Spis treści
Czy słodycze mogą być zdrowe? Podjadanie od czasu do czasu może być dobre dla serca
Badania naukowców z Uniwersytetu w Lund w Szwecji wykazały, że nie jest prawdą, że cały cukier jest zły. To fakt, że jedzenie zbyt dużej ilości dodanego cukru zwiększa ryzyko udaru mózgu lub tętniaka, ale okazuje się, że zjedzenie kilku smakołyków raz na jakiś czas wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
– Najbardziej uderzającym odkryciem z naszych badań jest rozbieżna relacja między różnymi źródłami dodanego cukru a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Ten zaskakujący kontrast podkreśla znaczenie brania pod uwagę nie tylko ilości spożywanego cukru, ale także jego źródła i kontekstu – powiedziała Suzanne Janzi, doktorantka na Uniwersytecie w Lund i autorka korespondencyjna artykułu w „Frontiers in Public Health”.
Naukowcy dokonali analizy danych pochodzących od prawie 70 tys. dorosłych osób w średnim wieku z dwóch wcześniej przeprowadzonych badań. Podzielili uczestników na 3 grupy pod względem spożycia cukru:
osoby używające naturalnych słodzików takich jak miód,
osoby jedzące słodycze takie jak ciastka,
osoby pijące słodzone napoje takie jak słodkie napoje gazowane.
Zbadali oni wpływ spożycia tych słodkich produktów na układ sercowo-naczyniowy uczestników oraz występowanie u nich chorób takich jak udar mózgu, zawał serca, niewydolność serca, tętniak aorty, migotanie przedsionków i zwężenie aorty.
Uzależnia jak narkotyk, ale może oznaczać chorobę. Skąd ciągła ochota na słodycze?
Nie ma nic złego w zjedzeniu czegoś słodkiego od czasu do czasu. Jeśli jednak codziennie masz nieposkromiony apetyt na słodycze, a nawet sięgasz po nie kilka razy dziennie może to wynikać z choroby lu...
Jak często można jeść słodycze, żeby nie mieć zawału, udaru i innych chorób serca?
Badania wykazały, że większe spożycie cukru wiązało się z wyższym ryzykiem wystąpienia udaru mózgu lub tętniaka aorty brzusznej, śmiertelnego obrzęku największej tętnicy w organizmie, a także zwiększało ryzyko niewydolności serca u uczestników z prawidłowym BMI.
Jednak, co zaskakujące, największe ryzyko tych chorób wystąpiło w grupie osób, które spożywały najmniejsze ilości cukru i słodyczy. Okazjonalne jedzenie słodkości od czasu do czasu wiązało się z lepszymi wynikami niż niejedzenie smakołyków w ogóle.
Osoby jedzące słodkie przekąski takie jak ciasta, ciastka czy czekoladę 4 razy w tygodniu, miały średnio 5-9 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia poważnej choroby serca. Naukowcy sugerują, że słodka przekąska od czasu do czasu może być oznaką zdrowego życia towarzyskiego i zbilansowanej diety.
– Może to odzwierciedlać podstawowe zachowania dietetyczne – osoby spożywające bardzo mało cukru mogą mieć bardzo restrykcyjną dietę lub mogą ograniczać cukier z powodu wcześniej istniejących schorzeń. Chociaż nasze badanie obserwacyjne nie może ustalić związku przyczynowo-skutkowego, wyniki te sugerują, że ekstremalnie niskie spożycie cukru może nie być konieczne lub korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego – sugeruje Janzi.
Lubisz słodycze i słodkie napoje? Uważaj - możesz mieć duże niedobory witamin!
Większość z nas wie, że cukier szkodzi, ale równocześnie nie umie sobie odmówić słodyczy czy słodkich napojów. Okazuje się, że z ich powodu mogą nam grozić niedobory witamin i składników mineralnych. ...
Najgorszy rodzaj cukru ukryty w słodkich napojach
Naukowcy odkryli także najgorsze źródło cukru, jakim są słodzone napoje. Spożywanie słodkich napojów jest gorsze dla zdrowia niż spożywanie jakiegokolwiek innego rodzaju cukru. Znacznie zwiększa ono ryzyko udaru niedokrwiennego, niewydolności serca, migotania przedsionków i tętniaka aorty brzusznej.
– Wyniki tego badania wskazują, że nie wszystkie źródła dodanego cukru są tak samo szkodliwe. Płynne cukry, znajdujące się w słodzonych napojach, zazwyczaj zapewniają mniejsze uczucie sytości niż formy stałe. Sprawiają, że czujesz się mniej pełny, potencjalnie prowadząc do nadmiernej konsumpcji. Kontekst również ma znaczenie: smakołyki są często spożywane w sytuacjach towarzyskich lub na specjalne okazje, podczas gdy słodzone napoje mogą być spożywane częściej. Z drugiej strony, spożycie słodzonych napojów wiąże się z niższą ogólną jakością diety – podkreśla Janzi.
Naukowcy podkreślają potrzebę dalszych badań, aby zrozumieć mechanizmy działania różnych rodzajów cukru na organizm i ryzyko rozwoju chorób serca.
Źródło: Added sugar intake and its associations with incidence of seven different cardiovascular diseases in 69,705 Swedish men and women Frontiers in Public Health
Zajadasz stres? W 3 minuty pozbędziesz się ochoty na słodycze. Dzięki temu schudniesz
Życie w ciągłym biegu to nieustanne napięcie, które trzeba jakoś odreagować. Stres potęguje ochotę na smaczne i zwykle niezdrowe przekąski, ponieważ podnosi poziom kortyzolu, który pobudza apetyt. Zaj...