W skrócie
Jessie Inchauspé przekazuje wiele cennych informacji na temat „oswojenia” spożywania cukru i węglowodanów. Stara się ich nie demonizować, choć zauważa, że większość osób zjada za dużo cukru. Więcej niż przewiduje Światowa Organizacja Zdrowia, uwzględniając słodycze i produkty wysoko przetworzone. Anna Rokicka-Żuk w serwisie Strona Zdrowia podpowiada, że dla kobiety na diecie 2000 kalorii jest to 10 łyżeczek cukru na dzień.
Jednym z zaleceń jest jedzenie zielonej przystawki, której nazwa nie jest ściśle związana z kolorem jedzenia, a z zawartością warzyw. Jessie Inchauspé między innymi poleca zjedzenie sałatki z pomidorów przed pizzą. Ponadto Jessie Inchauspé we wstępie do przepisu na brokuły w sosie orzechowym deklaruje:
Ze względu na wysoką zawartość błonnika brokuły są jednym z najlepszych zawodników w kategorii zielonych przystawek. Dzięki dressingowi na bazie masła orzechowego (tak, naprawdę!) ten przepis zaskoczy wasze kubki smakowe i doskonale wpłynie na glikemię.
Brokuły z sosem orzechowym – prosta przystawka na zdrowie
Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 3 minuty + całkowity czas gotowania: 3 minuty.
Stopień trudności: łatwy.
Przepis bezglutenowy, wegański.
Składniki:
- 1 łyżka sosu sojowego (lub tamari, jeśli jesteście na diecie bezglutenowej),
- 1 łyżka sosu sriracha,
- 1 łyżeczka niesłodzonego masła orzechowego (upewnijcie się, że zawiera 100% orzechów ziemnych) + 1 łyżka ciepłej wody,
- 6–7 brokułów gałązkowych (lub różyczek zwykłych brokułów) bez twardych końców,
- posiekane dowolne orzechy (opcjonalnie).
Czytaj także:
Jak zrobić brokuły z sosem orzechowym?
Sposób przygotowania:
- W małej misce wymieszajcie widelcem sos sojowy (lub tamari), sos sriracha, masło orzechowe i ciepłą wodę.
- Na początku składniki mogą nie chcieć się połączyć, ale mieszajcie je aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
- Wlejcie wodę do małego rondelka i zagotujcie ją na dużym ogniu.
- Włóżcie brokuły do wody i blanszujcie je przez dwie minuty, aby lekko zmiękły. Odcedźcie brokuły, wyłóżcie je na talerz, polejcie obficie sosem i podawajcie.
- Jeśli macie pod ręką orzechy, posypcie nimi brokuły, by urozmaicić konsystencję dania.
Wśród przepisów, które poleca Glukozowa Bogini, jest sałatka z San Francisco oraz peperonata z ciecierzycą i stekiem.
Przepis z książki „Metoda Glucose Goddess. 4 tygodnie na to, aby opanować zachcianki, odzyskać energię i czuć się rewelacyjnie” Jessie Inchauspé w przekładzie Anny Brzostowskiej udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Marginesy.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: