Flawonoidy obniżają ciśnienie krwi dzięki bakteriom jelitowym! Naukowcy potwierdzają: jagody i czerwone wino pomagają zwalczyć nadciśnienie!

Monika Góralska
Flawonoidy to grupa związków organicznych występujących w produktach roślinnych. Mają one właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne (przeciwutleniające). Chronią więc komórki i tkanki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które powstają w procesie utleniania i przyczyniają się do rozwoju wielu chorób takich jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, demencja czy nowotwory. Najwięcej flawonoidów znajduje się w owocach jagodowych takich jak jagody, truskawki, jeżyny, borówki, ale też w czerwonym winie i gorzkiej czekoladzie.
Flawonoidy to grupa związków organicznych występujących w produktach roślinnych. Mają one właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne (przeciwutleniające). Chronią więc komórki i tkanki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które powstają w procesie utleniania i przyczyniają się do rozwoju wielu chorób takich jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, demencja czy nowotwory. Najwięcej flawonoidów znajduje się w owocach jagodowych takich jak jagody, truskawki, jeżyny, borówki, ale też w czerwonym winie i gorzkiej czekoladzie. larryratt/123rf.com
Badania naukowców z Wielkiej Brytanii udowadniają, że osoby spożywające produkty bogate we flawonoidy takie jak jagody, winogrona i czerwone wino mają niższe ciśnienie krwi od osób, których dieta jest uboższa w te składniki. Okazuje się, że ma to również związek z rodzajem posiadanej mikroflory jelitowej. Różnorodność i skład flory bakteryjnej jelit odpowiada bowiem za wchłanianie flawonoidów.

Badania potwierdzają: flawonoidy obniżają ciśnienie krwi

Naukowcy z Queen's University Belfast w Irlandii Północnej w Wielkiej Brytanii przeprowadzili badania na grupie 904 osób w wieku 25-82 lat. Uczestnicy wypełnili kwestionariusz, w którym uwzględnione było spożycie 112 różnych produktów żywnościowych w ciągu poprzedzającego badanie roku.

Skład mikroflory jelitowej oceniono na podstawie sekwencjonowania materiału genetycznego bakterii w próbkach kału. Natomiast ciśnienie krwi wszystkich uczestników badania mierzone było rano, po 5-minutowym odpoczynku. Aby ujednolicić pomiary, pacjentów poproszono również o nie spożywanie posiłków w godzinach wieczornych i nocnych oraz dokonywano 3 pomiarów ciśnienia w odstępach 3-minutowych, z których wyciągano średnią.

Czytaj także: To nie tylko smaczna przekąska, ale też paliwo dla mózgu. Jedz codziennie, aby poprawić pamięć, obniżyć ciśnienie krwi i uniknąć zawału

Naukowcy uwzględnili także inne czynniki, które mogą wpływać na ciśnienie krwi takie jak wiek, płeć, stosowanie leków, palenie tytoniu, aktywność fizyczną i rodzinną historię choroby wieńcowej.

Zobacz także:

W jaki sposób jagody i czerwone wino regulują ciśnienie krwi?

U osoby zdrowej normą jest ciśnienie 120/80 mm Hg, natomiast powyżej 140/90 mm Hg oznacza nadciśnienie tętnicze, które jest niebezpieczne dla zdrowia i przyczynia się do rozwoju wielu chorób w tym cukrzycy, nowotworów i zawału serca. Obecnie coraz więcej osób zmaga się z nadciśnieniem spowodowanym głównie przez stres, palenie papierosów, niewłaściwą dietę i nadmiar w niej soli oraz cukru czy brak ruchu. Dlatego tak ważne jest dbanie o prawidłowe nawyki żywieniowe i odpowiedni tryb życia, dzięki któremu zapewniamy sobie właściwe ciśnienie krwi mieszczące się w ustalonej normie.

Czytaj także: Pij przed jedzeniem, aby zapobiec niestrawności. Wspomaga trawienie i odchudzanie. Wypróbuj przepis na herbatę z liści laurowych

U uczestników badania spożycie większej ilości produktów zawierających flawonoidy takich jak jagody, gruszki, jabłka i czerwone wino miało związek z obniżeniem skurczowego ciśnienia krwi (czyli pierwszej wartości podawanej w odczycie ciśnienia krwi), chociaż nie wpływało na ciśnienie rozkurczowe.

Czytaj też: Kto nie powinien pić rumianku? Tym osobom aromatyczne ziele może zaszkodzić. Należysz do nich? Uważaj na herbatki i kremy z rumiankiem

Badania wykazały, że spożywanie 1,5 porcji jagód dziennie – gdzie jedna porcja to 1 filiżanka lub 80 gram jagód – obniżało skurczowe ciśnienie krwi o średnio 4,1 mm Hg.

Zobacz również: Herbata na zdrowe serce. Regularne spożywanie czarnej herbaty może uchronić przed miażdżycą, udarem i zawałem serca. Ile dziennie pić?

Najważniejszą rolę w tym oddziaływaniu odgrywają antocyjany, czyli rodzaj flawonoidów, które są barwnikami odpowiadającymi za czerwony lub niebieski kolor wielu owoców np. czerwonych winogron, jagód, porzeczek, jeżyn. To właśnie te produkty najskuteczniej wpływają na regulowanie ciśnienia krwi.

Ciekawym wnioskiem z badania jest również to, że picie 2,8 kieliszków czerwonego wina tygodniowo (gdzie 1 kieliszek to 125 ml) obniżało ciśnienie skurczowe krwi o 3,7 mm Hg.

Badania potwierdzają, że flawonoidy chronią przed:

  • nadciśnieniem tętniczym,
  • cukrzycą typu 2,
  • zawałem serca,
  • udarem mózgu,
  • niektórymi rodzajami nowotworów.

Należy jednak pamiętać, że regularne spożywanie alkoholu (np. w postaci czerwonego wina) może oddziaływać niekorzystnie na organizm i przyczyniać się do rozwoju choroby alkoholowej, a także uszkadzać wątrobę, mózg i serce. Do wniosków z badania należy więc podchodzić ostrożnie i ocenić wszystkie korzyści, ale liczyć się również z zagrożeniami.

Antyoksydanty to związki chroniące przed stresem oksydacyjnym, który uszkadza komórki i przyczynia się do rozwoju szerokiej grupy chorób cywilizacyjnych. Jest ich bardzo wiele, ale niektóre zostały poznane lepiej niż inne.Zobacz, które przeciwutleniacze warto spożywać codziennie, jakie maja właściwości i w jakich produktach występują. Przesuwaj zdjęcia gestem, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Naturalne antyoksydanty w żywności – zobacz top 10 najważnie...

Wpływ bakterii jelitowych na ciśnienie krwi

Jak wykazało badanie, osoby spożywające większe ilości produktów bogatych we flawonoidy miały też bardziej różnorodną florę bakteryjną jelit wykazującą się zmniejszoną liczebnością bakterii z rodzaju Parabacteroides, a większą z rodziny Ruminococcaceae. Bakterie jelitowe biorą bowiem udział w rozkładzie flawonoidów na związki wpływające ochronnie na serce i układ krwionośny.

Badania posłużą naukowcom do opracowywania w przyszłości żywności prebiotycznej lub probiotycznej zawierającej odpowiednie szczepy bakterii wzbogacających florę jelitową, które będą poprawiać wchłanianie się flawonoidów i dzięki temu wpływać na obniżenie ciśnienia krwi.

Źródło:
Flavonoid-rich foods lower blood pressure via gut bacteria Medical News Today

ZOBACZ: Antyoksydanty bronią w walce z wolnymi rodnikami

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia