Spis treści
Czym jest flaszowiec peruwiański? Egzotyczny owoc w kształcie serca
Cherimoya (czerymoja, jabłko cukrowe, jabłko budyniowe, budyniowiec lub flaszowiec peruwiański) to tropikalny, zielony owoc w kształcie serca lub stożka o skórzastej skórce i kremowym, słodkim miąższu. Pochodzi z Andów w Ameryce Południowej i jest uprawiana w obszarach tropikalnych na dużych wysokościach.

Czerymoja jest pełna korzystnych składników odżywczych, które mogą wspierać odporność, zdrowie oczy i serca, korzystnie wpływać na nastrój i trawienie, a także zmniejszać stany zapalne. Może być doskonałym dodatkiem do zbilansowanej, diety bogatej w składniki odżywcze diety.
Jednak cherimoya zawiera niewielkie ilości toksycznych związków, które znajdują się głównie w skórce i nasionach. Ich spożycie w dużych ilościach może uszkodzić układ nerwowy. Aby bezpiecznie jeść czerymoję, należy najpierw obrać ją ze skórki i usunąć nasiona.

Ten egzotyczny owoc odmładza i wspomaga odchudzanie. Mango to owoc bogów
Mango to egzotyczny owoc o wielu właściwościach cennych dla zdrowia i urody, znanych już od 4 tys. lat. Nazywany przez Hindusów owocem bogów, spowalnia procesy starzenia, wygładza i ujędrnia skórę ora...
Najsmaczniejszy owoc świata? Dlaczego jabłko cukrowe zdobywa serca smakoszy?
Amerykański pisarz Mark Twain nazwał cherimoya „najsmaczniejszym owocem, jaki znają ludzie”. Smak jabłka cukrowego porównuje się do połączenia banana, ananasa, truskawki i mango. Niektórzy wymieniają też papaję i brzoskwinię. Owoce flaszowca peruwiańskiego często jedzone są po schłodzeniu, przez co nazywane są też „owocami lodowymi”. Dojrzały miąższ jest miękki i przypomina krem.

Ma smak 130 różnych owoców. To prawdziwa królowa, choć niepozorna
Ten smak określany jest jako rajski i bajeczny. Aby w pełni ujawnił nuty wszystkich egzotycznych owoców, trzeba jednak poczekać, aż marakuja stanie się pomarszczona i brzydka. Ma cenne składnik i wart...
Czy czerymoja jest zdrowa? Zdrowotne właściwości flaszowca peruwiańskiego
Czerymoja jest bogata w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki w organizmie. Niektóre związki zawarte w cherimoya (w tym kwas kaurenoinowy, flawonoidy, karotenoidy i witamina C) – mają silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Badania pokazują, że żywność bogata w karotenoidy może poprawić zdrowie oczu i zmniejszyć ryzyko chorób serca i niektórych nowotworów. Budyniowiec zawiera duże ilości potasu i magnezu, które pomagają regulować ciśnienie krwi.
Chrimoya może wspomagać dobre trawienie. 160 gramów tego owocu (czyli jedna filiżanka) zawiera prawie 5 gramów błonnika pokarmowego. Jabłko budyniowe wspiera zdrowe ruchy jelit i odżywia bakterie jelitowe, przez co korzystnie wpływa na układ pokarmowy.
Niektóre związki zawarte w owocach cherimoya mogą pomagać w walce z rakiem. Chodzi o flawonoidy, w tym katechinę, epikatechinę i epigalokatechinę. Jak wykazano w badaniach na probówkach, flawonoidy te zatrzymują wzrost komórek nowotworowych.
Cherimoya to także doskonałe źródło witaminy B6, która odgrywa ważną rolę w tworzeniu neuroprzekaźników (w tym serotoniny i dopaminy) odpowiedzialnych za regulowanie nastroju. Jej niedostateczny poziom może przyczyniać się do zaburzeń nastroju. Spożywanie produktów takich jak cherimoya może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji.

Smoczy owoc – jak jeść i gdzie go kupić? Jaki smak ma pitaja?
Owoce egzotyczne, w tym pitaja zwana smoczym owocem, to oryginalne i zdrowe urozmaicenie codziennej diety. Warto znać wartości odżywcze i zastosowanie poszczególnych owoców, aby wiedzieć, jak i dlacze...
Jak jeść owoce cherimoya? Porady i sposoby na wykorzystanie flaszowca w kuchni
Owoce cherimoya czasami można znaleźć w Polsce w niektórych sklepach i supermarketachod września do późnej wiosny.
Jak jeść flaszowca peruwiańskiego? Aby przygotować czerimoję do zjedzenia, obierz owoc i wyrzuć skórkę oraz nasiona. Następnie pokrój jabłko cukrowe na kawałki lub wydrąż miąższ łyżką.
Po przekrojeniu flaszowca zobaczysz biały miąższ o konsystencji kremu. Powinien być miękki. Jeśli jest zbyt twardy, owoc nie jest jeszcze dojrzały. Przykryj go folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka dni, aby zmiękł.
Cherimoya zazwyczaj jest zjadana jako świeży owoc lub dodawana do koktajli, lodów i jogurtów. Wyśmienicie smakuje też w sałatce owocowej lub z owsianką. Nadaje się również do przygotowywania sorbetów, ciast, a nawet dżemów.

Ten owoc świetnie działa na oczy, serce i cholesterol. Zajadaj się nim na zdrowie!
Kaki to wyjątkowo słodki, soczysty owoc, który znany jest także pod nazwami: persymona, szaron i hurma wschodnia. Jego kształt może kojarzyć się z pomidorem. To świetne źródło przeciwutleniaczy, zwłas...
Źródła: