Spis treści
Czego nie jeść przy miażdżycy i po zawale serca?
Dieta przy wysokim stężenia cholesterolu we krwi jest bardzo ważna, ponieważ zmniejsza ryzyko, ponieważ poprawia krążenie i zmniejsza ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób, w tym udaru mózgu. W galerii przedstawiamy, których produktów lepiej unikać przy hipercholesterolemii.
Chcesz zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy? Ogranicz te produkty:
Wysokie stężenie cholesterolu we krwi – hipercholesterolemia
Wysokie stężenie cholesterolu, inaczej nazywane hipercholesterolemią to zaburzenie lipidowe, polegające na długotrwałym utrzymywaniu się podwyższonego stężenia cholesterolu w osoczu krwi.
Cholesterol można podzielić na „dobry” (HDL) i „zły” (LDL). Podwyższenie cholesterolu frakcji LDL przyczynia się do zmian miażdżycowych i w następstwie może prowadzić do poważnych problemów z układem sercowo-naczyniowym.
Szacuje się, że prawie 60 proc. Polaków może mieć podwyższony cholesterol LDL, z czego większość jest tego nieświadoma.
Według Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego nieprawidłowe stężenie cholesterolu we krwi wynosi, gdy:
- cholesterol całkowity ≥ 190 mg/dl,
- cholesterol LDL ≥ 115 mg/dl,
- cholesterol HDL u kobiet <45 mg/dl,
- cholesterol HDL u mężczyzn <40 mg/dl.
Leczenie wysokiego stężenia cholesterolu we krwi polega na wprowadzeniu farmakoterapii oraz zastosowaniu odpowiedniej diety, a zamiana sposobu odżywiania może obniżyć wysokie stężenie cholesterolu nawet o 20-30 proc.