Spis treści
Ile kalorii ma fasolka szparagowa? Poznaj jej właściwości zdrowotne
Fasolka szparagowa jest rodzajem fasoli zwykłej (Phaseolus vulgaris) i należy do rodziny bobowatych (motylkowatych) oraz roślin strączkowych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, ale obecnie uprawia się ją na całym świecie. Dzięki temu jest dostępna przez cały rok w postaci świeżej lub mrożonej. W Polsce jednak to na lipiec przypada sezon na fasolkę szparagową, która właśnie dojrzewa. W tym czasie możemy cieszyć się jej niższą ceną oraz świeżością i kruchością młodych strączków.
Korzystaj i sięgaj po fasolkę szparagową jak najczęściej! Zobacz, dlaczego warto ją jeść i jak działa na twój organizm.
Istniej 130 odmian fasoli, jednak najpopularniejsza jest fasolka szparagowa żółta i zielona. Żółta jest delikatniejsza i bardziej miękka, dzięki czemu wymaga krótszej obróbki termicznej niż fasolka zielona, która jest nieco twardsza i ma wyraźniejszy smak.
Fasolka szparagowa to źródło wielu witamin i składników mineralnych takich jak potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, fosfor i miedź. Jest ona bogata w witaminę C, A i beta-karoten, które pełnią rolę antyoksydantów o działaniu przeciwzapalnym i opóźniającym procesy starzenia się organizmu. Fasolka szparagowa jest także źródłem witaminy K, kwasu foliowego i potasu, które pomagają regulować ciśnienie krwi oraz wspierają układ nerwowy. W fasolce znajdziemy również sporo białka i błonnika. Dzięki temu warzywo jest lekkostrawne i pożywne, a także wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm.
Ugotowana w wodzie lub na parze fasolka szparagowa bez żadnych dodatków ma tylko ok. 33 kcal na 100 g. Jest to więc bardzo niskokaloryczne warzywo. Jednak często podawana jest w towarzystwie kalorycznych dodatków takich jak bułka tarta z masłem czy śmietana lub majonez dodawany do sałatek, co znacznie podwyższa jej kaloryczność.
Jak gotować fasolkę szparagową?
Najłatwiejszym i najczęstszym sposobem przyrządzania fasolki szparagowej jest jej ugotowanie. Zwykle gotuje się ją w wodzie, ale można przyrządzić ją również na parze. Czas gotowania zależy od rodzaju fasolki, zieloną trzeba gotować nieco dłużej niż żółtą, młodą fasolkę krócej niż starszą. Czas gotowania fasolki należy dostosować indywidualnie, a najlepiej w trakcie gotowania wyjąć jeden strączek i sprawdzić czy już odpowiada nam jego miękkość. Warto wiedzieć, że młodą fasolkę można jeść również na surowo z hummusem lub jako chrupiący dodatek do sałatki.
Jak prawidłowo ugotować fasolkę szparagową?
- Fasolkę umyj i odetnij końcówki z obu stron.
- Włóż fasolki do garnka z zimną i lekko osoloną wodą. Do wody możesz dodać też szczyptę cukru.
- Następnie doprowadź do wrzenia.
- Fasolkę szparagową żółtą gotuj 5-10 minut, a zieloną 10-20 minut.
Kto nie powinien jeść fasolki szparagowej?
Większość osób może bez obaw spożywać fasolkę szparagową, dbając o to, aby dieta była zróżnicowana. Jednak ze względu na wysoką zawartość witaminy K w fasolce, która wpływa na krzepliwość krwi nie jest ona zalecana osobom przyjmującym leki rozrzedzające krew, takie jak kumadyna lub warfaryna. Te osoby powinny skonsultować z lekarzem spożywanie fasolki szparagowej, a jeśli lekarz nie zaleci inaczej to ograniczyć jej ilość tylko do niewielkich porcji raz na jakiś czas.
W fasolce szparagowej znajdziemy także kwas fitynowy, który może wiązać się ze składnikami mineralnymi i zapobiegać ich wchłanianiu przez organizm. Osoby z niedoborem np. żelaza, wapnia czy magnezu powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem tego warzywa.
Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową? Oto 5 najważniejszych korzyści!