Spis treści
Czy pączki są zdrowe? Sklepowe mają zazwyczaj fatalny skład
Niezależnie od rodzaju pączka, kiedy przygotowujemy go w warunkach domowych, w jego skład wchodzą zazwyczaj:
- mąka,
- cukier,
- drożdże lub proszek do pieczenia,
- jajka,
- mleko, śmietana lub maślanka,
- masło lub smalec.
Niestety w masowej produkcji masło często zastępowane jest tłuszczami utwardzonymi, w tym tłuszczem plamowym, zamiast jajek używana jest pasteryzowana masa jajowa, a do nadzienia trafiają zbędne cukry, substancje konserwujące i sztuczne aromaty.
Producenci dodają do ciasta:
- substancje zagęszczające,
- konserwanty,
- emulgatory,
- fosforany,
- stabilizatory,
- sztuczne aromaty.
Także skład kolorowych posypek zdobiących sklepowe pączki pozostawia dużo życzenia, oprócz substancji słodzących, zawierają bowiem liczne barwniki. Część z nich może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.
Dlatego, jeśli nie mamy możliwości samodzielnego przygotowania pączków, zamiast na kolorowe donuty z dyskontu, lepiej postawić na te tradycyjne drożdżowe wypieki z cukierni lub piekarni. Mamy wtedy większą szansę na krótszą listę składników i lepszą jakość ciasta. Lepiej wybierać te z cukrem pudrem zamiast lukru – będą miały mniej cukru – oraz jaśniejsze, ponieważ ciemny kolor świadczy o dłuższym czasie spędzonym w tłuszczu podczas smażenia.
Pączki mogą prowadzić do rozwoju różnych schorzeń. Na szczycie listy: otyłość, nowotwory i cukrzyca
Ze względu na skład i sposób przygotowania pączki nie należą ani do zdrowych, ani do dietetycznych wypieków. Dostarczają do organizmu dużych ilości pustych kalorii – w jednym pączku możemy znaleźć nawet 400 kcal, kolorowe donuty dostarczają ich nieco mniej, ale tylko dlatego, że są zazwyczaj mniejsze.
Jak szkodzą nam pączki? Jedzenie ich w nadmiarze może sprzyjać rozwojowi:
- Otyłości – pączki to źródło setek kalorii, jedzone regularnie sprzyjają przyrostowi masy i utrwalają złe nawyki żywieniowe.
- Cukrzycy i insulinooporności – badania potwierdzają, że jedzenie potraw o dużej zawartości cukru może prowadzić do rozwoju chorób metabolicznych, w tym cukrzycy typu 2 i insulinooporności. Szacuje się, że od 60 do 80 proc. zachorowań na cukrzycę typu 2 (wśród Europejczyków) spowodowanych jest nadmiarem tkanki tłuszczowej.
- Nowotworów – aż 20 procent wszystkich nowotworów jest wiązanych z otyłością i zła dietą, której składnikiem są m.in. produkty wysokoprzetworzone, tłuste i słodkie. Zawarte w sklepowych pączkach tłuszcze nasycone i trans mogą przyczyniać się do rozwoju stanu zapalanego i raka. Otyłością wiązana jest z rakiem: endometrium, jelita grubego, piersi po menopauzie, prostaty i nerek oraz gruczolakorakiem przełyku, białaczką, chłoniakiem nieziarniczym, szpiczakiem mnogim, czerniakiem złośliwym i guzem tarczycy.
- Chorób serca – dieta wysokocukrowa podnosi ciśnienie krwi i poziom glukozy, wywołując stan zapalny i zwiększając poziom trójglicerydów, co prowadzi m.in. do rozwoju chorób układu krążenia. Tłuszcze nasycone, obecne w sklepowych pączkach, dodatkowo podnoszą poziom cholesterolu, co zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.
Kto nie powinien jeść pączków?
Jedzenie pączków negatywnie wpływa nawet na zdrowy organizm, choć jedzone sporadycznie – przez osoby prawidłowo odżywiające się na co dzień – nie powinny odbić się w znaczący sposób na naszym zdrowiu.
Jednak są osoby, które powinny zupełnie wyeliminować je ze swojej diety. To m.in. osoby borykające się z nadwagą i otyłością, z chorobami układu krążenia oraz cukrzycą. Ze względu na obecność białej mąki, pączki nie powinny znaleźć się także w diecie osób z celiakią, nietolerancją glutenu i nieceliakalną nadwrażliwością na gluten (NCNG).
Jako produkty ciężkostrawne mogą obciążać trzustkę i wątrobę, dlatego osoby z przewlekłymi chorobami tych narządów nie powinny jeść pączków. Także pacjenci cierpiący z powodu schorzeń układu pokarmowego powinni w tłusty czwartek sięgnąć po bardziej lekkostrawne słodkości.
Również alergicy i osoby z tendencją do nietolerancji pokarmowych, powinny dokładnie zapoznać się ze składem sklepowych wypieków, aby uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji zdrowotnych.
Źródła:
- The Evidence for Saturated Fat and for Sugar Related to Coronary Heart Disease Progress in Cardiovascular Diseases
- Obesity as a Major Risk Factor for Cancer Journal of Obesity