Spis treści
Szacuje, że w tłusty czwartek Polacy zjadają corocznie średnio 100 milionów pączków! To ponad dwie sztuki na głowę, co daje nawet 800 dodatkowych kalorii w ten dzień. Chcąc obniżyć wartość kaloryczną pączków – nadal ciesząc się ich smakiem – warto sięgnąć po przepisy na ich „odchudzoną” i zdrowszą wersję.
Ile kalorii ma pączek?
W jednym klasycznym, sklepowym pączku z nadzieniem i cukrem pudrem znajduje się prawie 300 kcal, wersja z polewą lub lukrem może dostarczyć nawet od 350 do 400 kcal. Tyle samo kalorii znajdziemy w pełnowartościowym posiłku np. w porcji sałatki z fasoli i mango czy warzywach z krewetkami.
Jeśli jednak w tłusty czwartek nie możemy powstrzymać się od jedzenia pączków, postarajmy się, aby były one zdrowsze i mniej kaloryczne. Po pierwsze warto przygotować je samemu, skracając listę składników o dodane w masowej produkcji tłuszcze, substancje spulchniające i konserwanty.
Po drugie, przygotowując własne wypieki najlepiej zamiast tradycyjnego smażenia, wybrać pieczenie. Pączki z piekarnika mogą mieć nawet o połowę mniej kalorii! Słodkie, kolorowe posypki można zastąpić siekanymi orzechami albo skórką pomarańczową. Do ciasta natomiast warto dodać puree z owoców (np. bananów) lub warzyw (np. dyni).
Akcesoria niezbędne w Twojej kuchni
kup najtaniej

NACZYNIE CERAMICZNE MODENO NA PODSTAWIE BAMBUSOWEJ PROSTOKĄTNE 26CM...
kup najtaniej

Asj Commerce Durszlak Składany Elastyczny Sitko Cedzak 23 Cm...
kup najtaniej

Eh Excellent Houseware Cedzak Nierdz Miska Z Uchwytem 21Cm (120608)
Przepis na pączki pieczone – bananowe w wersji fit
Składniki na 12 sztuk, 1 szt. z polewą ma ok. 190 kcal
Ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 duże jajko w temperaturze pokojowej,
- 3/4 szklanki purée z dojrzałego banana,
- 1/2 szklanki niesłodzonego jogurtu kokosowego, najlepiej w temperaturze pokojowej,
- 2 łyżki roztopionego, solonego masła,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego,
- 1/4 szklanki brązowego cukru.
Polewa:
- 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego, schłodzona przez noc, aby śmietana oddzieliła się od wody,
- 6 łyżek cukru kokosowego,
- 3 łyżki masła orzechowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli morskiej.
Przepis:
- Lekko nasmaruj blachę do pączków masłem i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
- W dużej misce ubij jajko. Dodaj purée z banana, jogurt kokosowy, roztopione masło, wanilię i obydwa cukry. Mieszaj do połączenia składników.
- Dodaj suche składniki do mokrych i zamieszaj. Wyłóż ciasto łyżką ciasto do przygotowanej blaszki, wypełniając każdą wnękę prawie do krawędzi.
- Piecz przez 17 minut. Odczekaj pięć minut przed wyjęciem pączków z blachy. Przenieś na podstawkę, aby przestygły do końca.
- W między czasie przygotuj polewę. Otwórz puszkę mleka kokosowego i zgarnij z góry 3/4 szklanki utwardzonej śmietanki.
- W niedużym rondlu połącz zebrany krem kokosowy z cukrem kokosowym.
- Podgrzewaj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego połączenia składników.
- Gotuj polewę, aż na powierzchni zaczną tworzyć się małe bąbelki.
- Tuż przed tym jak dojdzie do wrzenia, zdejmij garnek z ognia i dodaj masło orzechowe, wanilię i szczyptę soli.
- Ostudzić polewę przez 20 minut, a następnie zanurz w niej każdy pączek i pozwól, aby nadmiar glazury obciekł.
Dowiedz się więcej:
Pączki pieczone w piekarniku – dyniowe z polewą karmelową
Składniki na 12 sztuk, 1 szt. z polewą ma ok. 165 kcal
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/3 szklanki purée z dyni,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1/2 szklanki mleka kokosowego.
Polewa:
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki mleka kokosowego,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu z klonu,
- szczypta soli,
- dodatkowo: drobno posiekane orzechy np. pekan.
Przepis:
- W średniej misce połącz wszystkie suche składniki.
- W małej misce połącz mokre składniki, a następnie dodaj je do suchych składników.
- Dobrze wymieszaj, aż uzyskasz gęste ciasto.
- Włóż ciasto do rękawa cukierniczego albo szczelnej torebki strunowej i odetnij w niej róg.
- Rozdziel ciasto na porcje, wyciskając je do formy do pieczenia pączków.
- Piecz przez 8 do 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- Podczas pieczenia pączków przygotuj polewę.
- W małym rondlu połącz: cukier, mleko i olej kokosy, ekstrakt klonowy i sól.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj około 4 minut. Zdejmij z ognia i lekko ostudź.
- Zanurz pączki w glazurze i udekoruj orzechami pekan.
Czas na gotowanie!
kup najtaniej

NACZYNIE CERAMICZNE MODENO NA PODSTAWIE BAMBUSOWEJ PROSTOKĄTNE 26CM...
Zobacz także:
Korzyści z odstawienia cukru jest naprawdę wiele. Sprawdź, c...
Źródła:
- Healthy baked banana doughnuts with caramel glaze Up Beet Kitchen
- Baked pumpkin doughnuts with coconut maple caramel glaze Heather Christo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Katastrofa śmigłowca pod Kijowem. Zginęło kierownictwo MSW Ukrainy