https://stronazdrowia.pl
reklama

Ser na demencję? Jedz raz w tygodniu niewielką ilość. Tak działa na twój mózg

Monika Góralska
Badanie wykazało, że spożycie sera przez starsze osoby zmniejsza ryzyko wystąpienia u nich demencji.
Badanie wykazało, że spożycie sera przez starsze osoby zmniejsza ryzyko wystąpienia u nich demencji. fot. freepik.com
Nowe, duże badanie z Japonii sugeruje, że włączenie do diety niewielkiej ilości sera – spożywanej przynajmniej raz w tygodniu – może znacząco wspierać sprawność poznawczą i chronić przed demencją.

Spis treści

Ser zapobiega rozwojowi demencji?

W obliczu rosnącej globalnej plagi demencji (przewidywany wzrost do 150 milionów przypadków do 2050 roku), naukowcy szukają prostych, modyfikowalnych czynników ochronnych w diecie. Japończycy, jako jedno z najszybciej starzejących się społeczeństw, koncentrują się na produktach bioaktywnych, takich jak ser, zawierający witaminę K2, peptydy i probiotyki.

Naukowcy przeanalizowali dane ponad 7900 Japończyków w wieku 65 lat i starszych, porównując osoby spożywające ser co najmniej raz w tygodniu z osobami niespożywającymi. W ciągu trzyletniej obserwacji osoby spożywające ser miały znacznie zmniejszone ryzyko demencji. Spożycie sera wiązało się z 24 proc. zmniejszeniem ryzyka wystąpienia demencji. Po uwzględnieniu innych nawyków żywieniowych, efekt ten utrzymał się na poziomie 21 proc.

Demencja rozwinęła się u 3,4 proc. konsumentów sera, w porównaniu do 4,5 proc. osób niespożywających serów. Oznacza to redukcję ryzyka o 1,06 punktu procentowego (ok. 10,6 przypadków mniej na 1000 osób).

Mimo że bioaktywne związki są bogatsze w serach pleśniowych (np. Camembert), większość uczestników (82,7 proc.) spożywała sery topione – co sugeruje, że nawet przetworzone odmiany mogą przynosić korzyści przy niskim spożyciu.

Tak ser wpływa na działanie mózgu u osób starszych

Wyniki, opublikowane w czasopiśmie „Nutrients”, są zgodne z hipotezą, że fermentowane produkty mleczne mają ochronny wpływ na zdrowie poznawcze, prawdopodobnie poprzez mechanizmy przeciwzapalne i poprawę zdrowia naczyń krwionośnych.

Autorzy podkreślają, że całkowita redukcja przypadków demencji jest niewielka, ale ma potencjalnie znaczący wpływ na poziomie populacji, zwłaszcza w społeczeństwach o niskim spożyciu sera. Badanie miało dużą kohortę i rygorystycznie kontrolowało czynniki zakłócające, ale dane dotyczące diety zebrano tylko raz, co wymaga dalszych badań w celu ustalenia optymalnych rodzajów i poziomów spożycia sera.

Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uwaga: Badanie zostało częściowo sfinansowane przez japońskiego producenta nabiału (Meiji Co., Ltd.), choć sponsor nie miał wpływu na analizę ani interpretację danych.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia