Dlaczego warto jeść jabłka? Korzyści jest wiele! Wspomogą odchudzanie, koncentrację i pracę serca. Już jedno jabłko dziennie zrobi różnicę

Marta Siesicka-Osiak
Jabłka jemy zazwyczaj kilka razy w miesiącu, a warto sięgać po nie częściej, aby cieszyć się ich prozdrowotnym działaniem.
Jabłka jemy zazwyczaj kilka razy w miesiącu, a warto sięgać po nie częściej, aby cieszyć się ich prozdrowotnym działaniem. NickyPe/Pixabay
Jesień i zima to sezon na lokalne owoce i warzywa, wśród których prym wiodą jabłka. Są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. To sprzymierzeńcy osób na dietach odchudzających oraz walczących ze zbyt wysokim cholesterolem. Sprawdź, na jakie schorzenia pomagają te przepyszne owoce i dlaczego warto sięgać po nie nawet codziennie.

Spis treści

Dlaczego warto jeść jabłka? Skorzystają figura, serce i wątroba

Jabłka są lubianymi i bardzo popularnymi owocami, które są dostępne przez cały rok. Polska jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej i czwartym ich producentem na świecie, dlatego właśnie te owoce są oficjalnym symbolem naszej prezydencji w UE.

Cenimy je nie tylko za cenę i dostępność, ale przede wszystkim za smak i niskokaloryczność. Są dobrym źródłem błonnika i przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i E oraz licznych polifenoli. Dzięki ich obecności, z jedzenia jabłek płynie wiele korzyści zdrowotnych. Aby je poznać, zajrzyj do galerii:

To się dzieje z Twoim organizmem, kiedy jesz jabłka

Ile kalorii mają jabłka? Jakie dostarczają witaminy?

Jedno, średniej wielkości jabłko o wadze 200 gramów, dostarcza do organizmu:

  • 104 kcal
  • 28 gramów węglowodanów,
  • 5 gramów błonnika.

Zawartość rozpuszczalnego błonnika sprawia, że jabłka pomagają w obniżaniu poziomu złego cholesterolu. Ponadto pektyny zawarte w owcach, odżywiają mikroflorę jelitową, działając na nią jak prebiotyk.
Zjedzenie jednego jabłka, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na:

  • witaminę C w 10 proc.,
  • miedź w 6 proc.,
  • potas w 5 proc.,
  • witaminę K w 4 proc.

Jabłka zaliczają się do produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG = 36) i niskim ładunku glikemicznym, wynoszącym ŁG = 9 dla jednej sztuki owocu. Dlatego są owocami, które mogą w rozsądnych ilościach spożywane przez osoby z cukrzycą, pod warunkiem kontrolowania stężenia cukru we krwi. Najlepiej, aby były jedzone surowe i nierozdrobnione.

Kto powinien unikać jedzenia jabłek?

Choć jabłka bez wątpienia należą do zdrowych produktów, to jedzenie kwaśnych odmian tych owoców może osłabiać szkliwo i wpływać na nadwrażliwości zębów. Także osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy, muszą być ostrożne przy sięganiu po jabłka, ponieważ mogę one zaostrzyć objawy choroby.

Zgodnie z zasadami diety FODMAP, jabłka – w szczególności surowe – powinny być także mocno ograniczone w diecie osób cierpiących na zespół jelita drażliwego.

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia