Spis treści
Jakie właściwości ma syrop z kwiatów czarnego bzu?
Czarny bez (Sambucus nigra) to roślina, która powszechnie występuje na terenie całego naszego kraju. Surowcem zielarskim są kwiaty i owoce, z których można przygotować napar, syrop oraz leczniczą nalewkę. Syrop z czarnego bzu najlepiej spożywać w gotowej i standaryzowanej formie, ponieważ gwarantuje to odpowiednią ilość antyoksydantów w preparacie.
Kwiaty bzu to bogactwo witamin i związków mineralnych, które korzystnie wpływają na cały organizm. Znajdziemy tam również kwercetynę i rutynę, substancje chroniące komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
Kwercetyna wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne, dlatego stosowanie naparów i syropów z czarnego bzu może wspomagać leczenie objawów alergicznych, w tym kichania, kataru i wysypki skórnej.
Natomiast rutyna uszczelnia i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, a także hamuje rozpad płytek krwi. Wykazano, że regularne picie syropu z kwiatów czarnego bzu może obniżać stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi, a tym samym zapobiegać rozwojowi miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Dodatkowo te aromatyczne kwiaty to źródło witamin (A, B1, B2, B3 i C) oraz potasu, magnezu, wapnia, żelaza, cynku i manganu. Znajdziemy tam również śluzy, które działają łagodząco i osłaniająco na błony śluzowe. Natomiast zawarta w kwiatach cholina korzystnie wpływa na układ nerwowy i zmniejsza ryzyko rozwoju depresji i choroby Alzheimera.
Syrop z kwiatów czarnego bzu i jego wpływ na zdrowie. Kto powinien spożywać bez z umiarem?
Mimo dobroczynnych właściwości syropu z kwiatów z czarnego bzu nie wszyscy mogą cieszyć się jego smakiem. Chorzy na cukrzycę powinni dokładnie kontrolować ilość spożywanego syropu, ponieważ poza cennymi przeciwutleniaczami zawiera on także sporo cukru. W galerii przedstawiamy, co się dzieje z organizmem, gdy regularnie spożywasz syrop z czarnego bzu.
Jaki wpływ na organizm ma picie syropu z kwiatów czarnego bzu?