Spis treści
Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Te warzywa mogą być toksyczne
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) minimalne spożycie warzyw i owoców to 5 porcji dziennie, czyli około 400-500 g. Z tego większość powinny stanowić warzywa, ponieważ zawierają one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy, mikroelementy, błonnik, białka czy wodę oraz wiele innych substancji odżywczych. Jednak niewłaściwie przygotowane mogą stać się toksyczne i nie tylko doprowadzić do zatrucia, ale nawet spowodować zgon.
Te warzywa są toksyczne. Ich spożycie może doprowadzić nawet do śmierci!
Niewłaściwe przechowywanie lub przyrządzanie nawet pozornie zdrowych produktów roślinnych może być niebezpieczne dla zdrowia. Najwięcej witamin i składników mineralnych mają surowe warzywa, ponieważ obróbka termiczna niszczy większość z nich. Jednak nie każde można spożywać w takiej formie, a część z nich jedzona na surowo może stać się nawet toksyczna.
Czym się objawia zatrucie pokarmowe?
Spożycie warzyw nieprawidłowo przygotowanych, które zawierają szkodliwe substancje może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Toksyczne substancje zawarte w warzywach mogą więc wywołać objawy takie jak:
- osłabienie,
- zawroty i bóle głowy,
- nudności,
- wymioty,
- biegunka,
- wysoka gorączka,
- nadmierne pocenie się,
- halucynacje.
Zobacz także: Domowe krople nasercowe i środek uspokajający. „Złotą wodę” stosuj ostrożnie, bo może być też toksyczna
W zależności od ilości spożytej substancji toksycznej zbyt duża jej dawka może doprowadzić do uszkodzenia narządów wewnętrznych. To z kolei prowadzi do uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego, śpiączki, drgawek, a nawet zatrzymania krążenia i w konsekwencji do śmierci.
Lubisz te warzywa? Uważaj, bo mogą stać się toksyczne i doprowadzić do zatrucia, a nawet śmierci!