
Jabłka wspomagają odchudzanie
Jedno średniej wielkości jabłko (180 g) dostarcza jedynie 90 kcal, czyli tyle samo, co:
• 17 g chipsów ziemniaczanych,
• 18 g wafelków w czekoladzie.
Ten niskokaloryczny owoc zawiera sporo błonnika pokarmowego i ma niski indeks glikemiczny, przez co jest idealną przekąską dla osób chcących zgubić kilka zbędnych kilogramów.

Jabłka pomagają obniżyć cholesterol
Jabłka to owoce zapewniające pewne dawki błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Średni nieobrany owoc dostarcza aż 4,6 g błonnika, natomiast w obranym o połowę mniej. Ten zawarty w jabłkach to po części żelujące pektyny, które obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi, ponieważ wiążą go w jelicie, tym samym hamując jego wchłanianie do krwi.

Jabłka wzmacniają odporność
Średnie jabłko (180 g) dostarcza 97,2 IU witaminy A, która uczestniczy w procesach immunologicznych. Zawiera również 8,28 mg witaminy C pomagającej organizmowi zwalczać czynniki zakaźne.

Jabłka są odpowiednie dla cukrzyków
Dieta osób z cukrzycą powinna opierać się o produkty o niskim indeksie glikemicznym (<50). Jabłko wpisuje się ramy zaleceń idealnie, ponieważ ma niski wynoszący 35, a ładunek glikemiczny średniego jabłka (180 g) wynosi 4,06 i również jest niski (<10).