Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Agata Siemiaszko
Nieleczony i późno zdiagnozowany wysoki cholesterol we krwi może skrócić życie nawet o 20-30 lat! Sprawdź, których produktów należy unikać przy miażdżycy lub po zawale serca. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Nieleczony i późno zdiagnozowany wysoki cholesterol we krwi może skrócić życie nawet o 20-30 lat! Sprawdź, których produktów należy unikać przy miażdżycy lub po zawale serca. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. kasipat/123RF
Hipercholesterolemia jest bardzo częstym schorzeniem. Szacuje się, że ponad połowa Polaków ma zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL we krwi! Natomiast stosowanie zbilansowanej diety, która będzie źródłem kwasów omega-3 i antyoksydantów może zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca, a nawet udaru mózgu. Podpowiadamy, których produktów lepiej unikać przy miażdżycy i po zawale serca.

Spis treści

Czego nie jeść przy miażdżycy i po zawale serca?

Dieta przy wysokim stężenia cholesterolu we krwi jest bardzo ważna, ponieważ zmniejsza ryzyko, ponieważ poprawia krążenie i zmniejsza ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób, w tym udaru mózgu. W galerii przedstawiamy, których produktów lepiej unikać przy hipercholesterolemii.

Chcesz zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy? Ogranicz te produkty:

Jak leczyć hipercholesterolemię?

Jak leczyć hipercholesterolemię?

Hipercholesterolemia to schorzenie spowodowane długotrwale utrzymującym się, wysokim stężeniem cholesterolu w osoczu krwi. Rodzinne predyspozycje posiada wiele osób, a opóźnienie diagnostyki i leczeni...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Wysokie stężenie cholesterolu we krwi – hipercholesterolemia

Wysokie stężenie cholesterolu, inaczej nazywane hipercholesterolemią to zaburzenie lipidowe, polegające na długotrwałym utrzymywaniu się podwyższonego stężenia cholesterolu w osoczu krwi.

Cholesterol można podzielić na „dobry” (HDL) i „zły” (LDL). Podwyższenie cholesterolu frakcji LDL przyczynia się do zmian miażdżycowych i w następstwie może prowadzić do poważnych problemów z układem sercowo-naczyniowym.

Szacuje się, że prawie 60 proc. Polaków może mieć podwyższony cholesterol LDL, z czego większość jest tego nieświadoma.

Według Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego nieprawidłowe stężenie cholesterolu we krwi wynosi, gdy:

  • cholesterol całkowity ≥ 190 mg/dl,
  • cholesterol LDL ≥ 115 mg/dl,
  • cholesterol HDL u kobiet <45 mg/dl,
  • cholesterol HDL u mężczyzn <40 mg/dl.

Leczenie wysokiego stężenia cholesterolu we krwi polega na wprowadzeniu farmakoterapii oraz zastosowaniu odpowiedniej diety, a zamiana sposobu odżywiania może obniżyć wysokie stężenie cholesterolu nawet o 20-30 proc.

6 ziół, które łagodnie obniżą poziom cholesterolu i wspomogą pracę serca

6 ziół, które łagodnie obniżą poziom cholesterolu i wspomogą pracę serca

Jak obniżyć cholesterol? Zastanawiają się nad tym codziennie miliony ludzi na świecie. Nie lekceważ tego problemu, bo wysoki cholesterol znacznie zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, a tym samym chorób ...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Uzupełnij domową apteczkę

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia