Spis treści
Kto powinien jeść szparagi? Zobacz, czy jesteś w grupie, która szczególnie skorzysta
Jest wiele powodów, dla których warto wykorzystać rozpoczynający się właśnie sezon na szparagi i włączyć je na stałe do swojej diety. Dzięki zawartości licznych antyoksydantów, witamin, składników mineralnych i aminokwasów mają szerokie spektrum prozdrowotnego działania.
Sprawdź w naszej galerii, co dzieje się z organizmem, kiedy jesz szparagi, wyjątkowe zdrowe, zielone warzywo i na jakie dolegliwości mogą okazać się pomocne.
Szparagi – właściwości i wartości odżywcze
Szparagi to wyrastające z ziemi, młode pędy szparaga lekarskiego (Asparagus officinalis). W Europie ich zbiory zaczynają się w marcu, a szczyt sezonu przypada na maj-czerwiec. Wtedy są najsmaczniejsze i najzdrowsze.
Szparagi są wartościowym elementem diety, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który wspiera rozwój prawidłowej mikroflory jelita grubego. Są także cennym źródłem potasu i kwasu foliowego oraz witaminy K.
Pęczek szparagów waży średnio 93 g zawiera jedynie 18,6 kcal. W porcji 100 g szparagów znajdziemy:
- białko – 2,2 g,
- tłuszcz – 0,12 g,
- węglowodany – 3,88 g,
- w tym cukry proste – 1,88 g,
- błonnik – 2,1 g,
- woda – 93 g,
- wapń – 24 mg,
- żelazo – 2,14 mg,
- magnez – 52 mg,
- potas – 202 mg,
- selen – 2,3 mcg,
- witamina C – 5,6 mg,
- wit. B5 – 0,274 mg,
- kwas foliowy – 53 mcg,
- cholina – 16 mg,
- wit. A – 38 mcg RAE / 756 IU,
- w tym beta-karoten – 449 mcg,
- luteina i zeaksantyna – 710 mcg,
- witamina E – 1,13 mg,
- witamina K – 41,6 mcg.
Dowiedz się więcej:
Jak wybrać dobre szparagi?
Kupując szparagi, powinniśmy wybierać przede wszystkim jędrne warzywa. Im cieńsza łodyga (w przypadku zielonych szparagów), tym łatwiej będzie je przyrządzić. Szparagi nie powinny mieć od spodu wysuszonej, białej końcówki. Przygotowując je do spożycia, należy pamiętać, aby umyć je pod bieżącą wodą i odłamać zdrewniałe łodygi. Jeśli jest taka konieczność, należy obieraczką zdjąć twardszą skórkę.
Ponieważ szparagi to niezwykle niskokaloryczne warzywa – przeciętny pęczek dostarcza jedynie 20 kcal – można spożywać je właściwie bez ograniczeń. Jednak zazwyczaj podawane są z ciężkimi sosami i serami, co niestety zdecydowanie podnośni kaloryczność dań, w których się znajdują.
Aby szparagi były nie tylko smaczne, ale też zdrowe, można przygotowywać je w lżejszej formie np. zupy-kremu, jako składnik sałatek, grillowane beztłuszczowo albo gotowane na parze. Sprawdzą się także jako oryginalny dodatek do śniadania – idealnie komponują się z jajkami – oraz jako baza sosu do makaronu.
Zadbaj o optymalne trawienie
Źródła: