1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Warzywa dostępne w sklepach zimą też mogą być smaczne i...
fot. Baryslau Shoot / Pexels

Które warzywa wybierać zimą?

Warzywa dostępne w sklepach zimą też mogą być smaczne i zdrowe. Zobacz na kolejnych slajdach, co wybierać, aby dostarczyć do organizmu niezbędnych składników.

2 z 7
Jedna porcja marchewki (100 g) dostarcza zaledwie ok. 27...
fot. fietzfotos/Pixabay

Marchewka dla zdrowych oczu i serca

Jedna porcja marchewki (100 g) dostarcza zaledwie ok. 27 kcal. Warzywo to w prawie 80 proc. składa się z węglowodanów, a tylko w 7 proc. z tłuszczu. Ceniona jest za to, że w swoim składzie ma liczne związki mineralne i witaminy, a także przeciwutleniacze i błonnik.

Dzięki zawartości związków antyoksydacyjnych i kwasów fenolowych jest pomocna w obniżaniu poziom cholesterolu LDL i całkowitego, potas sprawia, że może wpłynąć na obniżenia ciśnienia. Obecne w niej karotenoidy mogą pomóc w ochronie przed rakiem prostaty, okrężnicy i żołądka, a witamina A przed poważnymi chorobami oczu.

3 z 7
Brukselka to niskolaloryczne warzywo – w 100 gramach...
fot. ulleo/Pixabay

Brukselka dla osób na diecie i z wysokim cholesterolem

Brukselka to niskolaloryczne warzywo – w 100 gramach surowego warzywa (ok. 5-6 średnich sztuk) znajdziemy zaledwie 43 kcal, a w gotowanej jeszcze mnie, bo 36 kcal. Brukselka ma również niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez diabetyków i osoby z insulinoopornością. Jest dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy K i A oraz kwasu foliowego. Dostarcza także potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku.

Ze względu na zawartość silnego antyoksydantu, jakim jest sulforafan brukselka może wspomagać układ odpornościowy i być pomocna w zwalczaniu infekcji bakteryjnych. Może być także elementem profilaktyki antymiażdżycowej i przeciwnowotworowej. Brukselka polecana jest również osobom starającym się od dziecko.

4 z 7
Ziemniaki to pożywne warzywa, które często goszczą na...
fot. congerdesign/Pixabay

Ziemniaki na nadciśnienienie i obrzęki

Ziemniaki to pożywne warzywa, które często goszczą na naszych stołach. Im są młodsze, tym mniej mają kalorii. Przyjmuje się, że jeden, średniej wielkości ziemniak (ok. 90 gramów) dostarcza 70 kcal, 13 g węglowodanów, 1,5 g białka i tyle samo błonnika pokarmowego. Indeks glikemiczny ziemniaków wzrasta pod wpływem gotowania nawet do 95 jednostek. Aby go obniżyć należy jeść te warzywa w większych kawałkach, z dodatkiem tłuszczu i białka, najlepiej schłodzone.

Ziemniaki dostarczają do organizmu duże ilości potasu, co jest istotne dla osób cierpiących z powodu zbyt wysokiego ciśnienia i obrzęków. Mogą być pomoce w uzupełnieniu braków magnezu, żelaza i cynku w codziennej diecie.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Udowadniają, że niepełnosprawność nie jest przeszkodą. Są wielkimi gwiazdami!

GORĄCY TEMAT
Udowadniają, że niepełnosprawność nie jest przeszkodą. Są wielkimi gwiazdami!

Za turnus w tym uzdrowisku zapłacisz mniej, niż myślisz! Zapomnij o Ciechocinku

TYLKO U NAS
Za turnus w tym uzdrowisku zapłacisz mniej, niż myślisz! Zapomnij o Ciechocinku

Znani z HIV i AIDS. Wśród nich są gwiazdy Eurowizji

Znani z HIV i AIDS. Wśród nich są gwiazdy Eurowizji

Zobacz również

Lubisz placki z jabłkami? Przepisy na placki bezglutenowe, bez jajek i mleka

Lubisz placki z jabłkami? Przepisy na placki bezglutenowe, bez jajek i mleka

Całowanie to zdrowie! 7 powodów, dla których warto robić to częściej

Całowanie to zdrowie! 7 powodów, dla których warto robić to częściej