To się dzieje z Twoim organizmem, kiedy jesz brzoskwinie. Skorzystają serce, skóra i jelita. Czy brzoskwinie z puszki są równie zdrowe?

Marta Siesicka-Osiak
Brzoskwinie najlepiej jeść surowe, razem ze skórką. Niemal równie wartościowe są przetwory z tych owoców, o ile nie zostały one obrane. Aby poznać właściwości zdrowotne brzoskwiń, przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Brzoskwinie najlepiej jeść surowe, razem ze skórką. Niemal równie wartościowe są przetwory z tych owoców, o ile nie zostały one obrane. Aby poznać właściwości zdrowotne brzoskwiń, przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Beton studio / GettyImages
Brzoskwinie są aromatyczne, soczyste i bardzo zdrowe. Dostarczają niewielu kalorii, ale licznych składników odżywczych. Są naszymi sprzymierzeńcami w walce o zgrabną sylwetkę, ale także o zdrową skórę, serce i układ trawienny. Powinny znaleźć się w diecie kobiet ciężarnych, ale także tych w okresie menopauzy. Sprawdź, kto jeszcze zyska na jedzeniu brzoskwiń! Dowiedz się, czy te w syropie są równie zdrowe jak świeże owoce.

Spis treści

Brzoskwinie – witaminy i inne składniki odżywcze. Dlaczego najlepiej jeść je ze skórką?

Brzoskwinia (Prunus persica, Rosaceae) to owoc niezwykle popularny na całym świecie owoc uprawny, z produkcją blisko 20 milionów ton rocznie. Powszechnie uważa się, że brzoskwinia pochodzi z Chin, ale jej historia ewolucyjna jest w dużej mierze nieznana. Najstarszymi dowodami na wykorzystanie brzoskwiń są materiały archeologiczne z Chin, pochodzące sprzed 8000-7000 lat.

Jedna średniej wielkości brzoskwinia (150 gramów) zapewnia około 58 kcal i zawiera:

  • 1 gram białka,
  • mniej niż 1gram tłuszczu,
  • 14 gramów węglowodanów,
  • 2 gramy błonnika.

Ponadto pokrywa dziennie zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne:

  • witamina C: 17 proc.,
  • witamina A: 10 proc.,
  • potas: 8 proc.,
  • niacyna: 6 proc.,
  • witamina E: 5 proc.,
  • witamina K: 5 proc.,
  • miedź: 5 proc.,
  • mangan: 5 proc.

Brzoskwinie zawierają również niewielkie ilości: magnezu, fosforu, żelaza i niektórych witamin z grupy B. Ponadto są dobrym źródłem przeciwutleniaczy – korzystnych związków roślinnych, które zwalczają stres oksydacyjny i pomagają chronić organizm przed starzeniem się i chorobami. Im świeższy i bardziej dojrzały owoc, tym więcej zawiera antyoksydantów.

Sięgając po brzoskwinie warto jeść je razem ze skórką, bo to właśnie w niej jest najwięcej witamin i składników mineralnych. Sama skórka, wbrew powszechnej opinii, jest lekkostrawna. Dobrze umyta jest w pełni bezpieczna dla naszego przewodu pokarmowego.

Właściwości zdrowotne brzoskwiń. Dlaczego warto włączyć je do codziennej diety?

Brzoskwinie to owoce bogate w związki, które są pomocne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Wśród nich znajdziemy karotenoidy i kwas kawowy, które są szczególnie cenione w walce z wolnymi rodnikami. Także inne substancje aktywne odpowiadają za dobroczynny wpływ brzoskwiń na nasze zdrowie. Sprawdź w galerii, dlaczego warto jeść brzoskwinie.

To się dzieje z Twoim organizmem, kiedy jesz brzoskwinie

Ze względu na niski indeks glikemiczny (29) świeże brzoskwinie mogą pojawiać się w rozsądnych ilościach w diecie osób z zaburzeniami gospodarki. Jako owoce nisko purynowe mogą być także spożywane przez osoby z dną moczanową. Należy jednak pamiętać, że są produktem mocno uczulającym i osoby cierpiące na alergię powinny ich unikać.

Brzoskwinie w puszkach. Czy są tak samo zdrowe jak świeże owoce?

Smakiem i aromatem brzoskwiń możemy cieszyć się przez cały rok. Jesienią i zimą częściej sięgamy po owoce konserwowe. Mogą być one niemal równie wartościowe, co świeże i zawierać podobne ilości witamin oraz składników mineralnych, ale pod warunkiem, że nie są obrane. Mimo podobnej wartości odżywczej, świeże brzoskwinie są jednak lepszym źródłem przeciwutleniaczy.

Zdrowie

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wybierając owoce w puszcze należy pamiętać, że wzrasta ich kaloryczność. Brzoskwinie w syropie dostarczają ok. 62 kcal. Nie są też tak bezpieczne jak surowe owoce dla osób z zaburzeniami metabolicznymi. Ich indeks nadal jest niski, ale wzrasta z 29 na 52.

Zadbaj o optymalne trawienie
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia