Spis treści
Po czym poznać, że jelita chorują? Zwróć uwagę na niepokojące sygnały
Chwilowe problemy jelitowe, takie jak zaparcia lub biegunka nie muszą od razu oznaczać poważnej choroby, ponieważ mogą być skutkiem niewłaściwej diety, szczególnie ubogiej w błonnik pokarmowy i wodę lub być wywołane niestrawnością. Problem pojawia się, gdy niepokojące symptomy towarzyszą bardzo często i upośledzają normalne funkcjonowanie organizmu. W galerii podpowiadamy, jakie objawy mogą oznaczać, że nasze jelita wymagają pomocy.
Po czym poznać, że jelita chorują?
Jakie są najczęstsze choroby jelit?
Jelita to jeden z ważniejszych fragmentów przewodu pokarmowego, w których odbywa się dalszy proces trawienia oraz zwrotne wchłanianie wody. Bez części jelit można oczywiście żyć, ale wymaga to stworzenia stomii, czyli wyprowadzenia fragmentu jelita przez skórę, aby niestrawione resztki pokarmowe mogły zostać bezpiecznie usunięte z organizmu.
Dowiedz się więcej: Objawy raka jelita to nie tylko bóle brzucha i wzdęcia. Na co zwrócić uwagę?
Jakie są najczęstsze choroby jelit? Wśród głównych można wymienić:
- raka jelita grubego – szacuje się, że w Polsce co roku rozpoznaje się blisko 19 tys. nowych przypadków tego typu nowotworu, a prawie 12 tys. umiera. Czynniki, które zwiększają ryzyko rozwoju raka jelita grubego to: czerwone mięso, alkohol, cukier i produkty słodzone, produkty obfitujące w tłuszcze tans, wysokoprzetworzone produkty, zbyt niska podaż błonnika pokarmowego, nadwaga oraz otyłość i unikanie aktywności fizycznej,
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego – w naszym kraju co roku diagnozuje się ok. 700 przypadków tego schorzenia. Przyczyny powstawania tej choroby nie są do końca znane, jednak sugeruje się, że wpływ na jej rozwój mają przewlekły stres, chwiejność emocjonalna, predyspozycje genetyczne, a także nawracające zakażenia bakteryjne układu pokarmowego,
- celiakię – szacuje się, że na samą celiakię choruje w Polsce ponad 400 tys. pacjentów, a nietolerancję glutenu może mieć dwa razy więcej osób. Chorobę cechuje nietolerancja produktów z glutenem, czyli produkowanych z pszenicy, orkiszu, żyta, pszenżyta, jęczmienia, a w polskich warunkach również z owsa (w naszym kraju owies jest zanieczyszczony pszenicą),
- chorobę Leśniowskiego-Crohna – schorzenie to obecnie dotyczy ok. 6 tys. Polaków, jednak z każdym rokiem diagnozuje się coraz więcej nowych przypadków. Warto wspomnieć, że choroba ta jest jednym z czynników ryzyka rozwoju raka jelita grubego,
- zespół jelita drażliwego (IBS) – szacuje się, że schorzenie to dotyczy ok. 15 proc. populacji Polski. Najczęstszą postacią jest mieszana, która dotyka blisko 45 proc. pacjentów. Niestety, IBS wywołuje znaczny dyskomfort u chorego, a może nawet przyczyniać się do rozwoju stanów depresyjnych i odizolowania społecznego,
- zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO) – schorzenie to jest ciężkie do zdiagnozowania, ponieważ jego objawy nie są specyficzne i łatwo pomylić je z niestrawnością, nietolerancją pokarmową lub zespołem jelita drażliwego,
- pasożyty jelitowe – pasożytnicze zakażenie przewodu pokarmowego najczęściej dotyczy dzieci, a wśród drobnoustrojów dominują: owsiki, glista ludzka i tasiemiec.
Dowiedz się więcej: Dieta roślinna a rak jelita grubego. Jak na jelita wpływa ograniczenie mięsa?