Spis treści
Brzoskwinie – witaminy i inne składniki odżywcze. Dlaczego najlepiej jeść je ze skórką?
Brzoskwinia (Prunus persica, Rosaceae) to owoc niezwykle popularny na całym świecie owoc uprawny, z produkcją blisko 20 milionów ton rocznie. Powszechnie uważa się, że brzoskwinia pochodzi z Chin, ale jej historia ewolucyjna jest w dużej mierze nieznana. Najstarszymi dowodami na wykorzystanie brzoskwiń są materiały archeologiczne z Chin, pochodzące sprzed 8000-7000 lat.
Jedna średniej wielkości brzoskwinia (150 gramów) zapewnia około 58 kcal i zawiera:
- 1 gram białka,
- mniej niż 1gram tłuszczu,
- 14 gramów węglowodanów,
- 2 gramy błonnika.
Ponadto pokrywa dziennie zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne:
- witamina C: 17 proc.,
- witamina A: 10 proc.,
- potas: 8 proc.,
- niacyna: 6 proc.,
- witamina E: 5 proc.,
- witamina K: 5 proc.,
- miedź: 5 proc.,
- mangan: 5 proc.
Brzoskwinie zawierają również niewielkie ilości: magnezu, fosforu, żelaza i niektórych witamin z grupy B. Ponadto są dobrym źródłem przeciwutleniaczy – korzystnych związków roślinnych, które zwalczają stres oksydacyjny i pomagają chronić organizm przed starzeniem się i chorobami. Im świeższy i bardziej dojrzały owoc, tym więcej zawiera antyoksydantów.
Sięgając po brzoskwinie warto jeść je razem ze skórką, bo to właśnie w niej jest najwięcej witamin i składników mineralnych. Sama skórka, wbrew powszechnej opinii, jest lekkostrawna. Dobrze umyta jest w pełni bezpieczna dla naszego przewodu pokarmowego.
Właściwości zdrowotne brzoskwiń. Dlaczego warto włączyć je do codziennej diety?
Brzoskwinie to owoce bogate w związki, które są pomocne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Wśród nich znajdziemy karotenoidy i kwas kawowy, które są szczególnie cenione w walce z wolnymi rodnikami. Także inne substancje aktywne odpowiadają za dobroczynny wpływ brzoskwiń na nasze zdrowie. Sprawdź w galerii, dlaczego warto jeść brzoskwinie.
To się dzieje z Twoim organizmem, kiedy jesz brzoskwinie
Ze względu na niski indeks glikemiczny (29) świeże brzoskwinie mogą pojawiać się w rozsądnych ilościach w diecie osób z zaburzeniami gospodarki. Jako owoce nisko purynowe mogą być także spożywane przez osoby z dną moczanową. Należy jednak pamiętać, że są produktem mocno uczulającym i osoby cierpiące na alergię powinny ich unikać.
Brzoskwinie w puszkach. Czy są tak samo zdrowe jak świeże owoce?
Smakiem i aromatem brzoskwiń możemy cieszyć się przez cały rok. Jesienią i zimą częściej sięgamy po owoce konserwowe. Mogą być one niemal równie wartościowe, co świeże i zawierać podobne ilości witamin oraz składników mineralnych, ale pod warunkiem, że nie są obrane. Mimo podobnej wartości odżywczej, świeże brzoskwinie są jednak lepszym źródłem przeciwutleniaczy.
Wybierając owoce w puszcze należy pamiętać, że wzrasta ich kaloryczność. Brzoskwinie w syropie dostarczają ok. 62 kcal. Nie są też tak bezpieczne jak surowe owoce dla osób z zaburzeniami metabolicznymi. Ich indeks nadal jest niski, ale wzrasta z 29 na 52.
Źródła:
- Anti-allergic inflammatory effects of cyanogenic and phenolic glycosides from the seed of Prunus persica Natural Product Communications
- Peaches Preceded Humans: Fossil Evidence from SW China Scientific Reports
- 10 Surprising Health Benefits and Uses of Peaches Healthline