Spis treści
Dlaczego warto jeść jabłka? Skorzystają figura, serce i wątroba
Jabłka są lubianymi i bardzo popularnymi owocami, które są dostępne przez cały rok. Cenimy je za smak i niskokaloryczność. Są dobrym źródłem błonnika i przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i E oraz licznych polifenoli. Dzięki ich obecności, z jedzenia jabłek płynie wiele korzyści zdrowotnych. Aby je poznać, zajrzyj do galerii:
To się dzieje z Twoim organizmem, kiedy jesz jabłka
Ile kalorii mają jabłka? Jakie dostarczają witaminy?
Jedno, średniej wielkości jabłko o wadze 200 gramów, dostarcza do organizmu:
- 104 kcal
- 28 gramów węglowodanów,
- 5 gramów błonnika.
Zawartość rozpuszczalnego błonnika sprawia, że jabłka pomagają w obniżaniu poziomu złego cholesterolu. Ponadto pektyny zawarte w owcach, odżywiają mikroflorę jelitową, działając na nią jak prebiotyk.
Zjedzenie jednego jabłka, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na:
- witaminę C w 10 proc.,
- miedź w 6 proc.,
- potas w 5 proc.,
- witaminę K w 4 proc.
Jabłka zaliczają się do produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG = 36) i niskim ładunku glikemicznym, wynoszącym ŁG = 9 dla jednej sztuki owocu. Dlatego są owocami, które mogą w rozsądnych ilościach spożywane przez osoby z cukrzycą, pod warunkiem kontrolowania stężenia cukru we krwi. Najlepiej, aby były jedzone surowe i nierozdrobnione.
Kto powinien unikać jedzenia jabłek?
Choć jabłka bez wątpienia należą do zdrowych produktów, to jedzenie kwaśnych odmian tych owoców może osłabiać szkliwo i wpływać na nadwrażliwości zębów. Także osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy, muszą być ostrożne przy sięganiu po jabłka, ponieważ mogę one zaostrzyć objawy choroby.
Zgodnie z zasadami diety FODMAP, jabłka – w szczególności surowe – powinny być także mocno ograniczone w diecie osób cierpiących na zespół jelita drażliwego.
Źródło: 8 Impressive Health Benefits of Apples Healthline