
10 produktów diety portfolio, które skutecznie poprawią lipidogram
Wysoki cholesterol zwiększa ryzyko chorób serca, dlatego często obniża się go za pomocą leków. Tymczasem istnieje zestaw produktów spożywczych, które poprawiają skład lipidowy krwi i dzięki temu chronią arterie przed miażdżycą. Zyskał on nazwę dietetycznego portfolio, a jego działanie potwierdzono w badaniach.
Zobacz, jak obniżyć cholesterol! Przesuwaj zdjęcia w prawo przez naciśnięcie strzałkę lub przycisku NASTĘPNE.

Orzechy
Są źródłem roślinnego białka, roślinnych steroli i witaminy E. Niektóre z nich, jak np. orzechy włoskie, obfitują z wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Orzechy warto jeść jako przekąskę – wystarczy garść dziennie.

Soja
Oprócz pełnowartościowego białka roślinnego zapewnia fitosterole. Jest dostępna w wielu formach gotowych do spożycia, m.in. w postaci tofu, mleczka sojowego czy tempehu. Ze względu na obecność związków o słabym działaniu podobnym do estrogenów nie są wskazane dla osób zagrożonych lub chorych na hormonozależne nowotwory.

Nasiona roślin strączkowych
Nasiona cieciorki, soczewicy, fasoli, grochu czy bobu zawierają cenne białko i fitosterole, ale w przeciwieństwie do soi nie są źródłem związków o działaniu hormonopodobnym. Ugotowane najlepiej dodawać do sałatek, zup i innych dań jednogarnkowych, a po rozdrobnieniu przerabiać na pasty i pasztety.