https://stronazdrowia.pl
reklama

Zrozum indeks glikemiczny! Wybieraj świadomie, by mieć siłę do działania

Anna Daniluk
Jednym z przykładów śniadań utrzymujących niski indeks glikemiczny jest tost z awokado i jajkiem sadzonym na chlebie na zakwasie.
Jednym z przykładów śniadań utrzymujących niski indeks glikemiczny jest tost z awokado i jajkiem sadzonym na chlebie na zakwasie. fot. Thai Liang Lim/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Znasz to uczucie? W połowie dnia nagle opadasz z sił, a głowa zaczyna ciążyć. Sięgasz po kolejną kawę, szybki batonik, albo marzysz o drzemce. Zdradzę ci, że sekret wigoru tkwi na twoim talerzu, a nie w kolejnym espresso. Zobacz, jak sobie z nim poradzić.

Spis treści

Kluczem jest indeks glikemiczny (IG), a na jego znaczenie wyraźnie zwraca uwagę Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ). Jak podkreśla, wybór produktów o odpowiednim IG ma bezpośredni wpływ na tempo, w jakim glukoza jest uwalniana do krwi. To z kolei przekłada się na to, jak się czujesz i na jak długo masz energię do działania.

Dlaczego twój indeks glikemiczny decyduje o twoim samopoczuciu?

Wyobraź sobie kolejkę w wesołym miasteczku, które są symbolem twoich zjazdów energii.  Produkty z wysokim IG (powyżej 70) dają szybki zastrzyk energii, a potem następuje gwałtowny spadek.  Warto pamiętać, że wzorcowo wartość 100 indeksu glikemicznego przypisana jest czystej glukozie.

Gdy jesz produkty o wysokim IG (np. białe pieczywo, słodycze, słodkie płatki), poziom cukru we krwi wystrzeliwuje w górę. Czujesz chwilową moc, ale po jakimś czasie czujesz głód, osłabienie lub nawet senność. Potrzebujesz to szybko opanować. Przy takim spadku energii możesz być rozdrażniony, a skupienie staje się niemal niemożliwe. A wtedy możesz czuć pokusę, aby sięgnąć po batonik i uzupełnić energetyczne braki.

Niski indeks glikemiczny i spokój

Produkty o niskim IG (poniżej 55) działają jak paliwo wyższej jakości. Uwalniają energię stopniowo i równomiernie. Dzięki temu dłużej czujesz się nasycony, twój nastrój jest stabilniejszy, a ty masz stałą siłę do pracy i zabawy, bez nagłej potrzeby podjadania.

Co jeść, by odzyskać siły i energię?

Jeśli chcesz czuć się dobrze i mieć stałą energię przez cały dzień, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dietetycy radzą, by częściej sięgać po:

  • Produkty pełnoziarniste: owsiankę, kasze, brązowy ryż i razowy makaron.

  • Sycące strączki: soczewica, ciecierzyca i różne rodzaje fasoli.

  • Warzywa na połowę talerza: Szczególnie te nisko skrobiowe (większość warzyw, poza np. ziemniakami i kukurydzą).

  • Zdrowe tłuszcze i błonnik: Oliwa z oliwek, orzechy i pestki słonecznika i dyni.

Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pamiętaj, że nie chodzi o surowe restrykcje, ale o świadomy wybór. Ogranicz produkty o bardzo wysokim IG. Masz trudność ze zrozumieniem, jak to zrobi? Unikaj wysoko przetworzonych produktów z długim składem i cukrem pod kilkoma postaciami (np.: karmel i syrop glukozowo-fruktozowy). Jeśli już po nie sięgasz (np. kawałek ciasta), łącz je ze źródłami białka (jogurt) i zdrowego tłuszczu (np. garść orzechów). To sprytnie obniży ładunek glikemiczny całego posiłku!

Zadbaj o produkty o niskim IG, a zyskasz coś więcej niż tylko stabilny poziom cukru – zyskasz koncentrację, lepszy nastrój i prawdziwy wigor na cały dzień. Wypróbuj to już dziś.

Źródło:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia