Spis treści
Różnorodne białka w diecie to niższe ciśnienie krwi
Zbilansowana dieta i umiarkowana aktywność to elementy stylu życia chroniącego przed wieloma współczesnymi problemami zdrowotnymi, w tym przed nadciśnieniem tętniczym. Uważa się także, że ryzyko jego rozwoju zwiększa jadłospis dostarczający nadmiar soli i nasyconych kwasów tłuszczowych
Najnowsze obserwacje dotyczą natomiast spożycia białek. Jak potwierdzili naukowcy z Południowego Uniwersytetu Medycznego w Chinach, u osób sięgających po różnorodne źródła białka ryzyko rozwoju nadciśnienia krwi jest mniejsze niż u tych, które stosują mało zróżnicowaną dietę. Jak czytamy na łamach czasopisma „Hypertension”, spożywanie wielu rodzajów produktów białkowych może zmniejszyć ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego o 50 procent.
Badanie polegało na przeprowadzeniu ankiety żywieniowej co 2-4 lata, a warunkiem uczestnictwa w eksperymencie był udział przynajmniej w 2 z 7 rund ankietowania. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zdrowia ponad 12 tys. osób, z czego 53 proc. stanowiły kobiety, a 47 proc. – mężczyźni. Przeszkoleni dietetycy przez 3 dni zbierali szczegółowe informacje o spożywanych potrawach, a na podstawie uzyskanych danych ustalili główne źródła białka pokarmowego.
W analizie danych uwzględniono informacje o spożyciu konkretnych źródeł białka z dzienników żywieniowych uczestników. Należały do nich:
- pełne ziarna zbóż,
- oczyszczone ziarna zbóż,
- przetworzone mięso czerwone,
- nieprzetworzone czerwone mięso,
- drób,
- jaja,
- rośliny strączkowe.
Za każdy z tych produkt w jadłospisie naukowcy przyznawali uczestnikom jeden punkt. Każdy respondent mógł otrzymać od 0 do 8 punktów. Dodatkowo podczas trwania eksperymentu obserwowano, czy u uczestników rozwija się nadciśnienie tętnicze krwi.
Które produkty białkowe spożywać i na co zwrócić uwagę?
Na podstawie zebranych informacji ustalono, że osoby, które spożywają białko pokarmowe z różnych źródeł (więcej niż dwóch) chorują na nadciśnienie tętnicze o ponad połowę rzadziej, niż osoby jedzące mniej niż dwa wyżej wymienione produkty.
– Spekulowaliśmy, że spożywanie większej różnorodności białek i w odpowiedniej ilości może zagwarantować dostarczanie różnych niezbędnych aminokwasów, co przekłada się na lepszy stan odżywienia – podsumowali autorzy badania.
Monitoruj swoje ciśnienie
Choć było to badanie obserwacyjne, jego wyniki sugerują, że spożywanie w diecie wybranych białek pochodzenia roślinnego i zwierzęcego może pomóc w kontrolowaniu ciśnienia krwi i przynieść korzyści dla serca. Na pewno nie będą to jednak produkty przetworzone – najważniejsze w diecie są pokarmy poddane jak najmniejszej obróbce kulinarnej. Teraz potrzebne są dalsze prace, które pomogą lepiej zrozumieć zaobserwowane zależności.
Należy przy tym pamiętać, że samo spożywanie białka z różnych źródeł nie sprawi, że ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze krwi spadnie samoistnie. Konieczna jest również eliminacja z jadłospisu nadmiaru sodu i soli oraz produktów przetworzonych, zwłaszcza z dodanym cukrem i białą mąką. Warto także podejmować umiarkowaną aktywność fizyczną na poziomie 150-300 minut tygodniowo, co wspiera funkcjonowanie układu krążenia.
Skuteczną dietą w walce z nadciśnieniem tętniczym krwi, która zwiera różnorodne źródła białka, a także pokrywa zapotrzebowanie na niezbędne witaminy i związki mineralne, jest dieta DASH.
Źródło: Hypertension: Protein variety may be key Medical News Today