Czy kofeina w nadmiarze szkodzi? Poznaj objawy przedawkowania kofeiny. To nie tylko kołatanie serca

Agata Siemiaszko
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Kawa to jeden z ulubionych napojów ludzi na całym świecie. Jest źródłem kofeiny, która zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy czy cukrzycy typu 2. Umiarkowane ilości tego naparu wiążą się z mniejszym ryzykiem śmierci spowodowanej udarem mózgu lub chorobą niedokrwienną serca. Co jednak stanie się, jeśli zaczniemy pić zbyt dużo kawy? Ile kaw można wypić dziennie? Sprawdź, jakie objawy mogą świadczyć o przedawkowaniu kofeiny.

Spis treści

Sprawdź, czy pijesz za dużo kawy. Jakie są objawy przedawkowania kofeiny?

Osoba nalewająca kawę z dzbanka do szklanki
Za bezpieczną dzienną dawkę kofeiny uznaje się 200-400 mg, co odpowiada 2-4 filiżankom (po 100 ml) espresso lub 3-5 kubkom (po 250 ml) kawy rozpuszczalnej. Clay McLachlan/Getty Images

W wielu badaniach zaobserwowano, że regularne picie umiarkowanych ilości kawy jest bezpieczne i może zmniejszyć ryzyko wylewu, a także śmierci spowodowanej chorobą wieńcową lub udarem mózgu.

Te objawy mogą świadczyć o przedawkowaniu kofeiny

Kofeina i jej pozytywny wpływ na zdrowie

Kofeina jest naturalnym związkiem pochodzenia roślinnego. Występuje m.in. w liściach krzewu herbacianego, nasionach kakaowca czy owocach drzewa kawowego. Picie kawy i herbaty stało się na tyle popularne, że prawie 90 proc. osób dorosłych codziennie spożywa kofeinę.

Sprawdź też: Dlaczego lepiej nie pić kawy przed zakupami? Powód ucieszy sprzedawców. Serwowanie darmowej kawy może się opłacać

W wielu badaniach podkreśla się pozytywny wpływ picia kawy na funkcjonowanie organizmu. Umiarkowane spożycie samej kofeiny w ilości 100-400 mg dziennie (1-4 filiżanki kawy) wywiera korzystne działanie na organizm, m.in.:

  • poprawia pracę układu nerwowego,
  • redukuje zmęczenie,
  • zwiększa wydolność fizyczną,
  • ułatwia zapamiętywanie nowych informacji,
  • poprawia koncentrację,
  • pobudza trawienie,
  • zwiększa termogenezę, czyli produkcję ciepła w organizmie,
  • nasila spalanie tkanki tłuszczowej.

Przedawkowanie kofeiny

Kofeina bardzo szybko wchłania się z przewodu pokarmowego i osiąga najwyższe stężenie we krwi po 0,5-2 godzin od spożycia. Warto wspomnieć, że nie kumuluje się ona w organizmie i jest w całości metabolizowana w wątrobie.

Czytaj także: Siedzisz godzinami? Grozi ci udar i cukrzyca. Pij ten jeden napój, a zmniejszysz ryzyko śmierci

Tempo przemian kofeiny jest uwarunkowane m.in. obecnością żywności w przewodzie pokarmowym oraz jej rodzajem. Sugeruje się m.in., że pietruszka, seler i marchew spowalniają tempo metabolizowania kofeiny, natomiast brokuły, kalafior oraz kapusta – przyspieszają.

Zobacz także: Masz te objawy? To znaczy, że potrzebujesz przerwy od picia kawy. Kiedy warto zrobić kawowy detoks? Poznaj zalety i wady picia kawy

Kofeinę można przedawkować. Szacuje się, że jej doustna dawka śmiertelna wynosi ok. 10 g, co odpowiada 80 filiżankom espresso wypitym jedna po drugiej.

Zobacz też: 7 ukrytych zalet kawy. Od przyspieszenia zrobienia kupy po zapobieganie rozwojowi raka

Za bezpieczną dzienną dawkę kofeiny uznaje się 200-400 mg, co odpowiada 2-4 filiżankom (po 100 ml) espresso lub 3-5 kubkom (po 250 ml) kawy rozpuszczalnej. Niestety, przedawkowanie kofeiny wiąże się z pojawieniem się nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego i nerwowego. Co jednak ważne, tolerancja tego związku jest u każdego inna i może zmieniać się z czasem.

Zobacz także: Tych leków nie popijaj kawą. Możesz doprowadzić do nadciśnienia, krwotoku i psychozy

Dodaj firmę Autopromocja

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Mój organizm źle znosi kofeinę, więc staram się jej unikać w postaci kawy czy mocnych herbat. Latem piję Basilur cold brew parzony na zimno, który delikatnie pobudza, ale zawiera naturalne składniki bez kofeiny.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia