Co jeść podczas upałów? Sięgnij po te owoce, zawierają najwięcej wody
W trakcie upałów niezwykle ważne jest odpowiednie nawodnienie. Jednak nie wszyscy są miłośnikami wody i są w stanie wypijać zalecane ilości płynów.
Na ratunek mogą przyjść owoce – produkty bogate w witaminy i składniki mineralne, a także składające się często w przeważającej części z wody.
Schłodzone owoce, serwowane prosto z lodówki, mogą być samodzielną przekąską, składnikiem koktajli czy sałatek. Dołączone do codziennej diety uzupełnią braki w wody w organizmie, a także zadziałają jak naturalne źródło elektrolitów.
Sprawdź, w galerii, które owoce zawierają najwięcej wody i pomogą schłodzić organizm od środka w upalne dni.
Te owoce pomogą Ci się schłodzić w upalne dni
Warzywa i inne produkty, po które warto sięgać latem. To one pomogą orzeźwić organizm
O ile zimą ciężko jest opierać całodzienny jadłospis na świeżych warzywach, o tyle latem jest to wykonalne. O tej porze roku najlepiej wybierać sezonowe produkty o dużej gęstości odżywczej. Warzywa możemy jeść od rana do wieczora, jako główny składnik naszych posiłków. W czasie upałów dobrze jest wybierać te o dużej zawartości wody. Pomogą nam się nawodnić i schłodzić, a przy okazji nie dostarczą wielu kalorii.
- Ogórek – to zdecydowany faworyt wśród nawadniających warzyw. Zawiera aż 96 proc. wody i dostarcza zaledwie 14 kcal w 100 g, dzięki czemu nie jest wliczany do bilansu kalorycznego.
- Sałata – wszystkie warzywa liściaste to prawdziwe skarbnice beta-karotenu oraz chlorofilu. Prawie w całości składają się z wody – stanowi ona ok. 95 proc. ich masy. Są niskokaloryczne (od 14 do 20 kcal) i można jeść je bez ograniczeń.
- Pomidory – to niedocenione naturalne źródło wody, zawierają jej aż 94 proc. Ponadto to dostarczają duże ilości potasu i magnezu, co jest istotne przy zaburzeniach elektrolitowych, często występujących latem.
W upalne dni warto sięgnąć także po seler naciowy (zawiera 90 proc. wody i liczne składniki mineralne) oraz po jogurt naturalny, który jest lekkostrawny i orzeźwiający. Niezawodnym dodatkiem do letnich potraw i napojów będzie natomiast mięta, która wykazuje naturalne właściwości odświeżające, dzięki zawartości mentolu.