Spis treści
Tani i łatwodostępny superfood na ADHD u dzieci
Badanie opublikowane w „British Medical Journal” wykazało, że szczególny superfood może zmniejszyć objawy ADHD u dzieci. Każdy może sobie na niego pozwolić – kupisz go w niemal każdym sklepie za kilka złotych. Chodzi bowiem o… kefir!
– To jedzenie nazywa się kefir. Jako naukowiec przeprowadziłem nad nim pewne badania, przyglądając się jego wpływowi na jelita, a następnie temu, w jaki sposób to, co dzieje się w jelitach osoby z ADHD, przenosi się na mózg. Może to mieć korzystny wpływ na objawy ADHD – powiedział w podcaście „ADHD Chatter Alexa Partridge'a” dr Miguel Toribio-Mateas, neurobiolog kliniczny.
W badaniu wzięły udział osoby w wieku do 18 lat. Przez sześć tygodni podawano im kefir. Otrzymali też bardzo podstawowe wytyczne dietetyczne.
– Zasadniczo chodzi o to, aby nie jeść ultraprzetworzonej żywności. Jak najwięcej świeżej żywności i 200 ml kefiru dziennie. Zauważyliśmy poprawę w zakresie impulsywności, nadpobudliwości, a także lepszego snu – dodał dr Toribio-Mateas.
Badanie miało na celu zbadanie, w jaki sposób kefir wpływa na symptomatologię ADHD, sen, uwagę i mikrobiom jelitowy u dzieci ze zdiagnozowanym ADHD.
Dieta na ADHD? Naukowcy zalecają do jedzenia konkretnych produktów
Badacze doradzili też uczestnikom, jak powinni się odżywiać. Wśród wskazówek było zrezygnowanie z żywności, która „najprawdopodobniej wywołuje nadwrażliwość”. Produkty, które powinni wybierać, to m.in.:
- kurczak,
- jagnięcina,
- ziemniaki,
- banany,
- jabłka,
- ryż.
Badanie miało sprawdzić, czy „naruszony” mikrobiom jelitowy może utorować drogę niepożądanym bakteriom, wirusom i grzybom w przewodzie pokarmowym, ryzykując przedostanie się do krwiobiegu. Stąd już łatwa droga do mózgu, co może potencjalnie wpływać na zachowanie.
– Sugerujemy, że spożywanie kefiru może poprawić skład mikrobioty jelitowej u dzieci z ADHD i może prowadzić do zmniejszenia objawów ADHD i poprawy snu – czytamy w badaniu.
Ile kefiru dziennie można pić?
Kefir to napój wytwarzany ze sfermentowanego mleka krowiego, koziego, owczego, bawolego lub wielbłądziego. Można go kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie. Kefir zawiera około 60 unikalnych odmian probiotyków, które poprawiają zdrowie jelit i mogą być korzystne dla trawienia.
Jak podaje Healthline, dziennie można spożywać około 1-3 filiżanek (237-710 ml) kefiru dziennie. Można go też łączyć z różnymi innymi sfermentowanymi produktami spożywczymi i napojami. Osoby z cukrzycą, stosujące dietę niskowęglowodanową lub ketogeniczną oraz osoby unikające alkoholu, mogą potrzebować ograniczyć spożycie probiotyków (w zależności od dziennego przydziału węglowodanów).
Jeżeli cierpisz na schorzenia osłabiające układ odpornościowy, skonsultuj się z lekarzem przed dodaniem kefiru (lub innych produktów bogatych w probiotyki) do swojej diety. Jeśli po spożyciu kefiru zauważysz jakiekolwiek niepożądane skutki uboczne, rozważ ograniczenie spożycia lub odstaw go całkowicie.
200 ml kefiru dziennie może zmniejszać objawy ADHD.
Źródła: