomorskiej. Sam bakłażan jest jednym z najzdrowszych warzyw, które wspomaga trawienie i odchudzanie, a także poprawia stan zdrowia metabolicznego.

Zobacz też przepisy na inne dania z bakłażanem na Stronie Kuchni:

Grill w Twoim domu

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kawior z bakłażana na kanapki i do obiadu. Wypróbuj przepis na ikrę z bakłażanów. Ten zdrowy wegański kawior możesz jeść codziennie! - Strona Kuchni

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia