Czy skiełkowane pomidory są toksyczne? Zobacz, co robić, jeśli zobaczysz w środku kiełki z pestek pomidora

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Przekrajasz pomidora, a tam kiełki. Czy można bezpiecznie go zjeść, czy trzeba raczej wyrzucić? Skoro prawie cała roślina zawiera toksyczną solaninę, kiełkujące nasiona też powinny być toksyczne. Zobacz, co na ten temat mówi nauka.

Spis treści

Kiełkujący pomidor w środku to częsty widok

Kiełkowanie nasion w pomidorze to zjawisko nazwane żyworodnością (wiwiparią). Często dotyczy owoców, które zostały okresowo przechłodzone, a później były trzymane w wyższej temperaturze. Pomidor jest zaś botanicznym owocem, który z definicji zawiera wewnątrz nasiona.

Pomidor i kiełki pomidora
Kiełki pomidora ukazują się oczom po rozcięciu miąższu, jednak czasem można zobaczyć je jako ciemne punkty pod skórką Immo Wegmann/unsplash, krrad/123RF (małe)

Jeśli pomidor kiełkuje w środku, co widać po przekrojeniu miąższu albo nawet pod skórką, prawdopodobnie był przechowywany dłużej w chłodni. W sezonie lepiej wybierać okazy gruntowe prosto z pola, które mają najwięcej cennych składników odżywczych, jednak wraz z nadejściem zimy coraz częściej będziemy sięgać po pomidory magazynowane.

Czy kiełki pomidora są jadalne?

Zjedzenie kilku kiełków pomidora jest uważane za nieszkodliwe, jeśli zdarza się okazjonalnie. Należy jednak pamiętać, że cała roślina oprócz owoców jest uważana za toksyczną. Zwłaszcza zielone części zawierają trującą solaninę (w tym wypadku nazywaną tomatyną) z grupy saponin steroidowych, które chronią ją przed rozwojem grzybów i pełni rolę pestycydu.

Zobacz także: Są zdrowsze niż same warzywa. To skoncentrowana bomba wartości odżywczych

Podczas gdy zawartość solaniny w niedojrzałych zielonych pomidorach wynosi ok. 500 mg w 1 kg, w dojrzałych jest jej tylko 5 mg. Jest to także inna, bezpieczniejsza forma związku. Trzeba przy tym wiedzieć, że pomidory dojrzewane po zerwaniu, a więc zwykle szklarniowe, mają więcej solaniny niż te gruntowe.

Czytaj także: Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Te warzywa są toksyczne

Kiełki to jednak część zielona i zjadane w większych ilościach powiększają przyjęte dawki solaniny, a trzeba pamiętać, że związek ten jemy także w ziemniakach.

Zobacz też: Jakich ziemniaków nie jeść, żeby nie zatruć się solaniną?

Jeśli w środku owocu jest kilka kiełków, można łatwo je wyjąć. Skiełkowany pomidor często jest jednak niesmaczny, dlatego często ląduje w koszu. Podobny los powinien czekać egzemplarze nadpsute i ze śladami pleśni zwłaszcza w okolicach ogonków.

Objawy zatrucia pokarmowego solaniną czy tomatyną to zaburzenia żołądkowo-jelitowe, w tym ból żołądka, wymioty i palenie w przełyku. Możliwe są także objawy neurologiczne, takie jak bóle i zawroty głowy, a także nieregularna praca serca. Solanina jest natomiast zagrożenie dla osób z nadwrażliwością na ten związek i alergią, zwłaszcza dzieci.

Dodaj firmę Autopromocja

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia