
Za bezpieczną dzienną dawkę kofeiny uznaje się 200-400 mg, co odpowiada 2-4 filiżankom (po 100 ml) espresso lub 3-5 kubkom (po 250 ml) kawy rozpuszczalnej.

Ból głowy
Ucisk w okolicy skroni pojawia się bardzo często po przyjęciu zbyt dużej dawki kofeiny, ale również przy jej nagłym odstawieniu.
Jeśli ból głowy wystąpił po wypiciu kilku filiżanek kawy, warto na początku wypróbować naturalne sposoby uśmierzania bólu, do których należą techniki relaksacyjne, spacer, drzemka lub zwiększenie ilości wypijanych płynów.
Sięgając po leki na ból głowy, należy zwrócić uwagę na to, aby nie zawierały kofeiny, ponieważ może to dodatkowo nasilać dolegliwości bólowe.

Ból brzucha
Kofeina pobudza wydzielanie soków żołądkowych i ma właściwości drażniące błonę śluzowa, co może skutkować odczuwaniem silnych skurczów i nudności.
Wzrost wydzielania kwasu solnego dodatkowo zmniejsza pH w żołądku, co objawia się nie tylko bólem brzucha, ale też nasileniem objawów refluksowych.

Zgaga
Pieczenie w przełyku oraz kwaśne odbijanie są charakterystycznymi objawami refluksu żołądkowo-przełykowego, często nazywanego zgagą.
Kofeina działa drażniąco na ściany żołądka i nasila wydzielanie soków trawiennych, które pobudzają receptory czuciowe błony śluzowej przewodu pokarmowego i mogą wywoływać charakterystyczne pieczenie.
Warto dodać, że wypicie kawy z mlekiem również może nasilić zgagę, ponieważ zawarta w mleku kazeina stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego.