Po czym poznać, że jelita chorują? Objawy, które mogą oznaczać pasożyty pokarmowe, wrzodziejące zapalenie jelit, a nawet raka jelita grubego

Agata Siemiaszko
Schorzenia jelit często dają niespecyficzne objawy, dlatego diagnozowane są po wielu latach lub w zaawansowanym stopniu choroby. Podpowiadamy, po czym poznać, że jelita chorują. Na jakie schorzenia wskazuje ból brzucha lub zaparcia?
Schorzenia jelit często dają niespecyficzne objawy, dlatego diagnozowane są po wielu latach lub w zaawansowanym stopniu choroby. Podpowiadamy, po czym poznać, że jelita chorują. Na jakie schorzenia wskazuje ból brzucha lub zaparcia? Koldunov/GettyImages.com
Prawidłowe funkcjonowanie jelit jest niezbędne w procesie trawienia. Ich schorzenia często nie wywołują specyficznych objawów, a symptomy takie jak ból brzucha, zaparcia czy biegunka mogą nie wzbudzać podejrzeń. Gdy jelita zaczynają chorować, zwiększa się ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób, w tym wrzodziejącego zapalenia, a nawet raka jelita grubego. Podpowiadamy, po czym poznać, że jelita chorują.

Spis treści

Po czym poznać, że jelita chorują? Zwróć uwagę na niepokojące sygnały

Chwilowe problemy jelitowe, takie jak zaparcia lub biegunka nie muszą od razu oznaczać poważnej choroby, ponieważ mogą być skutkiem niewłaściwej diety, szczególnie ubogiej w błonnik pokarmowy i wodę lub być wywołane niestrawnością. Problem pojawia się, gdy niepokojące symptomy towarzyszą bardzo często i upośledzają normalne funkcjonowanie organizmu. W galerii podpowiadamy, jakie objawy mogą oznaczać, że nasze jelita wymagają pomocy.

Po czym poznać, że jelita chorują?

Jakie są najczęstsze choroby jelit?

Jelita to jeden z ważniejszych fragmentów przewodu pokarmowego, w których odbywa się dalszy proces trawienia oraz zwrotne wchłanianie wody. Bez części jelit można oczywiście żyć, ale wymaga to stworzenia stomii, czyli wyprowadzenia fragmentu jelita przez skórę, aby niestrawione resztki pokarmowe mogły zostać bezpiecznie usunięte z organizmu.

Dowiedz się więcej: Objawy raka jelita to nie tylko bóle brzucha i wzdęcia. Na co zwrócić uwagę?

Jakie są najczęstsze choroby jelit? Wśród głównych można wymienić:

  • raka jelita grubego – szacuje się, że w Polsce co roku rozpoznaje się blisko 19 tys. nowych przypadków tego typu nowotworu, a prawie 12 tys. umiera. Czynniki, które zwiększają ryzyko rozwoju raka jelita grubego to: czerwone mięso, alkohol, cukier i produkty słodzone, produkty obfitujące w tłuszcze tans, wysokoprzetworzone produkty, zbyt niska podaż błonnika pokarmowego, nadwaga oraz otyłość i unikanie aktywności fizycznej,
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego – w naszym kraju co roku diagnozuje się ok. 700 przypadków tego schorzenia. Przyczyny powstawania tej choroby nie są do końca znane, jednak sugeruje się, że wpływ na jej rozwój mają przewlekły stres, chwiejność emocjonalna, predyspozycje genetyczne, a także nawracające zakażenia bakteryjne układu pokarmowego,
  • celiakię – szacuje się, że na samą celiakię choruje w Polsce ponad 400 tys. pacjentów, a nietolerancję glutenu może mieć dwa razy więcej osób. Chorobę cechuje nietolerancja produktów z glutenem, czyli produkowanych z pszenicy, orkiszu, żyta, pszenżyta, jęczmienia, a w polskich warunkach również z owsa (w naszym kraju owies jest zanieczyszczony pszenicą),
  • chorobę Leśniowskiego-Crohna – schorzenie to obecnie dotyczy ok. 6 tys. Polaków, jednak z każdym rokiem diagnozuje się coraz więcej nowych przypadków. Warto wspomnieć, że choroba ta jest jednym z czynników ryzyka rozwoju raka jelita grubego,
  • zespół jelita drażliwego (IBS) – szacuje się, że schorzenie to dotyczy ok. 15 proc. populacji Polski. Najczęstszą postacią jest mieszana, która dotyka blisko 45 proc. pacjentów. Niestety, IBS wywołuje znaczny dyskomfort u chorego, a może nawet przyczyniać się do rozwoju stanów depresyjnych i odizolowania społecznego,
  • zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO) – schorzenie to jest ciężkie do zdiagnozowania, ponieważ jego objawy nie są specyficzne i łatwo pomylić je z niestrawnością, nietolerancją pokarmową lub zespołem jelita drażliwego,
  • pasożyty jelitowe – pasożytnicze zakażenie przewodu pokarmowego najczęściej dotyczy dzieci, a wśród drobnoustrojów dominują: owsiki, glista ludzka i tasiemiec.

Polecamy także:

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zmiany w prawie o sprzedaży alkoholu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Joanna
Trzeba dbać o siebie i każdy niepokojący sygnał konsultowac z lekarzem. Miałam kiedyś problemy z układem pokarmowym, a konkretnie z zaparciami. Związane to było ze stresem i nieregularnym jedzeniem. Na szczęście nie było to nic poważnego. Pomogły mi wtedy bardzo czopki musujące evaqu. Stosowałam kilka razy. Pomagają regulować wypróżnianie.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia