1 z 6
Przewijaj galerię w dół
Warzywa dostępne w sklepach zimą też mogą być smaczne i...
fot. Baryslau Shoot / Pexels

Które warzywa wybierać zimą?

Warzywa dostępne w sklepach zimą też mogą być smaczne i zdrowe. Zobacz na kolejnych slajdach, co wybierać, aby dostarczyć do organizmu niezbędnych składników.

2 z 6
Jedna porcja marchewki (100 g) dostarcza zaledwie ok. 27...
fot. fietzfotos/Pixabay

Marchewka dla zdrowych oczu i serca

Jedna porcja marchewki (100 g) dostarcza zaledwie ok. 27 kcal. Warzywo to w prawie 80 proc. składa się z węglowodanów, a tylko w 7 proc. z tłuszczu. Ceniona jest za to, że w swoim składzie ma liczne związki mineralne i witaminy, a także przeciwutleniacze i błonnik.

Dzięki zawartości związków antyoksydacyjnych i kwasów fenolowych jest pomocna w obniżaniu poziom cholesterolu LDL i całkowitego, potas sprawia, że może wpłynąć na obniżenia ciśnienia. Obecne w niej karotenoidy mogą pomóc w ochronie przed rakiem prostaty, okrężnicy i żołądka, a witamina A przed poważnymi chorobami oczu.

3 z 6
Brukselka to niskolaloryczne warzywo – w 100 gramach...
fot. ulleo/Pixabay

Brukselka dla osób na diecie i z wysokim cholesterolem

Brukselka to niskolaloryczne warzywo – w 100 gramach surowego warzywa (ok. 5-6 średnich sztuk) znajdziemy zaledwie 43 kcal, a w gotowanej jeszcze mnie, bo 36 kcal. Brukselka ma również niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez diabetyków i osoby z insulinoopornością. Jest dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy K i A oraz kwasu foliowego. Dostarcza także potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku.

Ze względu na zawartość silnego antyoksydantu, jakim jest sulforafan brukselka może wspomagać układ odpornościowy i być pomocna w zwalczaniu infekcji bakteryjnych. Może być także elementem profilaktyki antymiażdżycowej i przeciwnowotworowej. Brukselka polecana jest również osobom starającym się od dziecko.

4 z 6
Ziemniaki to pożywne warzywa, które często goszczą na...
fot. congerdesign/Pixabay

Ziemniaki na nadciśnienienie i obrzęki

Ziemniaki to pożywne warzywa, które często goszczą na naszych stołach. Im są młodsze, tym mniej mają kalorii. Przyjmuje się, że jeden, średniej wielkości ziemniak (ok. 90 gramów) dostarcza 70 kcal, 13 g węglowodanów, 1,5 g białka i tyle samo błonnika pokarmowego. Indeks glikemiczny ziemniaków wzrasta pod wpływem gotowania nawet do 95 jednostek. Aby go obniżyć należy jeść te warzywa w większych kawałkach, z dodatkiem tłuszczu i białka, najlepiej schłodzone.

Ziemniaki dostarczają do organizmu duże ilości potasu, co jest istotne dla osób cierpiących z powodu zbyt wysokiego ciśnienia i obrzęków. Mogą być pomoce w uzupełnieniu braków magnezu, żelaza i cynku w codziennej diecie.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę