Spis treści
Czy można jeść skórkę arbuza?
Arbuz składa się głównie z wody, której zawiera aż 92 proc. W jego miąższu znajduje się także duża ilość witamin C i E, witamin z grupy B (głównie B1 i B6) oraz potasu i magnezu. Dzięki temu świetnie nawadnia i sprawdza się w czasie upałów, ponieważ uzupełnia poziom elektrolitów w organizmie. Zawiera też cenne przeciwutleniacze takie jak karotenoidy i likopen, które działają przeciwzapalnie oraz chronią przed rozwojem chorób w tym cukrzycy, miażdżycy czy astmy.
Arbuz składa się z miąższu (około 68 proc. całkowitej masy), skórki (około 30 proc.) i pestek (około 2 proc.). Pozbywając się jego skórki tracisz więc sporą część owocu. Tymczasem skórka z arbuza jest jadalna i w dodatku bardzo zdrowa. Zawiera mniej cukru i więcej błonnika niż miąższ arbuza, dzięki czemu wspomaga trawienie i zapobiega skokom cukru we krwi. Znajdziesz w niej także witaminę C, witaminę A i potas oraz białko, węglowodany, związki fenolowe, a także likopen, beta-karoten i luteinę o właściwościach antyoksydacyjnych.
Sprawdź również: Herbatka z tych liści sprawdzi się na żylaki, dnę moczanową i trądzik. Wspomaga serce, jelita i wątrobę
Duże ilości błonnika w skórce z arbuza wspierają trawienie, oczyszczają jelita, ułatwiają zrobienie kupy i zapobiegają zaparciom. Antyoksydanty natomiast zwalczają wolne rodniki, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia. Arbuz i jego skórka korzystnie wpływają także na układ immunologiczny, wspomagają odporność i łagodzą objawy przeziębienia czy grypy ze względu na wysoką zawartość witaminy C.
Co się dzieje z twoim organizmem, kiedy jesz arbuza? Odpowiedź zaskakuje
Na co dobry jest arbuz? Ile ma kalorii? Jakie ma właściwości zdrowotne? Czy mogą jeść go cukrzycy? Arbuz to owoc, wokół którego mnożą się pytania. My na nie odpowiadamy i przestawiamy potwierdzone bad...
Nie wyrzucaj do kosza naturalnego środka na potencję
Skórka arbuza to aż 1/3 całego owocu, poczekaj więc zanim ją wyrzucisz, bo w twoim koszu na śmieci wyląduje świetny środek na odporność, wspierający pracę mózgu, układ nerwowy i krwionośny, a także naturalny lek na potencję.
Jak udowadniają badania skórka arbuza zawiera cytrulinę, która w organizmie przekształca się w argininę. Arginina jest prekursorem tlenku azotu, który rozluźnia naczynia krwionośne. Aminokwas ten wspomaga pracę mięśni, oraz usprawnia krążenie krwi. Działa więc na tej samej zasadzie co Viagra, zwiększając napływ krwi do prącia w czasie podniecenia seksualnego. Dzięki temu masz większą ochotę na seks, łatwiej osiągasz erekcję i możesz się cieszyć dłuższym stosunkiem.
Skórki arbuza polecane są więc głównie dla mężczyzn, ale z tych samych właściwości mogą skorzystać też kobiety. Poprawa krążenia i napływ krwi do narządów rozrodczych u kobiet również zwiększy ochotę na seks, uwrażliwi je na dotyk oraz ułatwi osiągnięcie orgazmu.
Wzmocni libido i pomoże zwalczyć stres. Korzeń maca poprawi też nastrój i płodność
Korzeń maca, określany również jako peruwiański żeń-szeń uznawany jest, tak jak on, za afrodyzjak. Zwiększa ukrwienie narządów płciowych i wzmacnia libido. Poprawia również nastrój i łagodzi stres. Wa...
Co można zrobić ze skórki z arbuza?
Skórka arbuza nie jest zbyt smaczna, a jej twarda struktura nie zachęca do spożycia. Nie musisz jej jednak jeść na surowo. Wystarczy oddzielić od niej czerwony miąższ i cienko obrać ją z zielonej, twardej osłonki. Z białej części skórki z arbuza możesz przygotować dżem, konfiturę, kiszonkę, galaretkę lub lemoniadę. Możesz ją także pokroić na małe części i dodać np. do smażonych warzyw na patelnię.
Wypróbuj przepis na konfiturę ze skórek arbuza. Do jej przygotowania potrzebujesz tych składników:
1 kg skórek z arbuza,
400 g cukru,
sok i skórkę otartą z jednej cytryny.
Jak zrobić konfiturę ze skórek arbuza?
Arbuza umyj, pokrój na kawałki i oddziel czerwony miąższ od skórki.
Skórki arbuza obierz z zewnętrznej ciemnozielonej warstwy.
Białą część pokrój na małe kawałki, wrzuć do garnka i zasyp cukrem.
Pozostaw na całą noc, aż do rozpuszczenia cukru.
Następnego dnia całość zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
Gdy skórki będą już miękkie, dodaj sok i skórkę z cytryny.
Po wyznaczonym czasie całość zblenduj całość.
Jeszcze gorącą konfiturę przełóż do wygotowanych wcześniej słoiczków, zakręć i odwróć do góry dnem, aby się zawekowały.
Źródła:
Wspomaga odchudzanie i dba o serce. Zamiast przekąski podjadaj arbuza
Soczysty arbuz to idealna przekąska, która nie tylko powstrzyma cię przed jedzeniem słodyczy, ale też wspomoże pracę serca i zapobiegnie rozwojowi arytmii, cukrzycy czy insulinooporności. Takie wniosk...