Badania potwierdzają: flawonoidy obniżają ciśnienie krwi
Naukowcy z Queen's University Belfast w Irlandii Północnej w Wielkiej Brytanii przeprowadzili badania na grupie 904 osób w wieku 25-82 lat. Uczestnicy wypełnili kwestionariusz, w którym uwzględnione było spożycie 112 różnych produktów żywnościowych w ciągu poprzedzającego badanie roku.
Skład mikroflory jelitowej oceniono na podstawie sekwencjonowania materiału genetycznego bakterii w próbkach kału. Natomiast ciśnienie krwi wszystkich uczestników badania mierzone było rano, po 5-minutowym odpoczynku. Aby ujednolicić pomiary, pacjentów poproszono również o nie spożywanie posiłków w godzinach wieczornych i nocnych oraz dokonywano 3 pomiarów ciśnienia w odstępach 3-minutowych, z których wyciągano średnią.
Naukowcy uwzględnili także inne czynniki, które mogą wpływać na ciśnienie krwi takie jak wiek, płeć, stosowanie leków, palenie tytoniu, aktywność fizyczną i rodzinną historię choroby wieńcowej.
Zobacz także:
W jaki sposób jagody i czerwone wino regulują ciśnienie krwi?
U osoby zdrowej normą jest ciśnienie 120/80 mm Hg, natomiast powyżej 140/90 mm Hg oznacza nadciśnienie tętnicze, które jest niebezpieczne dla zdrowia i przyczynia się do rozwoju wielu chorób w tym cukrzycy, nowotworów i zawału serca. Obecnie coraz więcej osób zmaga się z nadciśnieniem spowodowanym głównie przez stres, palenie papierosów, niewłaściwą dietę i nadmiar w niej soli oraz cukru czy brak ruchu. Dlatego tak ważne jest dbanie o prawidłowe nawyki żywieniowe i odpowiedni tryb życia, dzięki któremu zapewniamy sobie właściwe ciśnienie krwi mieszczące się w ustalonej normie.
U uczestników badania spożycie większej ilości produktów zawierających flawonoidy takich jak jagody, gruszki, jabłka i czerwone wino miało związek z obniżeniem skurczowego ciśnienia krwi (czyli pierwszej wartości podawanej w odczycie ciśnienia krwi), chociaż nie wpływało na ciśnienie rozkurczowe.
Badania wykazały, że spożywanie 1,5 porcji jagód dziennie – gdzie jedna porcja to 1 filiżanka lub 80 gram jagód – obniżało skurczowe ciśnienie krwi o średnio 4,1 mm Hg.
Zobacz również: Herbata na zdrowe serce. Regularne spożywanie czarnej herbaty może uchronić przed miażdżycą, udarem i zawałem serca. Ile dziennie pić?
Najważniejszą rolę w tym oddziaływaniu odgrywają antocyjany, czyli rodzaj flawonoidów, które są barwnikami odpowiadającymi za czerwony lub niebieski kolor wielu owoców np. czerwonych winogron, jagód, porzeczek, jeżyn. To właśnie te produkty najskuteczniej wpływają na regulowanie ciśnienia krwi.
Ciekawym wnioskiem z badania jest również to, że picie 2,8 kieliszków czerwonego wina tygodniowo (gdzie 1 kieliszek to 125 ml) obniżało ciśnienie skurczowe krwi o 3,7 mm Hg.
Badania potwierdzają, że flawonoidy chronią przed:
- nadciśnieniem tętniczym,
- cukrzycą typu 2,
- zawałem serca,
- udarem mózgu,
- niektórymi rodzajami nowotworów.
Należy jednak pamiętać, że regularne spożywanie alkoholu (np. w postaci czerwonego wina) może oddziaływać niekorzystnie na organizm i przyczyniać się do rozwoju choroby alkoholowej, a także uszkadzać wątrobę, mózg i serce. Do wniosków z badania należy więc podchodzić ostrożnie i ocenić wszystkie korzyści, ale liczyć się również z zagrożeniami.
Wpływ bakterii jelitowych na ciśnienie krwi
Jak wykazało badanie, osoby spożywające większe ilości produktów bogatych we flawonoidy miały też bardziej różnorodną florę bakteryjną jelit wykazującą się zmniejszoną liczebnością bakterii z rodzaju Parabacteroides, a większą z rodziny Ruminococcaceae. Bakterie jelitowe biorą bowiem udział w rozkładzie flawonoidów na związki wpływające ochronnie na serce i układ krwionośny.
Badania posłużą naukowcom do opracowywania w przyszłości żywności prebiotycznej lub probiotycznej zawierającej odpowiednie szczepy bakterii wzbogacających florę jelitową, które będą poprawiać wchłanianie się flawonoidów i dzięki temu wpływać na obniżenie ciśnienia krwi.
Źródło:
Flavonoid-rich foods lower blood pressure via gut bacteria Medical News Today
ZOBACZ: Antyoksydanty bronią w walce z wolnymi rodnikami