Młode ziemniaki mogą być trujące. Sprawdź, których unikać i jak wybierać dobre

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Młode ziemniaki to prawdziwy wiosenny przysmak, ale nie każdy wie, że niektóre z nich mogą być groźne dla zdrowia. Sprawdź, jak rozpoznać te szkodliwe i uniknąć zatrucia. Dowiedz się, na co zwracać uwagę przy zakupie i jak wybierać ziemniaki, które są naprawdę bezpieczne i smaczne.

Spis treści

Takimi ziemniakami możesz się zatruć

Jemy je z koperkiem i mizerią, jako pieczone ziemniaki czy w postaci placków ziemniaczanych. Młode ziemniaki już są na sklepowych półkach, ale należy pamiętać, że są one importowane, bo na polskie młode ziemniaki trzeba jeszcze trochę poczekać. Pierwsze z nich pojawiają się już na przełomie maja i czerwca. To ważna informacja, ponieważ wpływa na jakość produktu. Długi transport z Grecji czy Egiptu sprawia, że ziemniaki mogą zacząć się psuć lub kiełkować. Szybka produkcja sprawia również, że mogą one być niedojrzałe.

Zarówno młode ziemniaki, jak i stare, mogą zawierać trującą solaninę. Unikaj więc takich, żeby się nie zatruć.
Zarówno młode ziemniaki, jak i stare, mogą zawierać trującą solaninę. Unikaj więc takich, żeby się nie zatruć.
wayhomestudio/freepik.com

Te czynniki mogą sprawić, że ziemniaki staną się toksyczne. Ziemniak, a dokładnie psianka ziemniak (Solanum tuberosum) należy do rodziny psiankowatych (Solanaceae). Rośliny te wytwarzają szkodliwe substancje m.in. solaninę, które chronią je przed szkodnikami. Jednak zbyt wysoki poziom solaniny sprawia, że ziemniak staje się trujący. Solanina jest produkowana w roślinie głównie w miejscach uszkodzenia, kiełkowania oraz narażenia na działanie światła, a także w czasie wzrostu. Oznacza to, że kiełkujące lub niedojrzałe zielone ziemniaki mogą cię zatruć.

Czy można jeść zielone ziemniaki?

Nie, zielonych ziemniaków nie powinno się jeść. Zielony kolor ziemniaków wynika z obecności solaniny, naturalnego, ale toksycznego związku chemicznego, który w większych ilościach może być szkodliwy dla zdrowia. Zielony kolor w ziemniakach jest oznaką zwiększonej produkcji chlorofilu, co wiąże się również ze wzrostem stężenia solaniny. Najwięcej solaniny znajduje się w skórce i pod nią, a także w kiełkach ziemniaków.

Spożycie ziemniaków o wysokiej zawartości solaniny może prowadzić do zatrucia pokarmowego. Objawy zatrucia solaniną obejmują:

  • nudności,

  • wymioty,

  • bóle brzucha,

  • biegunkę,

  • bóle i zawroty głowy,

  • gorączka,

  • zwiększone pocenie się.

W poważniejszych, ale rzadkich przypadkach może dojść do zaburzeń neurologicznych, problemów z oddychaniem, a nawet śpiączki.

Kupując ziemniaki wybieraj więc te o jednolitym, jasnym kolorze, bez zielonych przebarwień, dużych oczek i kiełków. Młode ziemniaki rzadziej kiełkują, ale za to częściej zdarzają się niedojrzałe i zielone, więc lepiej unikać tych z zielonymi przebarwieniami na skórce.

Co robić, gdy ziemniaki zzieleniały?

Jeśli na ziemniakach pojawiły się tylko niewielkie zielone plamy, można spróbować je odkroić wraz z grubą warstwą miąższu pod nimi. Pozostałą jasną część ziemniaka można ugotować. Warto jednak pamiętać, że solanina nie znika po ugotowaniu, ponieważ nie jest rozpuszczalna w wodzie.

Jeśli jednak ziemniak jest mocno zielony lub zielony kolor wnika w głąb miąższu, najlepiej go wyrzucić w całości. Kiełki również zawierają dużo solaniny, dlatego należy je dokładnie usunąć przed gotowaniem ziemniaków. Jeśli ziemniak ma dużo kiełków, lepiej go nie jeść.

Aby ziemniaki nie zieleniały i nie kiełkowały przechowuj je w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu. Unikaj też przechowywania ich na świetle dziennym. Ekspozycja na światło, w tym światło słoneczne, stymuluje produkcję chlorofilu i solaniny.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia