Herbata na zdrowe serce u kobiet. Regularne spożywanie czarnej herbaty może chronić przed miażdżycą, udarem i zawałem. Ile dziennie pić?

Monika Góralska
Herbata może pomóc chronić serce i naczynia krwionośne. Tak działają też jednak inne produkty bogate we flawonoidy.
Herbata może pomóc chronić serce i naczynia krwionośne. Tak działają też jednak inne produkty bogate we flawonoidy. dungthuyvunguyen/Pixabay
Chcesz mieć zdrowe serce? Codziennie pij herbatę – niekoniecznie zieloną! Australijscy naukowcy odkryli, że czarna herbata prawie o 40 proc. obniża ryzyko zwapnienia aorty brzusznej u kobiet, a tym samym zmniejsza zagrożenie zawałem i udarem. Jednak nie tylko ten napój wykazuje korzystne działanie. Swoje właściwości zawdzięcza obecności flawonoidów, które znajdziemy również w innych produktach. Zobacz, ile herbaty dziennie pić i po jakie jeszcze pokarmy sięgać, aby dłużej cieszyć się zdrowym sercem.

Spis treści

Chcesz mieć zdrowe serce? Pij codziennie herbatę

Badacze z Edith Cowan University w Perth w Australii odkryli, że na zdrowie serca korzystnie wpływa nie tylko zielona herbata, ale również ta czarna. Ze względu na zawartość flawonoidów spożywana regularnie zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.

W badaniu opisanym na łamach czasopisma „Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology” wzięło udział 881 kobiet w wieku 78-82 lata. Badanie wykazało, że te z nich, które piły herbatę, były znacznie mniej narażone na rozległe zwapnienie aorty brzusznej niż te, które nie spożywały tego napoju.

Czytaj także: Spóźnia Ci się okres? Może grozić Ci zawał serca lub migotanie przedsionków. Nieregularne miesiączki podwyższają ryzyko chorób serca

Herbaciana była głównym źródłem flawonoidów w ich diecie prawdopodobnie ze względu na wiek i przyzwyczajenia. Są to antyoksydanty należące do grupy polifenoli. Jednak nie tylko ten napój, ale też inne produkty spożywcze bogate we flawonoidy, pozytywnie oddziałują na pracę serca oraz zapobiegają odkładaniu się płytki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych.

Flawonoidy w ochronie przed zwapnieniem aorty brzusznej

Aorta brzuszna to największa tętnica w organizmie, która dostarcza natlenioną krew z serca do narządów jamy brzusznej i kończyn dolnych. Jej zwapnienie polega na odkładaniu się w niej płytek miażdżycowych, głównie na skutek utleniania cholesterolu i jego zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Sprzyjają temu także zmiany hormonalne, jakie zachodzą u kobiet po menopauzie.

Zwapnienie aorty brzusznej zwykle przebiega bezobjawowo, w konsekwencji jednak może utrudniać przepływ krwi, co znacznie podwyższa ryzyko wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca czy udar. Do zagrażających życiu powikłań miażdżycy aorty brzusznej należy także powstanie tętniaka i jego pęknięcie. Zwapnienie może ponadto prowadzić do rozwoju demencji w późniejszym wieku.

Badanie wykazało, że u tych uczestniczek, które spożywały większe ilości produktów bogatych we flawonoidy występowało o 36-39 proc. mniejsze ryzyko zwapnienia aorty brzusznej. Dodatkowo przy wypijaniu od 2 do 6 filiżanek czarnej herbaty dziennie ryzyko rozwoju miażdżycy aorty brzusznej było 16-42 procent niższe w porównaniu z respondentkami, które nie piły herbaty w ogóle.

Nie tylko czarna herbata może chronić przed zawałem i udarem

Główny autor badania Ben Parmenter powiedział, że chociaż istnieje wiele dietetycznych źródeł flawonoidów, niektóre produkty mają szczególnie duże ich ilości.

– W większości populacji niewielka grupa pokarmów i napojów – wyjątkowo bogata we flawonoidy – stanowi większość całkowitego spożycia flawonoidów w diecie. Głównymi składnikami są zazwyczaj czarna lub zielona herbata, jagody, truskawki, pomarańcze, czerwone wino, jabłka, rodzynki/winogrona i ciemna czekolada – powiedział badacz.

W analizie nie wykazano jednak, że inne źródła flawonoidów, takie jak soki owocowe, czerwone wino czy czekolada, mogą zmniejszać ryzyko zwapnienia aorty brzusznej. To jednak nie przekreśla znaczenia tych produktów w profilaktyce chorób serca. Osoby unikające herbaty nadal mogą czerpać korzyści ze spożywania większych ilości innych produktów bogatych we flawonoidy.

– Spośród kobiet, które nie piją czarnej herbaty, wyższe całkowite spożycie flawonoidów niezwiązanych z herbatą wydaje się również chronić przed rozległym zwapnieniem tętnic. Oznacza to, że flawonoidy ze źródeł innych niż czarna herbata mogą chronić przed zwapnieniem aorty brzusznej, gdy herbata nie jest spożywana – podsumował Permenter.

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia